woensdag 1 juni 2016

Gazania met Caran d'Ache Aquarelpotloden en Stabilo 68 Pennen

Ik wilde nóg een keer proberen een bloem na te tekenen. Ik zocht op internet naar een mooie bloem en werd direct aangetrokken door de Gazania. Grappig om te weten is dat deze bloem zijn habitat in Zuid-Afrika heeft. Je ziet de Gazania rechtsboven op de foto.

Kaart van Gazania met Caran d'Ache aquarelpotloden en Stabilo 68 pennen

Ik bied bij voorbaat mijn excuses aan voor het felle licht in het laatste gedeelte van de video, dit komt omdat ik het eerste gedeelte ‘s avonds heb gedaan en de rest de volgende dag. Ook is het laatste gedeelte van mijn video helaas niet opgenomen en daar had ik juist een leuke tip voor jullie. Maar die noem ik verderop in dit bericht.

Het kostte me ongeveer twee uur om de kaart te maken. Dat komt omdat mijn papier soms tussendoor moest drogen.

Plak aquarelpapier met schilderstape op een glasplaat. Kan ook op een houten plank of op plexiglas, als het maar stevig is om het papier plat te houden.


Scheur extra schilderstape in de lengte door en plakt dit gedeeltelijk over de reeds geplakte schilderstape om een speels kadereffect te creëren.


Schets de bloem op het aquarelpapier, meteen met aquarelpotlood, en zorg dat je niet al te hard op het papier schetst.
Tip: Als je het (nog) niet aandurft om zelf een afbeelding te schetsen, zijn er de volgende mogelijkheden:
 • Met een printer kun je het plaatje uitdraaien en overbrengen naar je papier.
 • Met Vellum of doorzichtig verpakkingsmateriaal kun je het plaatje overtrekken en dan overbrengen naar je papier.

De donkere delen van de bloembladen zijn volgens mij het moeilijkst om te kleuren, daarom heb ik dit als eerste gedaan. De kleur moet namelijk opgebouwd worden. Dus meerdere laagjes aanbrengen is beter dan vanaf het begin de volle sterkte van de kleur aanbrengen. Zo kun je diepte creëren.

Zorg ook altijd dat je potlood scherp is. Scherpe potloden leggen het pigment optimaal op het papier.
Tip! Voor het slijpen van je potlood is het beter als je de slijper in je schrijfhand houdt. Dat zorgt ervoor dat je de slijper draait in plaats van het potlood. Je krijgt zo een scherpere punt dan normaal en het hout om het pigment heen wordt gelijkmatig geslepen.

Kleur nu de lichte delen van de bloem. Om te zorgen dat er geen verloop van kleur tussen de bloembladen voorkomt, is het beter om iedere keer een bloemblad over te slaan. Als je in het rond werkt, is het papier al bijna droog wanneer je de bloembladen ertussen moet bewerken.
Voor een nog fellere kleur besloot ik de afwerking met Stabilo 68 pennen te doen. Dat hoeft op zich niet, omdat je het ook verder met aquarelpotloden kunt doen, maar dat duurt erg lang.


Voor de schaduw ben ik met Stabilo 68/94 om de bloem heen gegaan en heb subtiel schaduw aangebracht. Dat geeft een onderlaag voor de achtergrond en het is zo ook makkelijker om de laatste schaduw aan te brengen.


Voor de achtergrond heb ik met drie verschillende tinten groen de onderste helft van het papier bewerkt tot aan de randen. De bovenste helft heb ik met drie verschillende tinten blauw bewerkt.


Nadat de achtergrond was gedaan ging ik nogmaals met de Stabilo 68/94 rondom de bloem om donkere schaduw aan te brengen.


Verwijder de schilderstape. Doe dit wel voorzichtig, want het kan je papier laten schilferen.


Tip: Als je papier schilfert bij het verwijderen van de schilderstape kun je een nagelvijl gebruiken om het papier een beetje plat te schuren.


Om de kaart af te maken heb ik gewoon de schets met scoretape op een basiskaart bevestigd en de overhangende randjes weggeknipt.


Kaart is klaar.

Video
Let er op dat ik verkouden ben en mijn stem niet optimaal klinkt"Oefenen is de enige manier om iets onder de knie te krijgen."


Auteur: Sandie van der Graaf
Editor: Elske Kerkhof

8 opmerkingen:

 1. Hoi hoi Sandie,
  wat een mooie bloem,
  je kaart is net een schilderijtje geworden, heel mooi!!!!
  Fijn dat je weer een filmpje hebt gemaakt,
  wordt het gelijk duidelijker wat je hebt gedaan,
  ik vind het een mooi resultaat!!!
  Liefs van Martha

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dankje Martha, Ik probeer maar wat. Moet nog veel leren hahaha... Ik probeer zover mogelijk in de toekomst een video te maken, maar dit neem erg veel tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. leuke video weer...en mooie bloem....,wat ehben we toch een leuk hobby he/
  er is zoveel wat we kunen doen,om een kaart te maken.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje Holly, Ja beste hobby ooit.... ik ben blij dat je deze kaart mooi vond want deze is van jouw... nu weet je ook hoe die gemaakt is... hahaha

   Verwijderen
 4. Wat lief!!!
  ik ben nog bezig met jouw kaart(ging van de week minder,ben zo moe),hoop hem vandaag af te maken.....ben benieuwd hoe je hem vind..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook nog lekker ziek van de griep, dus je kaart gaat waarschijnlijk morgen de deur uit. Wilt alles op een dag doen dan hoef ik niet ieder keer in de wind naar buiten.

   Verwijderen
 5. Wat rot..de griep was dit jaar HEEl erg hardnekkig......veel mensen hebben het gehad,ik ook paar keer...Heb je het al lang?
  Ben zo moe door alle pijn,kost zoveel energie...,medicijnen helpen ook niet helemaal...,weet het gewoon niet meer...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou dat begon dinsdag, had drie dragen dat ik bijna niks kon doen. Geen hoesten of zo, maar wel hardnekkige verstopte neus en voorhoofdholtes. Komt wel goed. Beterschap voor je. Hoop dat dit bij je snel voorbij gaat.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...