woensdag 18 november 2015

Kerst 2015 Goud, rood en zwart


Kerstkaart met goud, rood en zwart Met uitzondering van groen en goud is rood dé meest gebruikte kleur op kaarten en ook voor decoratie met kerst.

Ik weet dat niet iedereen zit te wachten op een uitleg van de reden dat bepaalde kleuren gebruikt worden met kerst, maar ik vind het wel een leuk idee om er iets over te zeggen.

Er is nogal een meningsverschil over de herkomst van de kleur rood bij kerst. De moderne manier van denken is dat het komt door Coca Cola en de kerstman. Omdat rood de kleur is van het logo van Coca Cola en omdat dit bedrijf sponsor is van veel goede doelen tijdens kerst, hebben ze de kerstman aangekleed met een rood pak.

Maar eigenlijk komt het van de kerstster die gebruikt werd met kerst. Wikipedia geeft een heel mooie uitleg hierover en ik geef graag een citaat:


"De kerstster is rechtstreeks terug te voeren op het kerstverhaal, zoals dat in het evangelie van Matteüs wordt beschreven. De Ster van Bethlehem gaf de plaats aan waar de Koning der Joden geboren zou zijn.
De drie wijzen zouden volgens Matteüs deze ster volgen om via koning Herodes het kindje Jezus te bezoeken om deze geboorteplaats vervolgens te openbaren aan Herodes zodat het kindje gedood kon worden. De wijzen kwamen niet terug naar Herodes, dus gaf deze de opdracht tot de Kindermoord van Bethlehem opdat de geprofeteerde Messias hierbij zou omkomen. De Verlosser van het joodse volk zou immers als aangekondigde koning heersen, en Herodes achtte dit een bedreiging van zijn invloed.
Het ontsteken van kaarsen en ander licht heeft ook met oude voorchristelijke midwintertradities te maken. Ook als plant is de Euphorbia pulcherrima bekend als kerstster vanwege de rode bloemen die lijken op een ster."Dit heb ik gebruikt


 • Basiskaart (rood)
 • Karton (zwart)
 • Decoratie-organza (goud)
 • Stempels (Joy! Crafts / Marianne Design / Wibra)
 • VersaMark inkt
 • Embossingpoeder (goud)
 • Plaksneeuwvlokken (Wibra)
 • Heat tool
 • Garen (rood)
 • Dubbelzijdig plakband 
 • Scoretape


Zo heb ik het gedaan


Basiskaart

Aan de linkerzijde van de basiskaart stempelde ik met een sneeuwvlokstempel en VersaMark inkt en strooide er goudkleurige embossingpoeder over. Vervolgens smolt ik dit met een heat tool.


Zwart karton

Het zwarte karton heb ik ongeveer 1,5 cm smaller gesneden dan de basiskaart, zodat ik een rode streep aan de linkerzijde over had. Aan de rechterzijde stempelde ik een kader en een tekst met VersaMark inkt, strooide er goudkleurige embossingpoeder over en smolt dit met mijn heat tool. Ik plakte scoretape aan de linkerzijde om later de decoratie-organza mee te bevestigen.


Decoratie-organza

Ik wilde de decoratie-organza schuin op mijn kaart. Ik legde een vel organza op het zwarte karton en plakte zilverkleurige sneeuwvlokken in een schuine lijn . Vervolgens sneed ik de organza in een decoratieve vorm met een schaar uit. Ik plakte scoretape aan de uitgesneden rand, zodat ik deze op het zwarte karton kon bevestigen.


Opbouw van de kaart 

Ik plakte de decoratieve organza op het zwarte karton. Vervolgens plakte ik dubbelzijdig plakband aan de achterzijde van het zwarte karton. Met rood garen ging ik drie keer om de kaart heen aan de linkerzijde. Het begin en einde van het garen plakte ik aan het dubbelzijdige plakband. De laag was gereed om op de basiskaart geplakt te worden.

De kaart was klaar.


"Meestal zit er meer achter de gebruiken bij een feest"


Auteur: Sandie van der Graaf
Editor: Elske Kerkhof


2 opmerkingen:

=== Leuk dat je een reactie achterlaten! / Thank you for commenting! ===

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...