woensdag 1 juli 2015

Embossing - Uitleg met Tips & trucs

In onze Facebook groep Creatieve Hobby Tips ben ik erachter gekomen dat we heel veel nieuwelingen hebben die sommige technieken (nog) niet kennen, of de Engelse termen niet begrijpen. Vandaar dus dit bericht.

Ben je al een ervaren hobbyist, dan is dit bericht niet voor jou bedoeld. Dit is echt voor de beginner. Uiteraard mag de ervaren hobbyist dit ook lezen en word je niet buitengesloten. Heb je aanvullende tips en trucs, dan zijn die natuurlijk altijd welkom.

Disclaimer: De informatie die ik hier verstrek is niet allemaal van mijzelf, maar van hobbyisten op het internet. Waar ik een techniek / plaatje / video van iemand anders gebruik, zal ik waar nodig de namen van de hobbyisten erbij voegen.

Wat is embossing

Je hebt er variaties in. Droge embossing, natte embossing, heat embossing, machine embossing.

Embossing is niets anders dan een reliëf in papier maken. Dus het papier wordt vervormd door een patroon erop te maken door middel van een rilpen, mediums/paste, poeder of mallen,

Nu moet je dat niet verwarren met debossing. Debossing is weer het patroon in het papier duwen en embossing legt het patroon bovenop het papier. Voor alle duidelijkheid: embossing komt over als een 3D-effect, en bij debossing heb je een vlakke bovenkant met vormen die in het papier zijn geperst.


Droge embossing


Voorbeeld van  Crafters Connection
Met droge embossing heb je het volgende nodig.
  • Rilpen
  • Papier / vellum / perkament etc.
  • Lichtbak (optioneel) 
  • Een metalen embossingmal voor droge embossing.
Droge embossing is niets anders dan de Pergamano-techniek. Hierbij gebruik je een rilpen om een patroon in een papier te creëren. Het is het beste om dit op vellum of soortgelijk papier te doen. Je werkt dan ook van achteren naar voren. Wat ik daarmee bedoel is dat je de mal aan de achterkant plaatst, met de rilpen ga je rond in de mal en wanneer je de vellum omkeert heb je een soort reliëf aan de voorzijde. 


Tips voor droge embossing

Van Barbarah Gray van Clarity Stamps heb ik geleerd dat je het papier niet met je vingers moet aanraken, omdat dit een olie achterlaat en die kan van invloed zijn op de beweging van je rilpen.


Natte Embossing

Voorbeeld van  Simon Says Stamp
Met natte embossing heb je het volgende nodig.
  • Papier (voornamelijk karton / aquarelpapier)
  • Stencil
  • Medium naar keuze
  • paletmes / oude creditkaart
Met deze techniek gebruik je dus een nat medium. Je moet het goed laten drogen en je stencils en paletmes meteen schoonmaken. 

Deze techniek geeft een 3D-effect, soms met een variatie van structuur.

Er is een grote variatie aan mediums. Gewoon op Google zoeken naar "embossing paste" en je hebt een grote verscheidenheid aan informatie over originele en diy mediums.

Tips voor natte embossing
  • Gebruik Micropore tape (medische tape) om je papier aan je stencil te plakken. Daar scheurt je papier niet van.
  • Ga niet te vaak met je paletmes over het stencil, dit kan het medium weer weghalen en het ook onder het stencil laten gaan.



Heat Embossing

Afbeeldingsresultaat voor heat embossing
Voorbeeld van  Stamp Things

Met heat embossing heb je het volgende nodig.
  • Embossingpoeder
  • VersaMark / pigmentinkt of soortgelijke inkt
  • Stempel / stencil / masker
  • Antistatisch doekje / Powder tool 
  • Heat tool
  1. Met deze techniek veeg je eerst met een antistatisch doekje / powder tool over je papier. Dit voorkomt dat de poeder overal aan kleeft i.p.v. alleen op de stempelafdruk. 
  2. Vervolgens druk je je stempel met VersaMark inkt op je papier. 
  3. Je strooit de embossingpoeder er over heen. 
  4. Gooi de poeder terug in het potje. 
  5. Nu kun je met een heat tool de embossingpoeder smelten.
Deze techniek geeft ook een 3D-effect, soms met een variatie van structuur, afhankelijk van welk type embossingpoeder je gebruikt. Deze is verkrijgbaar in variaties van extra fijn tot heel dik, evenals in varianten van kleur.

Tips voor heat embossing
  • Vul je VersaMark inkt (of ander type inkt) geregeld bij. Hoe natter je inktkussen, hoe beter de poeder aan het papier kleeft.
  • Gebruik poeder die bij je stempel past. Een echt dikke poeder gaat niet zo goed samen met een fijn schrift of gedetailleerd plaatje.
  • Als je op vellum of perkament embost, moet je de heat gun zo warm mogelijk laten worden alvorens je die op de vellum richt. Dat voorkomt dat de vellum buigt of smelt.
Google eens heat embossing en je vindt een heleboel technieken.


Machine embossing

Voorbeeld van  scrapbook & cards today mag

Met machine embossing heb je het volgende nodig.
  • Stans- / embossingmachine
  • Embossing folder
  • Papier / karton
Met dit type embossing krijg je heel gemakkelijk embossing en debossing.

Je plaatst je papier binnenin de gekozen embossing folder en stuurt die volgens de aanwijzingen van je stansmachine door de rollers.

Wanneer het papier eruit komt, heeft het een heel mooie achtergrond.

Variaties in techniek zijn er heel veel. Gewoon even googlen op embossing folder technieken en je hebt er volop om uit te kiezen.

Tips voor embossing folders
  • Sommige hobbyisten geven de tip dat je je papier eerst moet natspuiten met water alvorens je het in de folder doet. Niet doen als je inkt hebt gebruikt. Kan invloed hebben op je eindresultaat.
  • Wanneer je inkt gebruikt in je folders, doe dat met een brayer en niet met het stempelkussen, anders komt de inkt waar je dat niet wilt.
  • Let altijd op de instellingen van jouw machine. Video's en blogs tonen je een techniek gebaseerd op hun eigen machines. Alle machines verschillen van elkaar.  

Voorbeelden

Hierbij een paar voorbeelden van mijn eigen kaarten waar ik embossing heb toegepast.

Elastiek en heat embossing
Cirkels met heat embossing
Snijmal gebruikt als stempel en heat embossing 
DIY embossing medium met glitter

Heb je nog meer vragen, dan lees ik dat wel in de reacties.

"Twijfel nooit aan jezelf." 

Editor: Elske Kerkhof

1 opmerking:

  1. Welk embossingmachine gebruik jij of welke kan je me aanbevelen?

    BeantwoordenVerwijderen

=== Leuk dat je een reactie achterlaten! / Thank you for commenting! ===