maandag 19 oktober 2015

Te Gekke Krijtjes krijgen het warm!

Afgewerkte afdrukken

Ik ben even aan het experimenteren met het verhitten van en verven met de Te Gekke Krijtjes. Weet je niet wat dit zijn, dan verwijs ik je naar een eerder bericht: Review: Te Gekke Krijtjes

Voor degenen die al weten wat deze krijtjes allemaal kunnen, heb ik dan de volgende stap. Heb je een oude elektrische bakplaat staan? Nou, die kun je hiervoor gebruiken.

Ik vind de krijtjes erg leuk om mee te werken, maar denk iedere keer aan de prijs. Maar aan de andere kant heb ik ze niet gekocht om in mijn kast te laten liggen, maar om er mooie dingen mee te maken.

Wil je zien hoe ik deze afdrukken heb gemaakt? Lees dan verder.

Dit heb je nodig • Oude elektrische bakplaat
 • Te Gekke Krijtjes in basis- en metallic kleuren
 • Zwart karton
 • Linnenkarton 
 • Kwasten (één oude en één voor aquarelverf)
 • Zwarte aquarelverf
 • Heat tool (optioneel)
 • KeukenpapierZo doe je hetLET OP! Bij deze techniek maak je gebruik van een heet oppervlak, neem dus de nodige voorzorgsmaatregelen.

 • Laat, als er kinderen in de buurt zijn, de bakplaat helemaal afkoelen voordat je wegloopt. 
 • Let op waar je snoer is, zodat de plaat niet per ongeluk van de werktafel getrokken kan worden.
 • Raak de plaat niet met blote handen aan. Draag handschoenen of gebruik een pincet.
 • Laat het karton niet al te lang op de plaat liggen, want dit kan ontvlammen.
 • Zorg voor goede ventilatie. 


Monoprint techniek

Doe de bakplaat aan. Draai de knop tot op halve warmte.

Afdruk voor en na afwerking
Wanneer de bakplaat op een goede temperatuur is, kun je met de krijtjes kleuren op de bakplaat smelten. Wissel de kleuren af. Op dit moment maken de details nog niet uit.

Wanneer je genoeg gevarieerde kleuren heb gesmolten, ga je met een kwast of ander gereedschap door de kleuren heen om een patroon aan te brengen.

Persoonlijk vind ik het met de kwast het mooist, omdat je daarmee een mooier effect krijgt.

Neem je karton en plaats dit over het gesmolten krijt op de bakplaat en maak een afdruk. Hier kun je keukenpapier gebruiken om over het karton te wrijven. Doe dit niet al te lang, omdat de bakplaat heet is. Haal het karton weg met een pincet en doe de bakplaat uit.

Werk de monoprint nu af met zwarte (of als alternatief donkerblauwe) aquarelverf. Doe de verf helemaal over het karton heen. Dep dit nu met keukenpapier. Met het goudkleurige krijtje kun je nu aan de zijkanten of over het hele oppervlak van het karton wrijven om een mooi glimmend effect op het karton te creëren.Gesmolten krijt op karton-techniek

Gesmolten krijt op kartonDoe de bakplaat aan. Draai de knop tot op halve warmte.

Plaats je karton op de bakplaat. Je moet wel heel snel werken, want het karton kan ontvlammen als je dat niet doet.

Het karton wordt nu warm, dus je kunt nu heel snel met de krijtjes eroverheen bewegen en patroontjes maken.

Haal het karton eraf met een pincet en doe de bakplaat uit.

Wanneer het karton afgekoeld en de was gestold is, kun je met andere kleuren de zijkanten en het oppervlak goed bewerken met de krijtjes of met andere mediums.Vooraf geschetst patroon smelten op structuurpapier


Gesmolten patroon afgewerkt
Hier werkt linnenkarton het beste, omdat dat een goede structuur heeft.

Schets met de krijtjes je motief. Doe dit zo dat je alleen de verhoogde lijntjes van het karton raakt. Ik heb gekozen voor bloemen met een kader. Deze kleuren zitten allemaal in het basiskleurpakket.

Doe de bakplaat aan en wacht tot die goed warm is. Leg het karton op de bakplaat met de schets naar boven. Laat het een paar seconden zo liggen, totdat je ziet dat de was begint te smelten. Haal het karton er dan af met een pincet en doe de bakplaat uit.

Nu kun je de achtergrond bewerken met andere kleuren van de krijtjes. Voor een beter contrast kun je er met zwarte aquarelverf overheen verven en dit dan wegdeppen met keukenpapier.

Laat het goed drogen. Je kunt ervoor kiezen om dit met een heat tool te doen, maar dan moet je wel uitkijken dat de was niet opnieuw smelt.

Opruimen


De bakplaat kun je even bespuiten met water en hem dan aanzetten. Ga met een houten spaan over het oppervlak heen om de was helemaal los te krijgen. Als het water bijna weg is, kun je met keukenpapier de was en het water weghalen. Let er wel op dat de inhoud en de plaat heet zijn.

Het is misschien overbodig, maar ik zeg er nog even bij dat je deze bakplaat niet meer kunt gebruiken om op te koken.


"Variaties in technieken zijn altijd leuk!"

Auteur: Sandie van der Graaf
Editor: Elske Kerkhof

2 opmerkingen:

 1. leuk gedaan,ik heb geen bakplaat en ook niet deze krijtjes,maar heb ze wel gezien op de beurzen...
  de 1e is echt prachtig,erg mooi effect!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja de eerste is ook mijn voorkeur. Alleen met dat techniek moet je heel goed opletten dat je niet al te veel van de krijtjes smelten. Een beetje is genoeg. En met deze krijtjes kan je echt heel veel.

   Verwijderen

=== Leuk dat je een reactie achterlaten! / Thank you for commenting! ===

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...