woensdag 25 mei 2016

Brusho met water en alcohol op fotopapier

Ik ben fan geworden van het gebruik van fotopapier in plaats van glossy cardstock. Mijn voorkeur voor fotopapier komt doordat je een soort foto-effect krijgt met het product dat je gebruikt. Met glossy cardstock ligt het product meestal bovenop de cardstock.

Het nadeel van fotopapier is dat je snel moet werken omdat de producten heel snel onder de bovenlaag gaan liggen, maar dat zit me niet dwars. Soms kan dat juist een voordeel zijn. Vooral als je laagjes van kleur wilt creëren die de onderliggende lagen niet beïnvloeden.

In eerdere berichten zei ik dat water op fotopapier niet altijd goed werkt. Maar met Brusho lukt het wel. Ook heb ik een leuk effect met alcohol gevonden.


Brusho, water en resist-techniek


Brusho, water en waterafstotende spray

In een eerder bericht gaf ik een tip om waterafstotende spray te gebruiken voor een resist. Die heb ik hier dan ook gebruikt. Eerst spoot ik de spray op een stencil en drukte die toen aan op het fotopapier. Ik gebruikte Vintage Stencils van Pickup International.
Tip! Gebruik keukenrol voor het aandrukken, zodat je vingers niet in de openingen van de stencil doordrukken.
Met een sprayfles spoot ik water over het fotopapier. Ik strooide de Brusho (blauw en geel) over het papier. Het water was al een beetje ingetrokken in het fotopapier, dus heb ik er nogmaals water over gespoten.
Tip: Zorg ervoor dat je potjes Brusho klaar staan voor gebruik, zodat je sneller de poeder over het papier kunt strooien.
Je kunt het fotopapier plat laten liggen of je kunt het even optillen en ronddraaien om druppels te vormen.


Brusho, water en lagen
Brusho in lagen aangebracht

Zoals ik eerder in dit bericht al zei, heeft een volgende laag geen invloed op lagen die al onder de bovenlaag liggen. Je kunt hier natuurlijk ook de resist-techniek gebruiken, maar dat is niet nodig.

Hier begon ik met het strooien van de poeder en vervolgens spoot ik er water over.
Tip: Laat het fotopapier liggen totdat je ziet dat al het water weg is van de bovenlaag, voordat je de volgende laag gaat doen. Je kunt het ook droog deppen met keukenpapier.
Hier kun je zoveel lagen creëren als je wilt.


Brusho en alcohol

Opgelet!! Voor werken met alcohol is de nodige voorzorg en veiligheid nodig. Lees goed wat op het flesje staat en volg de aanwijzingen.
Brusho en alcohol

Neem een tissue en vouw deze tot een klein vierkant. Vouw de punt om zodat je die tussen je vingers kunt houden. Dep de bovenkant met alcohol. Strooi snel Brusho op de tissue en dep dit al draaiend op het fotopapier. Dat geeft een speels effect.
Tip: Als alternatief voor de draaibeweging kun je de tissue ook gewoon over het fotopapier slepen om een lijn te vormen.
Let er wel op dat fotopapier en alcohol allebei snel drogen. Dus hier moet je echt snel werken.

Bovengenoemde technieken kun je gebruiken voor allerlei afwerkingen op kaarten, project life of scrapbooking.

"Soms werkt een techniek niet op de gewone manier. Zoek de gepaste producten om de techniek op een alternatieve manier te gebruiken"

Auteur: Sandie van der Graaf
Editor: Elske Kerkhof

2 opmerkingen:

  1. LEUK IK WERK MET BRUSHO ALTIJD OP AQUAREL PAPIER,HEB NOG NOOIT FOTOPAPIER GEPROBEERD...MOET HET EENS PROBEREN ,GEEFT EEN HEEL MOOI EFFECT!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb zojuist een met aquarelpapier geplaats. ;) Ik ben gewoon fan van de fotopapier geworden.

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...