donderdag 30 juni 2016

Review: Staedtler Triplus Color Fibre-tip pens (Bonus Time-lapse video)

Afgelopen week kwam ik weer bij Sanders Boekhandel en zag daar een paar pennen liggen die ongeveer hetzelfde zijn als de Stabilo Pen 68 die ik gebruik om mee te aquarellen.

De pennen die ik vandaag review, zijn de Staedtler Triplus Color Fibre-tip pens (Duits merk).Staedtler Triplus Color fibre-tip pens

Staedtler Triplus Color Fibre-tip pens zijn pennen op waterbasis. Dus ze reageren met water, wat je dan een leuk aquarel-eindproduct oplevert.


In totaal zijn er 36 kleuren verkrijgbaar (30 gewone en 6 neon). In het etui dat ik heb gekocht zitten 26 kleuren (20 gewone en 6 neon). De prijs die ik betaalde was € 24,95. Dat kan goedkoper of duurder zijn, afhankelijk van waar je ze koopt. De pennen zijn volgens de website van Staedtler ook los te koop, maar de prijs was niet beschikbaar op het moment van publicatie van dit bericht.


Ik begin bij de verpakking. De Staedtler Triplus Color pennen zitten in een doorzichtige plastic verpakking. Is wel een soort etui, maar ik zie het niet voor eeuwig heel blijven. Ik zou hier eerder voor een metalen etui hebben gekozen als ik de fabrikant was.


Het uiterlijk van de pennen: ze zijn driehoekig van vorm en zien er duurzaam uit.

Staedtler Triplus Color Fibre-tip pen
 • De pen ligt echt goed in de hand.
 • De dopjes sluiten goed aan op de voor- en achterkant van de pen en als je het dopje op de pen doet, wordt het door een klik-systeem goed op zijn plaats gehouden.
 • De dopjes van de gewone kleuren zijn donkerblauw (bij de neonkleuren heeft de dop dezelfde kleur als de pen) en hebben een clip aan de zijkant. Alleen de tijd zal leren of de clip blijft zitten of zal afbreken. Bij de gewone kleuren moet je de pennen andersom opbergen als je een ander opbergsysteem gebruikt, zodat je de kleuren nog kunt zien.
 • Er zijn géén kleurnamen of -nummers op de pennen aangebracht.

Ik heb contact opgenomen met Staedtler en ze hebben me de kleurnamen en -nummers toegestuurd. Ik heb een "swatch card" gecreëerd die je hier kunt downloaden.  


Ik heb de kleuren allemaal getest. Eerst door een lijn rechtstreeks op het papier aan te brengen en deze dan met een waterpenseel te bewerken. Daarna heb ik de kleur aangebracht op een glasplaat en met een waterpenseel op het papier geverfd.


    Kleuren getest

    In het algemeen zijn het allemaal heldere kleuren, hetzij rechtstreeks op het papier of verwerkt met water.


    Als je met de pen direct op het papier tekent en dan vervaagt met een penseel, moet je bij sommige kleuren wel je best doen om de kleur gelijkmatig te vervagen.

    Zijn de kleuren dekkend of doorzichtig en maakt het uit welke kleur boven of onder komt te liggen?

    Test voor doorzichtigheid en vermengen

    Deze test gaf me het idee dat de Staedtler Triplus Color zowel dekkende als doorzichtige kleuren heeft. Bijvoorbeeld rood: dat blijft rood als je het als bovenlaag aanbrengt. Als het onderop ligt, verandert het wel van kleur doordat het vermengd wordt met de bovenliggende kleur.


    Op het bovenstaande plaatje zie je dat de onderliggende kleur een grote factor is in welke eindkleur je krijgt bij het opbouwen van lagen. Dit komt omdat er warme en koude kleuren zijn. Geel op blauw geeft je een andere tint blauw, maar blauw over geel geeft groen.

    Kun je de tinten opbouwen om diepere kleuren te creëren? Ja, dat kan.

    Opbouwen van kleurtint

    Ik wilde kijken hoeveel lagen van dezelfde kleur ik over elkaar kon verven om een diepere tint te creëren. Ik kwam tot vijf lagen.

    Bij aquarelverf heb je de mogelijkheid om kleur weg te halen door er waterdruppels op te doen en dan weg te deppen. Is dit mogelijk met deze pennen?

    Waterdruppel test

    Het is wel te doen, maar er is niet zo veel kleur weggehaald als ik had gehoopt. Wellicht moeten de waterdruppels wat langer blijven liggen voordat ze weggehaald worden.

