woensdag 28 oktober 2015

Plastic tasjes als basiskaart

Kaart van plastic tasje gemaakt
De mensen die me goed kennen, weten dat ik dol ben op het hergebruiken van spullen.

Vandaar dat ik even mijn plastic tasjes heb uitgezocht en gesorteerd op kleur en patronen. Ik wilde deze namelijk allemaal smelten voor een project, maar kwam op het idee om een plastic kaart te maken.

Het proces van plastic smelten is niet nieuw. Dit bestaat al jaren, maar ik ben (nog) geen kaart tegengekomen die met dit proces is gemaakt.

Niet alleen ben ik goed bezig, maar ik maakte dus ook iets anders dan de normale kaart en ik gebruikte dan ook eens mijn strijkbout. HAHAHA.

Ja, je raadt het goed, ik vind strijken een absoluut negatieve ervaring. Vandaar dat ik al mijn kleding zo koop dat ik ze niet hoef te strijken.

Nu, dan geef ik je even uitleg hoe ik deze kaart maakte.Dit heb ik gebruikt  • Plastic tasje
  • Bakpapier
  • Strijkbout
  • Karton
  • Hobbymes
  • Foliepapier
  • Vlinder 
  • BloemetjesZo heb ik het gedaan


Van het Music Store-tasje vond ik de achtergrond mooi. Vooral de kleur. Dus heb ik er even een stuk uitgesneden.


Tasje van de Music Store

Het uitgesneden plastic heb ik tussen twee vellen bakpapier gelegd. Met mijn strijkbout ging ik er overheen totdat het goed in elkaar gesmolten was.

Let wel op dat je strijkbout niet op stomen staat. Zet deze functie helemaal uit. Ook moet je uitkijken, want het plastic wordt wel heet, dus voordat je het aanraakt, eerst wachten totdat het afgekoeld is.

Strijk het plastic tussen twee vellen bakpapier

Nadat het stuk plastic afgekoeld was, heb ik het op maat gesneden op mijn snijmat. Ik was helemaal weg van de ene zijkant met een wit streepje erin en ook de vorm ervan, dus die heb ik zo gelaten. De andere drie zijkanten heb ik recht gesneden met mijn hobbymes.

Vervolgens heb ik de kaart door de helft gevouwen om de kaart te vormen.

Kaart door de helft gevouwen

Aan de binnenkant heb ik een stukje karton geplakt voor een persoonlijke boodschap. De voorzijde heb ik afgerond door een eerder gemaakt stukje foliekarton erop te plakken. Ook heb ik er een vlinder en bloemetjes op geplakt als afwerking.

Dit is een zeer variabele techniek, omdat het plastic ook gestanst kan worden. Je kunt hier alles mee doen wat je met gewone kaarten ook doet. Let wel op als je heat embossing gebruikt, want de hitte van de heat tool kan het plastic weer laten smelten.


"Overtollige spullen zijn herbruikbaar, maak er iets moois van"


Auteur: Sandie van der Graaf
Editor: Elske Kerkhof

2 opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...