donderdag 14 april 2016

Review: Craft Sensations Stamp pads

Al een tijd kijk ik iedere keer naar de inktkussens bij Action, maar ik heb ze nog nooit gekocht. Deze keer dacht ik: gewoon doen. Voor € 0,89 krijg je er 6 inktkussens van het merk Craft Sensations (3,5 x 3,5 cm) in een variatie van kleuren. Ik heb er 3 gekocht, maar er zijn veel meer kleurvarianten.


Houd er wel rekening mee dat het lijkt alsof in elke verpakking dezelfde kleuren zitten, maar het tegendeel is waar. De kleuren verschillen in schakeringen. Dat zie je verderop in dit bericht waar ik de inkt heb gestempeld.

Craft Sensations Inktkussens 
In het algemeen ligt het aan je persoonlijke voorkeur welke inkt je gebruikt, maar je moet ook weten wanneer je welke inkt kunt gebruiken.

Meestal staat er op de verpakking of het deksel van het inktkussen of je met pigment-, dye- of archival inkt te doen hebt. Bij heel goedkope inktkussens heb je dat niet. Dan moet je wel eens zelf achterhalen welke inkt het is.

Tip: Dit kun je makkelijk bepalen door er met je vinger overheen te wrijven. Voelt het gewoon nat aan, dan is het een dye inkt (op waterbasis). Voelt het glibberig aan, dan is het pigmentinkt (op olie- en waterbasis).
De Craft Sensations inkt is gewoon pigmentinkt.


Hoe doet de inkt het bij de stempeltest?

Algemeen gebruik met stempel


De ink is niet echt bestemd voor grotere stempels, omdat het kussen zelf niet verhoogd is zoals bij de duurdere inktkussens.


Is best te doen met kleine stempels, maar de afdruk is niet optimaal en ook niet echt duidelijk. Dat zie je op het plaatje hiernaast.


Voor gebruik door kinderen voor hobby of op school is deze inkt natuurlijk goed te gebruiken om te stempelen, met uitzondering van de witte inkt, want die stempelt voor geen meter.

Voor mijzelf zal ik deze inkt niet echt gebruiken om te stempelen, maar verderop in dit bericht zie je alternatieven voor het gebruikelijke doel.




Pigmentinkt is te bewerken met water. Dus je kunt er een variatie van aquareltechnieken mee doen.

Omdat de inkt wat langer nat blijft, is deze makkelijk met water te bewerken. Hier ben ik met een waterpenseel over de reeds gestempelde hartjes gegaan en heb zodoende een kader rondom de afdruk gemaak

Inkt reactiveren met water

Om de werking van de aquareltechniek weer te geven heb ik het volgende gedaan:

Alternatieven met water

  1. Ik heb als voorbeeld met het inktkussen op het papier gedrukt.
  2. Hier heb ik hetzelfde gedaan als bij 1, maar ik heb de afdruk bewerkt met een waterpenseel om een egale en zachte kleur te creëren. 
  3. Ik drukte het inktkussen op mijn glasplaat en creëerde een kader met mijn waterpenseel. Ik bewerkte de kleur in een gradiënt van donker naar licht.
  4. Ik volgde hetzelfde proces als bij 3, maar met 2 kleuren om te kijken naar de mogelijkheden om te blenden.
Er zijn natuurlijk ook andere tests te doen bij aquareltechnieken. Denk bijvoorbeeld aan vervaging, verloop en de opbouw van kleur voor intensiteit.
1. Kleur verloop, 2. Kleur intensiteit qua opbouw

  1. De kleur houdt heel lang tijdens verloop/ vervaging. Je kunt dus een heel mooi kleurverloop op je achtergrond creëren.
  2. Voor de opbouw heb ik vier blokken geverfd met dezelfde kleurschakering. Op het plaatje zie je blok 2a met één laag, blok 2b met twee lagen enzovoorts. Helaas is het me niet gelukt om meer dan vier lagen te doen. Donkerder krijg ik het niet.

Er zijn ook metallic kleuren verkrijgbaar. Dit is echter geen hoge kwaliteit pigment en je moet er ook niet veel van verwachten. Het geeft wel het idee van een metallic kleur, maar zonder de glinstering.

Deze inkt is ook heel goed te verwerken met water.

Mijn bevindingen


Ik ben zeer verrast door de kleuren qua aquareltechnieken.

Voor stempelen zou ik aanbevelen om heel veel kleine afdrukken te stempelen op de achtergrond, die met water te bewerken en dan goed te drogen. Dan kun je met een dye inkt duidelijke en heldere stempels voor de voorgrond gebruiken.

Gezien de lage prijs en de resultaten van de tests, kan ik de inktkussens aanbevelen voor alternatief gebruik. Maar voor het stempelen zelf... dat moet je zelf weten.

"Haal meer uit je producten door ze op een alternatieve manier te gebruiken"

Auteur: Sandie van der Graaf
Editor: Elske Kerkhof

8 opmerkingen:

  1. Als aquarel medium zijn ze leuk te gebruiken...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh leuk, ik heb veel van die kleine stempel kussentjes, maar die zijn eigenlijk aan vervanging toe....
    Ik had geen idee dat de Action ze ook verkoopt, ik ga er meteen achteraan volgende week.
    Ik gebruik ze meestal om randjes te "accentueren" dus dan maakt het niet zo heel veel uit of ze super goed zijn.
    Leuk hoor, bedankt voor de tip weer (en voor het uit proberen)
    Groetjes, Daphne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Let er wel op dat dit veel langer "nat" blijven (pigment) dan de normale dye inkt stempelkussentjes.

      Graag gedaan.....

      Verwijderen
  3. Heb je de 6 highlighters with liquid ink al geprobeerd van de Action? Misschien handig als alternatief voor stempelinkt. Een pakje kost volgens mij ongeveer 1.50

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee die heb ik nog niet geprobeerd. Wellicht een plan voor een volgende review. Bedankt voor de tip.

      Verwijderen
  4. Ik heb er hier ook verschillende kleuren van. om te stempelen zijn ze niet echt ideaal, maar voor aquarellen schijnbaar wel. Ga dat de volgende keer eens proberen.

    Ik gebruik ze voornamelijk om te heat embossen.
    Omdat de inkt langer nat bleef dacht ik ik probeer het eens. C
    lear embossing poeder erover en ik hebt alle kleuren die ik wil. :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet niet of dit nog in de assortiment is. Was een tijd terug veel klachten dat de kussen snel uitdrogen. Zelf heb ik nog niet weer daaraan gedacht te kijken of die nog in de schap liggen.

      Verwijderen

=== Leuk dat je een reactie achterlaten! / Thank you for commenting! ===