    Stippeltechniek is: de kleur aanbrengen door met de punt van de pen stippen op je papier aan te brengen.

    Links: Stippel techniek, Rechts: Bewerkt met waterpenseel
    Je kunt het zo laten, of je kunt de stippen verder bewerken door er met een natte penseel overheen te gaan en de kleuren te vermengen.


    Ik had geen hoge verwachtingen van deze test, maar ik ben zeer verrast.


    De inkt reageerde echt goed met het water en de kleurtinten vermengden zich met elkaar. Nu is het zo dat je ook nog moet kijken naar lichtvastheid. Maar alleen de tijd kan leren hoe de zon van invloed is op de kleuren. Dit bespreek ik in een aanvullend bericht.

    De spray-techniek wordt gedaan door blokken helemaal in te kleuren en dan met water te sprayen. De kleurtinten gaan zich dan met elkaar vermengen. Het best is hier om het uit zichzelf te laten drogen. Met een heat tool kun je het water in het rond laten bewegen, zodat het hele ontwerp kan veranderen.


    Links: gekleurd, Midden: Met water gespoten, Rechts: Gedroogd

    Ik heb bewust niet al te netjes gekleurd, omdat ik het toch met water wilde sprayen.

    Ik vond dat de Staedtler Triplus Colors tijdens het kleuren gemakkelijk over het papier gleed. Als je alleen wilt kleuren, vermijd dan dat je over dezelfde plaatsen kleurt, want dat is wel te zien. De kleuren vermengen zich goed en geven verrassende eindresultaten.


    Video - Staedtler Triplus Colors met stempels
    Mijn bevindingen


    Ik vond het prettig werken. Er zijn veel technieken (buiten het algemene inkleuren) die je ermee kunt doen. Ook is het leuk om te weten dat er ook Triplus color fineliners zijn die aansluiten bij de kleuren van deze pennen.


    De positieve punten zijn:
    • Heldere kleuren
    • De pen glijdt makkelijk over het papier
    • Ligt goed in de hand
    • Goede vermenging van kleuren met en zonder water
    • Je kunt losse pennen kopen
    • De prijs is volgens mij niet hoog, gelet op wat je er allemaal mee kunt doen
    • Goede en snelle reactie als je informatie nodig hebt van de fabrikant


    De negatieve punten zijn:
    • Je kunt weinig kleur weghalen met waterdruppels als de kleur gedroogd is.
    • Er zijn geen namen/ kleurnummers vermeld op de pennen.
    • De verpakking is niet zo handig. Ik zou hier eerder voor een metalen etui of een hard plastic etui kiezen.


    Staedtler Triplus Colors krijgt van mij een aanbeveling.


    "Roep de regenboog in het leven door hem te kleuren met heldere kleuren."

    Auteur: Sandie van der Graaf
    Editor: Elske Kerkhof

    4 opmerkingen:

    1. leuke kaart en video!wat zijn er toch veel merken en spullen die we kunnen gebruiken he?

     BeantwoordenVerwijderen
    2. Dank je Holly, Ja de merken is overweldigend, maar wat een plezier is dit om met deze pennen te werken. Ik vond stabilo pen 68 al zo goed, maar die geeft wel competitie naar waar mijn voorkeur moet liggen. haha

     BeantwoordenVerwijderen
    3. Hoi hoi Sandie,
     ik heb de Stabilo pennen ook en ze bevallen mij uitstekend, en meer heb ik niet nodig, maar vind het wel leuk dat jij weer een review hebt gedaan!!!
     Oja ik moest je de complimenten geven van mijn man, over je leuke filmpje met prachtige achtergrond muziek, hier sluit ik me uiteraard helemaal bij aan!!!
     Liefs van Martha

     BeantwoordenVerwijderen
     Reacties
     1. Jazz en Blues is altijd leuk te luisteren. Blij dat ik ook je man blij heb gemaakt. haha

      Maar ik ben het met je eens, wanneer je pennen thuis hebt dat je blij mee zijn moet je geen andere kopen. Ik dacht alleen dat deze twee nieuwe merken zijn dat nog niet zo bekend zijn in de kaarten wereld.
      Hopelijk maak ik je nieuwsgierig naar een bericht van aanstaande week over Stabilo aquarelpotloden...

      Verwijderen

    === Leuk dat je een reactie achterlaten! / Thank you for commenting! ===

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...