dinsdag 3 november 2015

Plastic samensmelten

Onlangs maakte ik een kaart van een plastic tasje. Nu heb ik bedacht dat ik een keer lekker ging spelen met het samensmelten van plastic.
Plastic tasjes

Wat is dit nu eigenlijk? Bij dit proces neem je vellen plastic en smelt ze aan elkaar. Je vormt zo een nieuw plastic materiaal dat meestal waterdicht is.

Ik ben geen expert op dit gebied, maar heb wel veel informatie binnengehaald via YouTube en Google. Over de voorzorgsmaatregelen en de technieken, waarvoor je deze stukken allemaal kunt gebruiken, enzovoorts.

Het samensmelten van plastic gaat natuurlijk gepaard met een hete strijkbout en het smelten van plastic geeft een stank af. Zorg ervoor dat je in een goed geventileerde ruimte werkt en raak het plastic niet aan terwijl het nog warm is.

Er zijn verschillende voorkeuren voor de warmte van de strijkbout. Sommigen geven de voorkeur aan de middelhoge stand, terwijl anderen de strijkbout liever op de heetste stand zetten. Zelf heb ik beide geprobeerd. Voor een tasje dat niet zo dik is, gaat mijn voorkeur uit naar de middelhoge stand. Voor een dikker tasje gebruik ik de heetste stand.

In Amerika staat op de tasjes een aanduiding welk type tasje het is, maar hier bij ons staat dat er niet op. Maar het is makkelijk om ze van elkaar te onderscheiden. Probeer voor zover mogelijk de verschillende types niet te mengen, want sommige smelten sneller dan andere.

Verderop in dit bericht deel ik een video die ik heb gevonden op YouTube over het samensmelten van plastic en wat je er allemaal mee kunt doen.

Nu eerst alles wat ik heb gedaan.
Dit heb ik gebruikt • Handdoek
 • Strijkbout
 • Plastic tasjes
 • Schaar
 • BakpapierDit heb ik gedaan...Op het plaatje hieronder zie je mijn handelingen.


1. bakpapier op handdoek    2. plastic op bakpapier    3. plastic lint neergelegd    4. alles samengesmolten 

Het is heel belangrijk om een handdoek te gebruiken als je op een tafel gaat werken. Dit beschermt je tafelblad tegen de hitte. Je kunt er ook voor kiezen om op een siliconenmat of een craftmat te werken die redelijk dik is.

De meeste mensen gebruiken kopieerpapier als onder- en bovenlaag. Ik heb gekozen voor bakpapier. Het komt vaak voor dat papier blijft kleven aan het plastic. Nu heb ik ook vernomen dat het dan gaat om de bedrukte tasjes. Die bevatten namelijk inkt die smelt en de inkt blijft dan aan het papier kleven. Ik vind het handig om bakpapier te gebruiken, omdat dat juist gemaakt is om niet te kleven.

Van de plastic tasjes heb ik de handvatten en de onderste naad weggeknipt met een schaar. Deze geven natuurlijk een onevenredig dikte en dat is van invloed op het samensmelten. Ik werkte hier met twee tasjes die redelijk dun waren. Daarom vouwde ik ze door de helft, zodat ik 8 laagjes plastic had. Vervolgens legde ik het plastic op het bakpapier.

In mijn kast lag plastic lint dat ik nooit gebruikte. Ik vind het geen leuk spul om mee te werken. Dus dan maar hiervoor gebruiken. Het lint legde ik over de laagjes plastic en ik bedekte alles met een tweede laag bakpapier. Nu kun je er met de strijkbout overheen gaan. Dit hoeft niet lang te duren, een paar seconden is gewoonlijk genoeg. Met dikkere tasjes gaat het wat langzamer en moet je vaker kijken of het al goed gesmolten is of niet.

Ik wilde testen of je de plastic tasjes en het lint kunt samensmelten. Helaas was mijn strijkbout te warm en de tasjes zijn teveel gesmolten. Bij deze tasjes is mijn aanbeveling om de strijkbout op de middelhoge stand te zetten.

Maar ik ben niet teleurgesteld over het resultaat, omdat ik dit kan gebruiken voor textuur op een mixed media-project.


Internetinspiratie en technieken


Er is zoveel informatie over deze techniek op internet te vinden. Bekijk gerust de volgende video voor leuke inspiratie."Komt mijn strijkbout ook eens aan de beurt"


Auteur: Sandie van der Graaf
Editor: Elske Kerkhof

2 opmerkingen:

 1. heel apart,maar niet iets wat ik zelf zou doen,ik kan niet goed tegen luchtjes,en helemaal geen brandluchtjes..
  De barbeque is niet mijn ding, ,of kaarsen branden,dan krijg ik het benauwd...... als mensen roken is dat ook zo..zelfs buiten...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja zo heb ieder een zijn eigen dingen die ze leuk vinden of niet. Is ook niet iets dat ik ieder dag zou doen, maar best leuk even iets anders te doen.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...