zaterdag 4 juni 2016

Tip!! Goedkope alternatief: Maskering voor inkttechnieken

Soms willen we een scene creëren, maar hebben we geen masker om ervoor te gebruiken. Er zijn veel dingen op de markt die wel gebruikt kunnen worden, maar sommige heb je óf niet in huis óf dit is best prijzig.

Wat is een masker eigenlijk? Dit is een plakkader of -figuur dat je gebruikt om een gedeelte van je ontwerp op een zekere kleur te laten. Het is gebruikelijk om een masker te gebruiken om diepte te creëren.

Bakpapier is best goedkoop en schilderstape ook, toch? Dus heb ik getest of dit kan of niet. En JA dit kan.

Hoe maak je dit dan? Plak schilderstape op je bakpapier zodat de zijkanten even over elkaar liggen. Eerst verticaal en dan horizontaal. Maakt niet uit welke je het eerste doet, zolang één laag over de ander ligt.

Schilderstape op bakpapier

Wrijf dit nu goed glad.

Nu kun je op twee manieren maskers maken:

Met snijmallen kun je twee maskers maken. Een positief en een negatief. Doe de snijmal op het bakpapier en stuur die door je stansmachine.

Maskers gemaakt met snijmal, schilderstape en bakpapier

Verwijder de bakpapier van de schilderstape. Druk eerst het masker tegen je kleding aan om de plakkracht te verminderen zodat het masker niet je papier scheurt. Nu kan je dit op je papier plakken waar je de scene wilt creëren.

Bewerk het papier nu met de inkt van jouw voorkeur, maar ik heb dit gedaan met Memento Dye inkt en de V7 kwasten. Je kunt er ook voor kiezen om met blending tools te werken als je dat prettiger vindt.

Bewerkte achtergrond

Als je klaar bent met de verwerking kun je het masker gewoon weer op een heel stuk bakpapier plakken en dit opbergen samen met je snijmallen.

De tweede manier is om een figuur te stempelen en dan uit te knippen met een schaar. Hier houdt je alleen over wat je uitknipt, de rest is afval.

Gestempelde motieven als masker

Deze manier is leuk te gebruiken voor diepte op je kaart. Als je b.v. één vlinder voor en twee vlinders er achter wilt stempelen. Je begint door de vlinder te stempelen dat op de voorgrond moet zijn. Die plak je af met het uitgeknipte masker, stempel de volgende vlinder en zo voorts.


Stempels gestempeld met hulp van een masker

Ook hier kun je het masker opbergen op een heel stuk bakpapier samen met je stempels.

Je kunt deze tip ook gebruiken voor ander projecten zoals aquarellen, poeders en embossing. Hier zou ik de maskers niet opbergen omdat dit helemaal gaat vervormen.


"Doe rustig, je hebt altijd spullen in huis... en zelfs dat is herbruikbaar."

Auteur: Sandie van der Graaf
Editor: Sytze van der Graaf

6 opmerkingen:

  1. Leuke tips ..
    ik gebruik soms post it notes.....
    Heb ook masker tape,maar soms gebruik ik ook de 2 way zig glue stift ,als je die op een papiertje doet en even laat drogen heb je ook een plakkende kant....werkt goed...En als je hem meteen gebruikt is het gewoon lijm..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi hoi Sandie,
    een hele goedkope tip, want maskerpapier en tape is niet zo goedkoop!
    Bedankt Sandie, ik ga het echt eens proberen, liefs van martha

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daarom! hahaha en je kunt ze nog opbergen ook en gebruikt tot die op is... ;)

      Verwijderen
  3. Hoi Sandie,bedankt voor de prachtige kaart,het is een kunstwerk!!
    in het echt nog veel mooier dan op je blog,....ben er erg blij mee!
    Ook met de lieve woorden.....die je schreef.
    Groetjes Holly.

    BeantwoordenVerwijderen

=== Leuk dat je een reactie achterlaten! / Thank you for commenting! ===