zondag 12 juli 2015

Review: Te Gekke Krijtjes

Lange tijd heb ik dit product proberen te vermijden.

Ik zag wel iedere keer heel leuke filmpjes, maar dan zag ik de prijs.... uh... is dat verantwoord? Ik vertel je dat aan het eind van deze review.

Te Gekke Krijtjes

Wat is dit nu eigenlijk? Het zijn gewoon krijtjes gemaakt van bijenwas. Wat ze uniek maakt, is dat je ze niet scherp hoeft te maken. Je kunt er mee tekenen, verven en reliëf creëren. Ze zijn ook zo gemaakt dat zowel linkshandigen als rechtshandigen ze kunnen vasthouden, evenals mensen die moeite hebben om een pen vast te houden.

Let op! Wanneer je met reukloze terpentine werkt, doe dat dan in een goed geventileerde kamer. Werk ook niet dichtbij een open vlam en rook er niet bij. Heb je problemen met je luchtwegen, werk dan niet met terpentine, maar zoek naar een alternatief.  

Update:  Ik heb een alternatief tot terpentine gevonden voor bij Te Gekke Krijtjes en ook voor Olieverf. Dit heet: Zest-it Terpentine vervanger.  Dit is wat duurder dan Terpentine.
 • Kruitvat heeft Terpentine (gewoon) 1L in aanbod voor €1,39.
 • Action heeft geurlose terpentine 1L voor € 1,00
 • Geurloze Terpentine gaat gemiddeld 1L voor rond €9.00
 • Zest-it gaat gemiddeld 1L voor rond €21,75 

Nu bij mij is dit al snel beslist. Mijn gezondheid gaat voor mijn portemonnee.


Er zijn 4 pakjes verkrijgbaar met elk zijn eigen groep van kleuren.

Metallic en Te Gekke Kleuren
 • 8 Metallic kleuren 
 • 10 Te Gekke Kleuren 
 • 10 Pastelkleuren
 • 10 Basiskleuren
Ik heb twee groepen gekocht.

Eerst wilde ik alleen de Te Gekke Kleuren kopen, maar ik zag het Metallic pakje liggen... whoppa gelijk meenemen.

Mijn portemonnee moest er maar genoegen mee nemen. Deze wilde ik echt wel testen.

Voor een basisuitleg kun je deze video bekijken. Daarna volgen mijn tests.


Test

Ik heb verschillende soorten papier gebruikt voor mijn tests.


Wat heb ik gebruik

Afbeelding van wat ik gebruikte bij mijn test
 • Te Gekke Krijtjes (natuurlijk)
 • Reukloze terpentine
 • Embossing folder
 • Verschillende soorten papier
 • 2 keer A4-kopieerpapier
 • Antistatisch stofdoekje (een tissue kan ook)
Het A4-kopieerpapier heb ik door de helft gevouwen. Dit gebruik je om de overtollige terpentine uit je antistatische stofdoekje te halen.


Test 1  - Mengen van kleuren

Een van de kwaliteiten die Te Gekke Krijtjes zouden hebben is dat je ze goed kunt mengen.

Dus dat was mijn eerste test. Eerst heb ik mijn karton in de embossing folder gedaan en door de machine gerold om een achtergrond te krijgen die reeds met reliëf is bewerkt.

Embossed/reliëf  
Ik heb mijn antistatische stofdoekje over de mond van het flesje terpentine gedaan en dit snel omgekeerd. Ik depte de overtollige terpentine eraf en begon met rood aan de bovenkant. Rood en paars gingen goed over in elkaar. Vervolgens heb ik blauw gebruikt en hier moet je wat harder werken om blauw en paars te mengen. Dit doe je door twee of drie keer met paars en blauw over elkaar heen te gaan, dan krijgt je een mooi diep paars.

Aangezien ik met mijn embossing folder zowel embossed als debossed kan maken, heb ik het meteen ook met de debossed kant geprobeerd. Beide gaven een heel mooi mengsel van de kleuren. Hier ben ik enorm blij mee.
Debossed 

Geslaagd


Test 2 - Letterpress effect

Ik wilde testen of je ook hetzelfde effect zou krijgen als met inkt op je embossing folder. Hier heb ik de krijtjes eerst over het embossing gedeelte en toen over het debossing gedeelte gedaan.

Kleur op de embossing folder alvorens ik dit door de machine heb gerold. 

Ik heb een paar keer met een krijtje over de folder gesmeerd, maar ik vermoed dat als je wat meer energie gebruikt om dit op meer plaatsen te doen, je een sterker "letterpress" effect zou krijgen.

Dit is wel verrassend, maar zelfs met dit effect ben ik blij. Je krijgt een subtiele bewerking die ongecontroleerd op je papier komt. Zorgt voor een interessante uitkomst.

Voor het aanbrengen van het krijt op de embossing folder heb ik GEEN terpentine gebruikt. Alleen bij het schoonmaken van de embossing folder heb ik mijn antistatische stofdoekje (daar zat reeds terpentine op) erover gehaald en al het overtollige krijt is weggehaald.

Gedeeltelijk geslaagd


Test 3 - Reliëf en debossing zonder machine

Een andere techniek, die je ook in de basisvideo terug kunt zien, is dat je een reliëf kunt maken van elke vorm die je wilt door die vorm onder je papier te leggen. Hier heb ik dat met dezelfde embossing folder gedaan als bij de andere testen.

Reliëf met embossing folder zonder machine 
Je krijgt met karton een subtiel reliëf. Helaas heb ik dit niet getest met dunner papier. Ik vermoed dat dit veel duidelijker zal zijn.

Met debossing kreeg ik ook een heel mooie subtiele achtergrond.

