woensdag 4 mei 2016

Brusho: Alternatieve technieken met water

Ik had nooit eerder de behoefte om Brusho te kopen, maar een van onze hobbyvriendinnen vroeg me of ik interesse had om die van haar over te nemen. Ze vond het namelijk niet prettig werken. Dat heb ik toen gedaan en ik ben er echt heel blij mee.


"Bedankt Jacqueline (a.k.a. Krea Lien)"

Ik heb ook al eerder een bericht geschreven met een uitleg over de verschillen tussen Bister, Colister en Colour Burst. Brusho valt ook in deze categorie.


LET WEL OP!! Er zijn kleine verschillen, maar het grootste verschil is dat je met Brusho je kleding goed moet beschermen, want het is bijna een soort kleurstof (dye).


Het werkt op dezelfde manier als de rest. Het werkt namelijk heel goed met water. In een volgend bericht zal ik uitleg geven over hoe het werkt met alcohol.


Nu, ik heb op internet heel veel filmpjes bekeken om te zien wat anderen ermee doen.


De meest algemene technieken zijn: water op het papier doen en dan de poeder er overheen strooien, of andersom: eerst de poeder strooien en dan water er overheen spuiten.
Deze twee technieken geven je achtergronden waarvan je soms niet dacht dat het mogelijk was om ze te maken.


Maar daar gaat dit bericht niet over. Ik ben even gaan zoeken naar alternatieve technieken. Er komen namelijk meerdere berichten over dit product, omdat er zo veel technieken zijn.


Voor dit bericht gebruikte ik het volgende:

  • Water in spuitfles
  • Cardstock (fotopapier, holografisch papier, muurbehang, glossy cardstock en karton)
  • Antistatisch stofdoekje
  • Vershoudfolie
  • Bubblewrap
  • Brusho
  • Penseel (klein en droog)
  • Rietje

De Brusho was netjes verpakt in bubbeltjesplastic en ja, dat weet je nu al... dat ga ik gebruiken!! hahaha...


Ik sneed een stukje bubbeltjesplastic af en legde dat neer op een stuk vershoudfolie.


Met de penseel haalde ik wat poeder uit de potjes en ik tikte de penseel tegen mijn vinger, zodat de poeder willekeurig over het bubbeltjesplastic viel. Met de spuitfles spoot ik er water overheen. Ik wachte totdat de poeder met het water reageerde en vervolgens plaatste ik het fotopapier boven op het bubbeltjesplastic.

Brusho, fotopapier met vershoudfolie en bubbeltjesplastic

Vouw nu de vershoudfolie om de karton en laat dit minstens 10 minuten liggen. Verwijder de vershoudfolie en haal het fotopapier weg van het bubbeltjesplastic.

Brusho-afdruk met bubbeltjesplastic

Probeer, voor zover mogelijk, geen heat tool te gebruiken omdat je dan een matte afwerking krijgt. Het beste resultaat krijg je door het een nacht te laten drogen. Dan lijkt het namelijk of het een foto is.  
Dezelfde techniek probeerde ik, alleen met de vershoudfolie, met de glossy cardstock (bijna spiegelpapier) en holografisch papier. Het resultaat vond ik niet zo’n groot succes, maar ik ga het toch hier delen.

Brusho en water op spiegelpapier (glossy cardstock)

Bij het holografische papier heb ik wel een leuke ontdekking gedaan.

Brusho en water met holografisch papier

Hier zie je bij (a) wat gebeurt als je op alternatief papier met je heat tool werkt. Door de hitte verdwijnt de kleur en dan krijg je gewoon een bruine kleur, en het oppervlak van het papier kan gaan smelten.


Gelukkig zag ik dat de bovenlaag van het holografische papier losliet. Ik haalde dus de hele bovenlaag weg en bij (c) zie je wat een mooi kader dit achterliet. Maar zelfs de achterzijde (b) gaf een heel leuke verrassing.


Nu had ik de dag daarvoor ook al met de poeders geknutseld en ik bedacht dat ik een afdruk met het fotopapier met alleen maar de vershoudfolie ook hier zou delen.

Brusho met water, verhoudfolie en fotopapier

Hier had ik de vershoudfolie gekreukeld, poeder erover gestrooid en met water bespoten. Het papier erop neergelegd en in vershoudfolie gewikkeld. Ik heb dit geheel een nacht laten drogen.


Een rietje heeft ook veel nut. Ik zag in een filmpje hoe je met een airbrush tool de kleuren kunt bewegen. Maar niet iedereen heeft een airbrush tool thuis liggen en die is ook soms heel prijzig. Dus pakte ik maar een rietje en ja, dat werkt goed.


Voor deze techniek doe je druppels water op de zijkant van je papier/karton. Ik heb hier gekozen voor behang. Dit heeft namelijk ook een beetje structuur, dat het effect nog mooier maakt.


Met een penseel liet ik poeder op de waterdruppels vallen.

waterdruppels en Brusho op behang

Met het rietje ga je dan de waterdruppels wegblazen. Je gebruikt als het ware je adem om het water te bewegen. Lang en hard blazen geeft dikke lijnen. Kort en zachter blazen geeft fijnere lijnen.

Brusho met water en rietje

Zoals je kunt zien krijg je zo een heel speelse vertakking van kleur en ook een echt mooie achtergrond.


Met een antistatisch stofdoekje kun je ook iets moois maken. Je kunt dit namelijk gebruiken als een soort stempelkussen, maar dan anders...


Met een penseel liet ik poeder op het doekje vallen. Met de spuitfles spoot ik er wat water overheen. Ik wachtte tot de poeder geheel met het water had gereageerd.

Brusho en water op Antistatisch stofdoekje voor leuke effecten
In het midden van het plaatje zie je een gewone afdruk van het stofdoekje, en op de afbeelding rechts heb ik het doekje gewoon willekeurig over het karton gesmeerd.


Hopelijk heb ik jullie hiermee een paar ideeën kunnen bezorgen om lekker aan de slag te gaan met Brusho of soortgelijke producten.


"Je zult nooit weten of je iets leuk vindt als je het niet eerst zelf hebt geprobeerd. Wil je het niet kopen voor dit doel? Vraag een vriendin of je het mag testen."


Auteur: Sandie van der Graaf
Editor: Elske Kerkhof

4 opmerkingen:

  1. Met het rietje vind ik erg mooi!
    ik gebruik het als achtergrond,en dan op aquarel papier,droog erop strooien,en dan met water mister water erop sprayen...de hoeveel heid water bepaald hoe het resultaat word...en dan stempel ik erover....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja ik vond dat ook een mooie techniek. Binnenkort ontvangt je van mij een kaart als blijk van waardering.

      Verwijderen
  2. Hoi hoi sandie.
    Leuke uitleg, ik heb bistre en die hebben nwt wat minder heldere kleurtjes, maar het werktcook goed! Bedankt voor de tip van het rietje!
    Liefs van Martha

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Weet niet wat de NLe vertaling is maar je kunt ook een "meat baster" gebruiken. Nog een idee (heb ik nog niet geprobeerd) is om de lucht in een ballon vrij te laten over de druppels heen.

      Verwijderen

=== Leuk dat je een reactie achterlaten! / Thank you for commenting! ===