dinsdag 27 oktober 2015

Braillekaart

Braillekaart "Fijne Kerst"
Er zijn zoveel mensen die een visuele handicap hebben, en we sluiten hen onbewust buiten in de kaartenhobby.

We vergeten dat ook zij verjaardagen hebben, geslaagd zijn of zelfs gaan trouwen. Ik heb even mijn vriend Google vragen gesteld over hoe we dit nu eigenlijk het beste kunnen doen.

Er zijn veel mogelijkheden om brailleschrift aan te brengen. In dit bericht ga ik een paar verschillende manieren uitleggen.

In de Facebookgroep van Danielle en mij (Creatieve Hobbytips) ben ik een uitdaging aangegaan met de leden om deel te nemen aan het maken van braillekaarten. Deze kaarten willen we dan ook aan een verpleegtehuis voor blinden en slechtzienden geven om daar uit te delen.

Deze kaarten moeten natuurlijk gevoeld en niet gezien worden. Dus er moet wat textuur zijn, maar die moet niet zo overdonderend zijn dat je de tekst niet meer kunt voelen.

Ik hoor je al zeggen dat je niet weet hoe je braille kunt schrijven. Daar heb ik een oplossing voor. Op de website van Leuke Dinges heb ik een generator gevonden waarmee je woorden of zinnen kunt omzetten in brailleschrift.






Dit heb ik gebruikt


  • Basiskaart van Craft karton
  • Karton
  • Behang
  • Plaksteentjes 
  • Lijm
  • Hobbymes




Zo heb ik het gedaan


Ik heb gekozen voor Craft karton als basiskaart omdat dit wat grover aanvoelt dan gewoon karton. Ook heb ik behang gebruikt met een motief dat redelijk veel textuur heeft. Dit plakte ik op mijn basiskaart.

Behang met textuur op basiskaart van Craft karton

Ik heb er ook voor gekozen om figuurtjes van vilt en plaksteentjes te gebruiken. De plaksteentjes hebben ook een diamant-textuur.

Knutselvilt en plaksteentjes 

De viltfiguurtjes heb ik aangebracht op het behang, zodat ik kon plannen waar ik het brailleschrift kon plaatsen.

Met de brailleschriftgenerator heb ik "Fijne Kerst" omgezet in brailleschrift. Dit ziet er zo uit.

Generator van Leuke Dinges

Als je de tekst goed bekijkt, zie je dat iedere letter in groepjes van 6 stippen staat. Afhankelijk van de letters of woorden moet je bepaalde stippen textuur geven zodat die makkelijk te lezen zijn.

Met een potlood bracht ik de stippen aan op papier, zodat ik die als referentie kon gebruiken voor de verdeling van de brailletekens op mijn karton. Ik trok referentielijnen om de plaatsing van de steentjes makkelijker te maken. Drie steentjes namen in dit geval ongeveer 2 cm ruimte in beslag. Ik moest dus mijn referentielijnen ook 2 cm uit elkaar zetten.

Fijne Kerst met stippen op papier geschreven 

Met mijn hobbymes (kan ook met een prikpen/pincet) haalde ik de steentjes van het rugpapier en plaatste deze zoals in mijn voorbeeld op het papier.

Ik sneed de woorden uit en plakte deze op mijn kaart. Klaar.

Let wel op!! Als je iets gebruikt dat plakt, zorg er dan voor dat het echt goed plakt als je het via de post verstuurt. De bedoeling is natuurlijk dat de tekst goed blijft zitten, anders kan de ontvanger van de kaart het niet lezen wanneer de steentjes loskomen. Als je het plakgehalte van je steentjes niet vertrouwt, kun je extra lijm gebruiken.



Variaties voor brailleschrift


Je hebt natuurlijk twee manieren om brailleschrift aan te brengen: gewoon schrift en spiegelschrift.

Gewoon schrift schrijf je uiteraard van links naar rechts en spiegelschrift van rechts naar links, maar dan met gespiegelde tekens. Wil je iets gebruiken dat bovenop het karton ligt, zoals plaksteentjes of splitpennen, dan doe je dat in normaal schrift. Wil je dat het schrift een is met het karton, dan doe je dat met spiegelschrift. Ik leg dit straks bij de diverse technieken nog een keer uit.



Splitpennen

splitpennen met viltlaagje
Je kunt ervoor kiezen om splitpennen te gebruiken. Hier moet je dan wel met precisie vooraf gaatjes maken voor de splitpennen, zodat ze niet verschuiven. Anders is het niet makkelijk leesbaar.

Ook zou ik eerder gaan voor wat kleinere splitpennen. Dit is ook veel makkelijker te lezen.

Op de foto hiernaast staan splitpennen met een textuur. Deze zijn dan ook best leuk te gebruiken op braillekaarten.

Wordt gedaan in gewoon schrift van links naar rechts.





Plakparels of plak-rhinestones 

Plakparels en plak-rhinestones

Verpakkingen zoals deze geven je de keus hoe groot je de tekst wilt maken.

Let er wel op dat je geen figuurtjes zoals bloemetjes enzovoorts gebruikt. Iets ronds is beter.

Wordt gedaan in gewoon schrift van links naar rechts.






Glossy accents/ vloeibare lijm/ Pearl Pen

Je kunt er ook voor kiezen om met een vloeistof de stippen aan te brengen. Let er dan wel op dat de stippen die je aanbrengt allemaal van dezelfde grootte zijn. Gebruik ook lijm waarmee je makkelijk parels kunt maken. In het voorbeeld hieronder heb ik Crea Patch gebruikt van de Action. Werkt wel goed, alleen moet ik nog wat spelen om de parels in dezelfde grootte te krijgen.

Wordt gedaan in gewoon schrift van links naar rechts.

Crea Patch van de Action


Kopspeld / prikpen

Aan de achterzijde van het karton breng je de tekst aan met potlood of pen in spiegelschrift (van rechts naar links). Vervolgens prik je met een kopspeld of prikpen erdoor. Dit ziet er dan uit als echt brailleschrift. Het beste te gebruiken voor tekst binnenin de kaart.

Brailleschrift met een kopspeld





















Video

Vind je het leuk om een video te zien van een braillekaart, dan verwijs ik je naar de volgende video van Craft Test Dummies





Tenslotte


Braillekaarten zijn echt makkelijk te maken als je alle tools ervoor hebt. Probeer het eens, ook al ken je niemand die blind is. In dat geval kun je de kaart altijd naar mij versturen en ik zorg dat hij bij de juiste instanties terechtkomt om hem aan iemand te geven die niet veel bezoek krijgt.


"Voel soms textuur met je ogen dicht voor inspiratie"


Auteur: Sandie van der Graaf
Editor: Elske Kerkhof

3 opmerkingen:

  1. WOW!!wat een leuk en geweldig idee...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik maak de tekst met carbonpapier: tekst via de generator printen, carbonpapier tussen het printpapier en de kaart leggen en de stipjes overtekenen. Ze staan dan meteen op de juiste plek met de juiste afstand op de kaart.

    BeantwoordenVerwijderen

=== Leuk dat je een reactie achterlaten! / Thank you for commenting! ===