Debossed met embossing folder zonder machine
Binnenkort maak ik een kaart met dit effect in subtiele en duidelijkere afdruk.

Dit vind ik echt leuk omdat je elke structuur platen kunt gebruiken, maar je zit er niet aan vast omdat je ook je eigen "stencil" kunt gebruiken door andere dingen onder je papier te leggen.

Geslaagd


Test 4 - Metallic kleuren


Marmereffect op blauw karton met Metallic kleuren

Terwijl ik mijn karton iedere keer een paar graden draaide, heb ik met een variatie van de metallic kleuren erover gewreven. Ik kreeg een soort marmereffect. Op het plaatje ziet je dit niet goed, maar het heeft een leuke glans. Precies wat je van metallic kleuren zou verwachten.

Geslaagd


Test 5 - Craft Papier (gekreukeld)

Ik had wat craft papier liggen. Dat heb ik gekreukeld. Met inkt geeft dit ook altijd een mooi effect.

Gekreukeld craft papier bewerkt met krijt

Met blauw en paars wreef ik er afzonderlijk over. Dan krijg je een mooie accentuering van de lijntjes.

Vervolgens ben ik met mijn reeds natte antistatische stofdoekje erover gegaan. Dan krijg je een gemengde kleur achtergrond met mooie accentlijntjes op de kreukels.

Dus geslaagd.


Test 6 - Zwart karton met metallic kleuren

Goed, hier begon ik zo mijn twijfels te krijgen. Ik doe heel veel dingen op zwart. Vind ik elegant gemengd met metallic kleuren etc.

Goud Zilver en Groen Metallic op zwart karton - gewreven en gekrabbeld 

Het is bijna niet te doen om een achtergrond te creëren met de terpentine. De kleuren komen er niet uit zoals ze moeten zijn. Daarentegen is de kleur wel goed zichtbaar als je met het krijtje op het papier krabbelt.

Ik heb de andere kleuren niet getest omdat ik zulke gemengde gevoelens had over deze test.

Waarschijnlijk zijn ze wel te zien, maar dan komt het wel wanneer ik een kaart met zwart ga maken.

Voor nu? Gedeeltelijk geslaagd


Test 7 - Afwrijven van vormen en verven

Hier ben ik ook niet zo blij mee. Komt waarschijnlijk omdat ik karton heb gebruikt of omdat de stencils die ik gebruikte wat dikker waren dan normaal.

Afwrijven van blad en diamanten stickers
Afwrijven en verven

Over de verf hoef ik niet eens te praten op dit moment. Was een heel snelle test, maar ik vind dat je wel een "halo" overhoudt van de terpentine. Zal hier nog even wat mee spelen om er een alternatief voor te vinden.

In het algemeen is deze test voor nu niet geslaagd. Maar ik kan vrijblijvend terugkomen op dit besluit. Ik ben er nog niet van overtuigd.


Mijn bevindingen


 • Prijs
  • Als je 1 pakje koopt, is het niet zo duur. Maar aangezien er 4 pakjes zijn, en ze waarschijnlijk met nog meer kleuren gaan komen.... dan is €15 voor zo'n pakje wel aan de dure kant als je ze alle 4 tegelijkertijd wilt kopen. Ik raad je aan om eerst bij iemand die de krijtjes heeft te testen of het wel iets voor jou is of niet. Vind je dit leuk, dan is het best om een pakje per keer te kopen.
  • MAAR... je doet er heel lang mee, want je gebruikt niet zoveel per keer.


 • Kleur
  • Ik vond de kleuren in mijn twee pakketjes erg mooi. Ze doen wat ze moeten doen. Ze mengen goed, je krijgt ook heel mooie kleuren door te mengen. Behalve de test op zwart karton, vind ik de kleuren echt te gek... (haha)
 • Uitleg
  • Uitleg over dit product is zeer goed. Niet alleen heb je de website van het bedrijf zelf, maar ook is sannie loves to stamp benaderd door de makers van de krijtjes om dit product uit te proberen en dan voorbeelden aan het publiek te geven.
 • Algemeen
  • Ik ben er enorm van onder de indruk. Ik verander niet vaak van mening, dus als ik dat doe is het om een goede reden. Ik beveel dit product aan voor iemand die kennis heeft om met terpentine te werken en die geen luchtwegproblemen heeft. Als je liever zonder terpentine werkt is dat ook mogelijk, omdat er veel andere technieken te doen zijn zonder terpentine.

"Wees niet bang om terug te komen op je mening."
Auteur: Sandie van der Graaf
Editor: Elske Kerkhof

6 opmerkingen:

 1. Ik zag laatst bij de Action een liter geurloze terpentine voor € 1,00 staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er is inmiddels nog een blog waar de krijtjes veel gebruikt wordem. Die van Petra Raams, petra loves paper
  Voor het overtrekken gebruik ik papier dat maximaal 170 grams is. En een stapeltje papier onder je werk zorgt voor mooiere overtrek resultaten. Tissues van maar 2 lagen en de reukloze terpentine goed afvegen op papier is een must. Ik ga de zest it uitproberen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bedankt voor je bericht. Ik zal even kijken naar de blog van Petra Raams. Laat je me weten hoe de zest it voor je werkt? Fijne kerst.

   Verwijderen
 3. De zest-it werkt hetzelfde als de reukloze terpentine. Op youtube staan heel veel leuke filmpjes als je zoekt op te gekke krijtjes. Reuze handig. En op pinterst staan veel voorbeelden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt. Zest-it is wel erg duur. Heb dit ook meegenomen in mijn bericht. Bedankt voor je reactie. ;)

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...