zaterdag 26 augustus 2017

Embossen & debossen met Chipboard Letters

Er zijn zoveel textuurplaten en embossing folders om uit te kiezen. Maar soms heb je wel een idee om iets anders te doen.


Overal op internet vind je D.I.Y. ideeën om zelf iets te maken. Ook voor embossen en debossen. Nu heb ik onlangs een review gedaan over de Chipboard Letters van Craft Sensations. Deze letters zijn echt dik en dat bracht me op het idee om ze te gebruiken voor een embos-en-debos-creatie. In dit bericht zal ik je ook even een paar tips geven.

Ik begin met het idee waarvan ik denk dat het weinig werk is en de minste beschadiging toebrengt aan je papier.


Geëmbost met Chipboard Letters van Craft Sensations
Als je naar het plaatje hierboven kijkt, zie je dat je echt veel dimensie krijgt door te embossen. Het is heel makkelijk en goedkoop om dit effect te krijgen met je eigen woorden.

Ik begon door het ontwerp op mijn papier te plannen. Ik wilde de letters embossen (3D). Daarom moest ik de letters in spiegelbeeld (van achteren naar voren) op het papier leggen.


Links: Tacky lijm achterop de letters, Rechts: Letters geplakt op acetaat
Toen de letters lagen zoals ik wilde, heb ik er Tacky lijm achterop gedaan.

Ik plakte een stuk acetaat (harde verpakking/ transparant/ mica) over de letters en wachtte tot de lijm helemaal droog was.

Tip: Let er op dat je acetaat groter is dan je papier. Dit voorkomt dat er extra lijnen in het papier gedebost worden.

Als de lijm droog is, is het acetaat gereed om door de stansmachine te gaan.

Accetaat, hobbyfoam en papier op snijplaat

Ik deed als eerste een stukje hobbyfoam op de snijplaat. Een embossing mat kan ook. Dan komt het papier en daar bovenop de embossingplaat en als laatste de laatste snijplaat. Houd er wel rekening mee dat stansmachines verschillen van elkaar. Kijk dus wat jouw machine aanbeveelt voor embossing.

Tip: Voor optimale embossing met de minst schade aan je papier, is het aan te bevelen om je papier nat te maken voordat je gaat embossen. Het papier hoeft niet doordrenkt te zijn met water, maar je kunt het gewoon aan de voor- en achterzijde even met een sprayfles nat spuiten.

Voor het debossen heb ik het anders gedaan, om je een alternatief te geven voor bovenstaande techniek met het acetaat. Er zijn natuurlijk andere manieren om de letters vast te houden als je geen acetaat hebt. Je kunt ervoor kiezen om schilderstape te gebruiken. Maar ik zou je eerder aanbevelen om washi tape te gebruiken of een ander soort tape met minder plakkracht dan schilderstape. Later in dit bericht zie je waarom.

Hier begon ik ook door eerst mijn letters op het papier te leggen en mijn ontwerp te bepalen. Plak een stuk schilderstape/ washi tape over de letters.
Tip om de plakkracht van schilderstape te verzachten: probeer het zoveel mogelijk over je kleding of je handen te plakken. Hoe vaker je het ergens op plakt, hoe minder sterk het op je papier zal plakken als het door de stansmachine gaat.

Letters geplakt op schilderstape.
Bij debossen worden de letters in het papier gedrukt. Dit ziet er uit als "letterpress", zoals je op het onderstaande plaatje ziet.

Gedebost met chipboard letters
Eerder in dit bericht zei ik dat het beter is om washi tape te gebruiken in plaats van schilderstape. Als je naar het plaatje hierboven kijkt, zie je aan de rechterkant dat het papier is gescheurd. Dat komt omdat er zoveel druk op de schilderstape uitgeoefend wordt als het papier met de tape door de stansmachine gaat, dat het bijna één laag wordt met het papier. Daardoor is het erg moeilijk om de tape te verwijderen.  

Bovenstaande technieken zijn niet nieuw, maar het is wel een alternatieve manier om deze letters te gebruiken. Je kunt je eigen woorden creëren en je kunt ook de chipboard figuren gebruiken om een complete achtergrond te creëren in 3D.

Ik wens je veel plezier als je deze technieken gaat proberen.

"Spiegelbeeld is een leuke techniek in alle aspecten van creativiteit"


Auteur: Sandie van der Graaf

Editor: Elske Kerkhof

2 opmerkingen:

  1. ik heb dit ook met bloemen eens gedaan..is zo'n leuk effect....

    BeantwoordenVerwijderen

=== Leuk dat je een reactie achterlaten! / Thank you for commenting! ===

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...