dinsdag 26 april 2016

Hobby Foam Stempels

Onlangs heb ik mijn hobbykamer op zijn kop gedraaid, en nu moet ik alles op een eigen plekje opbergen.
Bij het sorteren van alle producten kwam ik mijn hobby foam tegen. Ook heb ik van een vriendin extra hobby foam gekregen. Dat wilde ik toen in een kleiner formaat snijden dan de gangbare A4, zodat ik het makkelijker zou kunnen opbergen.


Er ging mij opeens een lichtje op… Toen ik pas begon met de stempelhobby, heb ik stempels gemaakt met hobby foam. Dus tijd om weer een keer zoiets te doen.

Sommige soorten hobby foam zijn met plaatjes bedrukt en andere hebben textuur.

Hobby foam


Je kunt natuurlijk je snijmallen gebruiken om figuren uit te stansen en die dan te gebruiken om te stempelen. Let bij stansen wel op het volgende:
  • Als je hobby foam door je stansmachine stuurt, wordt het een beetje plat gedrukt. Laat het eerst weer tot de normale dikte terugkeren.
  • Aangezien ieder lijntje of gaatje te zien is in de afdruk, zou ik aanbevelen om niet te embossen met de snijmal. Je creëert dan namelijk een ongelijk oppervlak dat een ander effect heeft tijdens het stempelen. Als je dat juist graag wilt kan het natuurlijk wel.
  • Als je snijplaten al snijsporen hebben, plaats dan je hobby foam en snijmal tussen twee papieren om te voorkomen dat de snijsporen in het hobby foam geëmbost worden.


Heb je hobby foam waar plaatjes op gedrukt zijn? Dan kun je deze met een schaar uitknippen.

Plaatjes uitgeknipt met schaar en afgedrukt

Je kunt ook je eigen ontwerp maken op het gewone of het structuur-hobbyfoam. Dat kun je met een pen aanbrengen op het hobby foam en dan met een schaar uitknippen.



structuur hobby foam en afdrukken

Let wel op het volgende:

  • Als je met hobby foam werkt, probeer er dan voor zover mogelijk niet met je nagels in te drukken. Dat laat een patroon achter dat je altijd terug ziet bij de afdruk tijdens het stempelen.
  • Houd je schaar niet schuin tijdens het knippen, want je wilt zoveel mogelijk plakruimte hebben.


Wil je je eigen struktuur/ patroon aanbrengen op een hobby foam-stempel, dan doe je dat met een pen, naald, prikpen of soortgelijk voorwerp.


Patroon aangebracht met een Pergomano kartelwiel

De markeringen zien je altijd terug met de stempel afdruk. Voor nog een voorbeeld had ik een kerstboom ornament uitgesneden met patronen erin.


Kerstboom ornament met patronen
Tip! Doe dit ook met embossing folders/ tekstuurplaten dat je leuk vind.


Schoonmaken van de stempels kan op verschillende manieren, afhankelijk van de kwaliteit van het hobby foam. Sommige soorten kun je gewoon laten inweken en drogen met een heat tool. Maar houd in gedachten dat sommige soorten hobby foam brandbaar zijn. Daarom beveel ik dit niet aan voor het goedkope hobby foam.


Welke inkt je gebruikt om te stempelen heeft ook invloed op het schoonmaken van de stempels.
StaZon is watervast en zul je dus niet meer uit de stempel kunnen halen.
Alhoewel dye inkt op waterbasis is, blijft het een dye. Dit is een inkt die, wanneer hij eenmaal in het papier (en dit geval ook de hobbyfoam) getrokken is, niet meer verwijderd kan worden. Daardoor kun je dye inkt niet meer uit de stempel krijgen. Is de dye inkt opgedroogd in de stempel, dan heeft dat geen invloed op de volgende stempelbeurt.
BIj pigmentinkt of andere inkt die langer nat blijft, moet je direct je stempel wassen, anders zal de inkt opdrogen in je stempel en hard worden.



“Hobby foam is een nuttig product in elke hobbykamer”


Auteur: Sandie van der Graaf
Editor: Elske Kerkhof

4 opmerkingen:

  1. Hoi hoi Sandie,
    heel leuk dat hobby-en met foam,
    ik gebruik het ook weleens om een kaart mee op te hogen,
    maar stempels maken is toch ook een goed idee!
    Liefs en groetjes van martha

    BeantwoordenVerwijderen

=== Leuk dat je een reactie achterlaten! / Thank you for commenting! ===