vrijdag 26 juni 2015

Wat is het verschil? Bister, Colister en Color Burst

Je hebt er al van gehoord toch? Het fenomeen dat de hobbywereld op zijn kop heeft gezet. Hier werken we meer met Bister of Colister, en in de VS en Engeland weer met Color Burst.
In dit bericht ga ik proberen uit te leggen wat de verschillen en overeenkomsten zijn. 
In principe zijn ze alle drie hetzelfde. Het is een poeder dat geactiveerd wordt door water, dus een aquarelpigment. De fabricage, verpakking, pigmentdichtheid, helderheid en hoeveelheid kleur maken het verschil uit.


Bister (NL) / Bistre (Fr)

Bister

Bister is een poeder gemaakt uit de bast van walnoot en is verkrijgbaar in de volgende 8 kleuren:
  • naturel
  • geel
  • mahonie
  • zwart
  • groen
  • blauw
  • rood
  • Bister kleuren 
  • bruin
De kleuren zijn wat doffer dan Colister en Color Burst.

Op de foto met als onderschrift Bister kleuren zie je de kleuren die beschikbaar zijn. De foto is gevonden via Powertex Opleidingen

Het materiaal lost gemakkelijk op in water. Hoe meer water gebruikt wordt, hoe lichter de tekening.
Het nadeel van dit materiaal is dat het niet lichtbestendig is.  

Voorbeeld van Crealida
Bekende kunstenaars die Bister gebruikten waren Rubens en Rembrandt.

Tekeningen vervaardigd met Bister verdwijnen langzamerhand als ze worden blootgesteld aan zonlicht.

Een video-uitleg met dank aan Studio Kitty's Craft:

Voorbeeld van Stamping Mathilda


Colister

Voorbeelden van Kitty's Craft 
Het lijkt op Bister, alleen met wat helderdere kleuren. In principe gebruik je het ook op dezelfde manier als Bister. Je kunt kiezen uit meer kleuren. Colister is ook verkrijgbaar in grotere potjes. 

Beschikbaar in 10 kleuren, zoals hiernaast weergegeven.

Van deze pigmentpoeder kun je ook een spray maken. Hoe meer korrels je in het water doet, hoe helderder je kleur is. Wil je een wat minder felle kleur, gebruik dan minder korrels.
Ik plaats hiervan geen voorbeeld, omdat de foto's van Kitty voor zich spreken.Ook kun je hier een video bekijken met dank aan Studio Kitty's Craft:Color Burst


Foto door nonadesignsColor Burst 
Dit product is van Ken Oliver Crafts uit de VS. 

Het is verkrijgbaar in 6 kleuren zoals hiernaast weergegeven. 

Het poeder heeft dezelfde werking als Colister en Bister. Alleen zijn de kleuren hoger in pigment. 

Ook hier kun je sprays van maken en dezelfde regel geldt hier ook: hoe meer poeder hoe feller, hoe minder poeder hoe lichter de kleur.

Hierover kun je veel video's vinden van Amerikaanse hobbyisten, onder andere Jennifer McGuire, Lindsay Weirich, Katherine Pooler en nog vele anderen. 


Voor wie interesse heeft voeg ik hier een video toe van de ontwerper Ken Oliver waarin hij het heel goed uitlegt. Op het internet heb ik gezocht of je iets over deze creaties heen kunt spuiten (zoals haarlak) om ze te beschermen tegen vocht of waterschade, maar helaas heb ik niets kunnen vinden. Mijns inziens zijn de meeste haarlakken op waterbasis of op alcoholbasis. Beide typen basis kunnen invloed hebben op je eindproduct.

Disclaimer: Ik heb deze producten (nog) niet zelf getest, dus ik kan niets garanderen over de uitkomst die je krijgt. Let er op dat de meeste informatie die ik hier vermeld op het internet gevonden is en verkregen is door CreaBea's die al heel lang actief zijn in de hobbywereld. Lukt het jou de eerste keer niet? Zoek dan even op YouTube naar meer video's.

Zoals altijd blijft het jouw keus wat je wilt. Qua kosten zijn Bister en Colister de betere opties. Wil je echt een beter kleurgehalte, dan ga je voor Color Burst. Let er wel op dat Color Burst in de VS geproduceerd wordt en dat er dus verzendkosten bij komen.

"To be creative is a great excuse to be messy"

Editor: Elske Kerkhof 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

=== Leuk dat je een reactie achterlaten! / Thank you for commenting! ===

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...