maandag 26 oktober 2015

Fotopapier als glanzend karton

Ik had wat fotopapier van de Hema dat al een tijd in mijn kast lag. Ik deed er niets mee en ga het niet wegdoen, dus moest ik iets vinden om ermee te doen. Daarom ben ik ermee gaan spelen om te zien wat de mogelijkheden zijn.

Glanzend fotopapier bewerkt met Memento inkt
Eigenlijk moet ik dan wel uitleggen hoe fotopapier werkt. In tegenstelling tot glanzend karton, waar de kleur bovenop de glanzende bovenlaag droogt, trekt de kleur op fotopapier door het glanzende laagje in het papier. Dat geeft dan een glimmende bovenlaag, terwijl de kleur eronder ligt. De bovenlaag is dan ook zeer absorberend. Dit zie je in de uitleg.

Heb je geen fotopapier thuis liggen, dan is het niet de bedoeling dat je nu perse de deur uit moet om dit te gaan kopen. Je kunt dezelfde effecten krijgen met glanzend karton.

Dit gebruikte ik voor deze uitleg


Gebruikte producten 

  • Hema glanzend fotopapier
  • Memento Dye inkt
  • Stabilo pennen op waterbasis
  • V7 kwast
  • Embossingpoeder
  • Embossing folder
  • VersaMarker pen
  • Zelfgemaakte lijmpistool-stempel
  • Aquarelverf
  • Aquapainter

Dit heb ik gedaan


Ik begon eerst met iets dat naar mijn mening niet zo goed werkt. Dit is natuurlijk mijn bevinding en het kan zo zijn dat je zelf een beter effect krijgt dan ik. Let er wel op dat de volgende technieken wel anders zullen uitpakken op glanzend karton.


Aquarellen

Ik wilde kijken of de verf ook door de bovenlaag van het fotopapier zou gaan als ik een aquapainter en aquarelverf gebruikte. Helaas blijft het bovenop liggen. Het droogt wel heel snel, maar geeft dan een mat-poederige afwerking bovenop de glanzende bovenlaag. Op een foto kun je dit niet zien, dus heb ik er ook geen toegevoegd.


Embossen

Heat embossing

Met een VersaMarker pen heb ik een patroon gemaakt en er embossingpoeder overheen gestrooid. Met mijn heat tool heb ik dit gesmolten.

Geëmbost patroon op fotopapier
Twee dingen vallen hier op.
  1. De glanzende bovenlaag is zeer absorberend
  2. De VersaMarker pen bevat een vloeistof die dunner is dan het VersaMark inktkussen. 
Omdat de bovenlaag absorberend is, zal deze elke vloeistof behalve water doorlaten naar het karton om een afdruk te maken. Omdat de VersaMarker pen geen kleur heeft maar wel vloeibaar is, wordt de vloeistof heel snel geabsorbeerd door het papier en dan heeft de embossingpoeder niets om aan te kleven. Wil je wel embossen, dan is mijn aanbeveling om het VersaMark inktkussen te gebruiken.


Droge embossing

Verder heb ik ook gekeken hoe het werkt met een embossing folder. Dit geeft ook een heel mooi effect. Dat zie je op de volgende afbeelding.

Fotopapier geëmbost met embossing folder en ingesmeerd met Memento Dye inkt


Stabilo pennen op waterbasis en stempelen

Stabilo pennen op waterbasis en zelfgemaakte lijmpistool-stempel

Persoonlijk vind ik dat de test met de pennen niet geslaagd is. Dit geeft een streperig effect en het is niet mogelijk om ze te mengen om een beter effect te krijgen.

De stempel doet het wel goed (hier had ik de stempel niet op het acrylblok, maar heb hem gewoon met de hand afgedrukt). Let wel op!! Waar je inkt hebt, gaat deze afdrukken door de bovenlaag. Heb je inkt op je vingers, dan is dat te zien als je het papier aanraakt.


Achtergronden met Memento Dye inkt en V7 kwasten

Over de achtergronden met Memento Dye inkt ben ik zeer verrast. Er zijn een paar effecten die je hier kunt creëren.


1. Inktkussen direct op fotopapier

Door het inktkussen direct op het papier te drukken en te smeren, kun je echt mooie achtergronden creëren.

Memento inkt direct op fotopapier

De snelheid waarmee je smeert bepaalt de intensiteit en het verloop van de kleur. Als je rustig met het inktkussen smeert heb je een meer egaal motief, ga je echter sneller, dan droogt de kleur snel op en dan krijg je een artistieke lijn.

Op de foto hiernaast zie je hoe ik de lijnen heel snel heb gemaakt. Ook heb ik met de zijkanten van het inktkussen fijnere lijnen aangebracht.


2. V7 kwast én inktkussen direct op fotopapier

Door mijn V7 kwast in te smeren met inkt en daarna over het fotopapier heen te gaan, creëerde ik eerst een achtergrond. Hier kun je een mooi marmereffect creëren.

Inktkussen direct op fotopapier

Daarna heb ik de lijnen gedaan. Hier kun je dan mooi zien wat ik bedoel met hoe je snelheid bepaalt hoe de lijnen eruitzien. De lijn helemaal rechts heb ik erg rustig gedaan. De lijn in het midden wat sneller en de lijn aan de linkerkant heb ik supersnel gedaan.


Tenslotte


De werking van fotopapier en glanzend karton is geheel anders. Je kunt natuurlijk veel meer met glanzend karton, je ziet dit gewoon niet goed op een foto, maar het fotopapier geeft een soort optische illusie waarbij de inkt onder de bovenlaag ligt.

In een van mijn volgende berichten ga ik fotopapier gebruiken voor een kaart met stempels en inkt.

"Soms is snel mooier dan rustig, maar rustig meer dekkend dan snel"

Auteur: Sandie van der Graaf
Editor: Elske Kerkhof

4 opmerkingen:

  1. dat laatste ziet er erg mooi uit....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er erg leuk uit op foto papier. zelf print ik heel veel maar zo mooi gaat het niet worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Vera, bedankt voor je reactie. In het begin lijkt dit ook niet mooi, maar hoe meer je ermee werkt hoe mooier dit wordt. Deze techniek is echt een aanbeveling. ;)

      Verwijderen

=== Leuk dat je een reactie achterlaten! / Thank you for commenting! ===