vrijdag 20 november 2015

Kerst 2015 Goud en zwart op Craftkarton

Onlangs zag ik een video van Melanie Muenchinger (designer bij Gina K Designs) over het namaken van houtnerf op papier. Verderop in dit bericht zal ik de video toevoegen.

Deze techniek is niet nieuw, maar toevallig kwam haar video bij me langs en ik dacht dat ik er een mooie kerstkaart mee zou kunnen maken.

Kerstkaart van Craftkarton met goud en zwart

Om trouw te blijven aan mijn kleurschema van dit jaar, moet er natuurlijk goud gebruikt worden.

Maar waarom dan een houtachtergrond met kerst? Weer eens een citaat van Wikipedia.

"De kerstboom (een spar, en geen dennenboom) gaat terug op een vruchtbaarheidssymbool.
Spar 
Over de ouderdom van het gebruik als kerstboom lopen de bronnen zeer uiteen. Waarschijnlijk hadden reeds de Germanen voor de kerstening rond de tijd van winterzonnewende (het joelfeest of Yule) een altijd groene boom in huis of op het erf. Vanwege deze heidense wortels heeft de Rooms-katholieke Kerk de boom lange tijd geweerd uit het christendom.

Luther verklaarde begin zestiende eeuw de kerstboom tot symbool van de geboorte van Jezus. Eerst stond de boom alleen nog in de kerken; eind 19e eeuw haalde men hem, allereerst in protestantse landen, alsnog de huiskamer binnen.

De kerstboom herinnert de christen volgens Luther aan de boom in het paradijs; de kerstboomballen aan de vruchten waarvan Adam en Eva aten. De piek in de boom staat voor de ster die de Wijzen de weg wees naar de geboorte­plaats van Jezus; soms wordt de piek daarom door een ster vervangen.

De katholieken gaven eerder aan de kerststal, eventueel met groene versieringen, de ereplaats in huis, pas sinds 1982 staat er in het Vaticaan ook een kerstboom. Protestanten weerden echter in het algemeen de beelden van de kerststal, vanwege hun beeldenverbod, vandaar had de kerstboom bij hen meer succes. Overigens bestond er rond de voortdurend groene naaldboom in de warmere, zuidelijke katholieke landen ook geen voorgeschiedenis of heidense folklore zoals in de Germaanse noordelijke landen.

De kerstboom wordt thans ook wel theologisch geïnterpreteerd als voorafbeelding van het hout van het kruis van Christus' lijden en offerdood; daarnaast wordt met het groene hout verwezen naar de kribbe en het eeuwig leven dat door Jezus bewerkstelligd en verdiend werd, volgens de christelijke opvatting."
Dit heb ik gebruikt • Basiskaart van Craftkarton
 • Karton (zwart - kleur maakt niet uit)
 • Decoratie-organza
 • Kant (zwart)
 • Pigmentinkt (Nellie Snellen wit en goud)
 • Stazon inkt (Jet Black)
 • Pailletten (rood en goud)
 • Stempel (Marianne Design)
 • Bakers twine
 • Foamtape
 • Dimensionals
 • Scoretape Zo heb ik het gedaanAchtergrond

Met Stazon inkt besmeerde ik de basiskaart in verticale lijnen. Ik herhaalde deze stap met de witte pigmentinkt en daarna met de goudkleurige. Ik herhaalde stap 2 nog een keer om meer diepte te creëren. Ik heb het goud en wit alleen aan de rechterzijde bewerkt, omdat ik toch iets over de linkerkant plakte.


Goud en zwarte strook

Ik heb van mijn zwarte karton een smal strookje gesneden. Ik heb geen maten genomen, omdat ik het op zicht heb gedaan. Ik heb zwart karton gebruikt omdat ik geen andere kleur wilde zien bij dit stuk.

Aan de voorzijde van het karton plakte ik scoretape verticaal aan de linker- en rechterkant. Aan de achterzijde plakte ik scoretape horizontaal aan de boven- en onderkant. Nu plakte ik decoratie-organza aan de voorzijde, vouwde dit om en plakte het ook aan de achterzijde.

Ik plakte weer aan de achterzijde scoretape naast het punt waar de organza stopte. Ik mat mijn kant af en sneed dit op maat zodat ik het aan de achterzijde kon plakken. Ik heb er hier wel voor gekozen om een klein stukje aan de zijkanten te laten uitsteken.


Afwerking

Met foamtape plakte ik de strook op mijn kaart.

Met rood bakers twine bevestigde ik de pailletten aan het kant in variabele lengtes, twee aan de linkerzijde en een aan de rechterzijde.

In het midden tussen de pailletten stempelde ik eerst met witte pigmentinkt en toen met Stazon inkt. Ik heb met de Stazon inkt een beetje naar rechts gestempeld. Dat geeft een nep-embosseffect.

Ik bracht nog dimensionals aan onder de pailletten om deze ook een 3D-effect te geven.

Kaart was klaar.Video-inspiratie


"Haal niet alleen inspiratie uit wat in de winkels ligt, maar ook uit het verleden"

Disclaimer: Ik ben niet geaffilieerd met Gina K Designs en ook niet met Melanie Muenchinger. Ik ben gewoon geïnspireerd door een video van haar.

Auteur: Sandie van der Graaf
Editor: Elske Kerkhof

4 opmerkingen:

 1. leuk achtergrond verhaal ,en kaart..die rode kerstballen erop vind ik mooi...en de mooie houtnerf!
  De video is erg handig,leek me veel moeilijker om te maken,nu nog uitproberen...
  Groetjes Holly.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Is eigenlijk heel makkelijk. Alleen moet je met de zwart niet te veel druk op de papier zetten. Met de video erbij is dit heel goed te volgen. PS. waarschijnlijk begint ik ergens in de nieuw jaar ook video's maken. Daar hoor je binnenkort meer van

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk kijk er naar uit,naar jouw videos....
  Ga zeker dat woodgrain proberen...
  Ben nu mijn kamer aan het schoonmaken,heb een daglicht lamp gekocht(zag het allemaal niet meer goed met al die donkere dagen en avonden) ,en nu moeten dingen even anders op mijn bureau....,maar nu dus lekker even alles af doen ,voelt altijd zo fijn als alle stof weer weg is..
  Ga jij nog leuke dingen doen vandaag?
  fijne zaterdag...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gewoon rustig doen, maar ook de berichten schrijven voor de eerste twee dagen van aanstaande week. Moet ook weer aan de slag om mijn hobbykamer op te ruimen. Blijft maar een taak. ;) ook een fijne weekend....

   Verwijderen

=== Leuk dat je een reactie achterlaten! / Thank you for commenting! ===

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...