dinsdag 6 oktober 2015

Inspirerende momenten: Workum en omgeving

Voor onze trouwdag en verjaardagen zijn mijn man en ik er even een paar daagjes tussenuit geweest.

Boerderij B&B Welgelegen
Eerst leek het alsof de paar daagjes weg niet door zouden gaan, omdat het hotel waar wij hadden geboekt een overboeking had. Wij moesten op het nippertje een ander hotel vinden en hebben toen gekozen voor een oude boerderij in Workum.

Daar aangekomen stonden we er versteld over hoe mooi het daar was. Niet alleen is er een woonhuis met kamers, maar er zijn ook veel standplaatsen voor caravans en tenten. Dus lekker kamperen kan ook. Verder zijn er Pipowagens en hutten.

Wat had we ook een mooie zonsondergang! Ik stond er gewoon sprakeloos van.

Zonsondergang 


Jopie Huisman
Foto van Jopie Huisman Museum

Onze verjaardag was niet zonder de nodige inspiratie. Manlief vond het heel gaaf om me even mee te nemen naar een museum van Jopie Huisman. Wat vond ik dat gaaf. Wie weet niet wie hij is? Jopie Huisman maakte schilderijen in aquarel, olie, potlood en pen. Hij staat bekend om zijn zelfportretten en schilderijen van oude kleding en schoenen. Ook gebruikte hij verschillende stijlen, waaronder expressionisme en fijnschilderkunst. Tevens was hij dichter en speelde graag op de harmonica. Voor meer informatie over Jopie Huisman kun je naar het museum of op Wikipedia lezen. Alhoewel hij heel goed in aquarel schilderde, vond ik zijn olieverfschilderijen zo fantastisch en inspirerend. De manier waarop hij zijn schaduw dieper liet liggen dan de heldere kleuren. De manier waarop hij mensen behandelde en de indruk die hij maakte op mensen: het was echt een belevenis.

Op een bepaalde manier deed hij mij veel aan mijn eigen vader denken. Die heeft ook altijd metaal verzameld en dat dan verkocht. Jammer dat hij er niets van gemaakt heeft, want ik weet dat hij daar goed in zou zijn geweest.Vrouwtje van Stavoren
Ook heeft mijn man mij het standbeeld van het Vrouwtje van Stavoren laten zien. Daar was wel enige moeite voor nodig. We volgden de aanwijzingen en de borden, maar we zagen geen standbeeld. Uiteindelijk zag ik haar wel, maar ik wist niet dat dit het standbeeld was. Ik verwachtte net als mijn man een groot standbeeld en niet een beeld van 50 cm hoog. Mijn man was erg teleurgesteld dat het beeldje zo klein was, maar ik vond het verhaal achter het beeld wel heel mooi en waar. Voor degenen die het verhaal niet kennen: je kunt meer lezen op de website van Stavoren.


Ant Kolk
Schilderij gemaakt met een paletmes


Tijdens ons bezoek aan een commandeurswoning in Hindeloopen kwam ik in contact met kunstschilderes en beeldhouwster Ant Kolk. Ik voelde me zo geïnspireerd door haar kunstwerken dat ik haar even hier op mijn blog wilde noemen.

Niet alleen is haar huis een mengsel van oudheid en modern, maar ook hangen haar eigen schilderijen aan de muur.

Haar kennis over de geschiedenis van de commandeurs en hun vrouwen die achterbleven tijdens handelsreizen is bijzonder goed.

Wij hebben een goede uitleg gekregen over de klederdracht, de levensstandaard met de bijbehorende krantenknipsels enzovoorts.
Alles meegerekend moet ik zeggen dat ik deze paar daagjes echt heb gewaardeerd en ook goed inspiratie heb opgedaan.

Nu ben ik weer thuis en kan ik blij zijn dat ik het voorrecht heb om weer aan de slag te kunnen gaan om op mijn manier te proberen jullie te inspireren.

"Inspiratie doe je overal op!"

Auteur: Sandie van der Graaf
Editor: Elske Kerkhof

2 opmerkingen:

 1. Hoi ,fijn dat jullie zo'n fijn weekend hebben gehad,je hebt erg mooie dingen gezien...
  Het Jopie Huisman museum zijn wij ook geweest je kan echt uren kijken naar zijn schilderijen..zo mooi...en de mens zelf was ook erg mooi...
  Het landschap is zo anders daar,heel weids en veel water...de boederij ziet er ook prachtig uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh en wat was dit echt een super paar dagjes Holly, en wij zijn er bijna niet heen gegaan.

  Ik vond het wel jammer dat ze sommige van zijn schilderijen gewoon plakkaten had met vernis over. Maar de origineel schilderijen was echt super tof. vooral de een van de man met de kar. Die sprak me zo aan, en ik moest janken toen ik een brief die hij ontving van een bewonderaar lazen.

  Landschap... hou maar op hoor... ik ga zo weer terug... erm wanneer alle spinnen weg zijn natuurlijk. :)

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...