vrijdag 29 april 2016

Hergebruik van Peuter Foam Blokken

Afgelopen Koningsdag was er echt niet veel te doen vanwege het weer. Toch waren er mensen die het weer trotseerden en spulletjes verkochten op de markt.

Mijn man wilde niet binnen blijven, dus zijn we even gaan snuffelen zo tussen de regenbuien door. Toch had het zijn charme. Het voelde bijna als een speurtocht met obstakels.

Zoals altijd hebben we niet veel gekocht, maar ik heb wel een paar peuter-foamblokken meegenomen voor € 0,20. Er zijn veel meer blokken dan op de foto worden weergegeven en ik kan er goed mee knutselen.


Foamblokken met tekstuur
Deze foamblokken zijn te vinden met of zonder textuur, en ook in allerlei vormen. Ook zijn ze verkrijgbaar in verschillende formaten.

Je kunt natuurlijk ook de sheets kopen bij een hobbywinkel, maar als je deze al thuis hebt liggen is dat mooi meegenomen, toch?

Ik ben er even mee aan de slag gegaan om mogelijkheden te vinden, anders dan de normale doe-het-zelf-stempels. En ik heb inderdaad iets gevonden. Dat zie je verderop in dit bericht.
Nou, ik zeg: anders dan stempels, maar dat neemt niet weg dat ik hier toch ook de stempelmogelijkheid ga bespreken.

Ik begin met de algemene doe-het-zelf-stempels. Dit is natuurlijk een van de meest gebruikte technieken voor kaarten maken.

De blokken hebben een oppervlak dat gemakkelijk schoon te maken is. Het kost wel tijd om het oppervlak met inkt te bewerken en ik beveel je aan om het inktkussen er eerst één of twee keer overheen te smeren en dan zoals gebruikelijk aan te drukken als je meer inkt nodig hebt. Zo neemt de foam de inkt veel sneller en makkelijker op.


Foamblok-afdrukken 

Bij deze blokken zijn alle oppervlakken goed om mee te stempelen. Blokken met textuur geven een speels effect als je de zijkanten gebruikt om te stempelen.

De zijkant van foamblokken is ook een stempel
Als je foamblokken hebt met textuur is dat best leuk, maar het kan ook saai worden als je er altijd maar dezelfde afdrukken mee creërt.

Ik heb een blok gehalveerd met een mes. Houd er wel rekening mee dat het mes snijsporen achterlaat. Maar ik vond dat juist bijdragen tot een leuk effect.

Foamblok gehalveerd met een mes


Je kunt hier hetzelfde mee doen als met Magic Foam Stamps. Je moet eerst de foam verhitten met een heat tool en vervolgens aanduwen op het voorwerp waarvan je een stempel wilt maken.

Afdruk en stempelafduk
Je kunt alles wat je maar kunt bedenken afdrukken om een stempel te creëren.

Wil je graag iets doen met flock poeder, maar je hebt geen stempel voor het idee dat je hebt?

Doe dan gewoon lijm op de foam in de vorm die je wilt, druk het af en doe je flock poeder er overheen.


Lijm en flok poeder

Opruimen is heel goed te doen, gewoon een beetje water erop spuiten en afvegen met een doekje.

Je kunt ook embossen met de foamblokken. Als het gaat over embossen, denken de meeste mensen aan heat embossen en daarom heb ik even gekeken hoe de afdruk overkwam met de blokken. Ik vind ze zeer goed met de textuurblokken, omdat de textuur erop scherpe lijntjes heeft.

Heat embossen met foamblok-afdrukken

Heb je geen machine of embossing folders? Geeft niet, want je kunt hetzelfde doen met de blokken en je hebt er geen machine voor nodig. Het duurt wel wat langer, maar je krijgt een mooi resultaat.

Om een goede afdruk te krijgen heb ik mijn papier aan beide kanten met water bespoten, want met een droog papier is er weinig afdruk. Toen het water helemaal in het papier was getrokken, drukte ik het aan op het blok.


Nat papier op faomblok voor embossen

Zorg ervoor dat je het stevig aandrukt, zodat het papier helemaal in de openingen gaat. Dat geeft het beste resultaat.

Geëmboste afdrukken
Je kunt het papier een nacht laten drogen of voor een sneller resultaat de heat tool gebruiken.

De mogelijkheden met deze techniek zijn eindeloos. Gebruik bijvoorbeeld keukenrol, servetten of aluminiumfolie voor een ander effect op je kaarten.


keukenrol en aluminiumfolie 

Je kunt ook leuke versieringen maken als je het oppervlak van het foamblok goed insmeert met VersaMark inkt. Met Glossy Accents of de Pearl Pen kun je de blokken opvullen en als het droog is kun je het er weer uit halen voor gebruik op kaarten. Let er wel op!! dat het foamblok helemaal in alle hoekjes en gaatjes ingesmeerd moet zijn, anders kunnen de Glossy Accents of Pearl Pen eraan kleven en je textuur kapot maken.

Ik ben al aan de slag gegaan met deze techniek, maar aangezien het resultaat nog nat was terwijl ik dit bericht schreef, zal ik het in een volgend bericht bespreken.

Heb jij ook zulke blokken thuis liggen? Ik hoor graag of jij andere ideeën hebt die je met me wilt delen.


"Vind een nuttig doel voor je oude spullen voordat je ze weg doet."

Auteur: Sandie van der Graaf

Editor: Elske Kerkhof

2 opmerkingen:

  1. Hoi hoi Sandie,
    leuk he dat scharrelen op een rommelmarkt,
    ik doe dat ook zo graag!
    Je hebt weer iets leuks gekocht en heel leuk om mee te stempelen
    goed idee om het als magic foam te gebruiken, ik heb hier nog van die foam letters, je hebt me op een idee gebracht ... wie weet ga ik er nog eens mee aan de slag!!!!
    Liefs en groetjes van Martha!

    BeantwoordenVerwijderen

=== Leuk dat je een reactie achterlaten! / Thank you for commenting! ===