zaterdag 17 september 2016

Pop-up: Basis informatie

Disclaimer: De inhoud van dit bericht, evenals het volgende, is gebaseerd op de uitleg en kennis van Duncan Birmingham. Er is aan mij toestemming verleend om deze te gebruiken om een duidelijke Nederlandstalige uitleg te geven. Op verzoek van Duncan vermeld ik hier dat niets van de informatie die hier gegeven wordt, gebruikt mag worden voor commerciële doeleinden. Het is puur informatief. Voor de Engelse versie kun je kijken op zijn blog of YouTube-kanaal.

Voor de meeste technieken bij het maken van kaarten zijn er weinig of geen wiskundige metingen nodig. Meestal hoef je alleen te meten hoe groot je kaart en de oplegkaarten moeten zijn.

Voor pop-up kaarten is er veel meer wat je moet weten. Soms moet je wiskundig (meetkundig) te werk gaan, maar ook basiskennis van origami kan je hierbij helpen voor de gevorderde technieken.


Wat is pop-up nu eigenlijk? 

Dit is het vouwen en knippen van één vel papier om blokken te vormen die omhoog komen als je een kaart opent en plat liggen als de kaart dicht gaat.

Vroeger werd dit gedaan door losse blokken aan een bladzijde te plakken om zodoende vormen te maken die omhoog komen als je bijvoorbeeld een boek of kaart opent.

Maar nu is het algemeen gebruik om dit uit één vel papier te doen met bijvoorbeeld een snijmal, hobbymes of schaar.


Basisregels voor een pop-up kaart

Er zijn drie regels die je altijd moet onthouden bij pop-up kaarten.

Links: Parallel vouw,  Rechts: V-vouw


  • Iedere pop-up overbrugt een dal (vouw gaat van je af). Het eerste dal is de vouw van de basiskaart (in het midden).
  • Iedere pop-up moet gebalanceerd zijn aan beide kanten van het dal (of gelijke lengtes hebben). In het geval van een V-vouw moeten de hoeken (graden) gelijk zijn aan beide kanten van het dal, en bij een parallelvouw moet de lengte gelijk zijn aan beide kanten van het dal. 
  • Iedere pop-up levert nieuwe dalen op waar je eventueel mee kunt voortbouwen.

Het klinkt nu niet als veel bruikbare informatie, maar als je deze regels onthoudt is het makkelijk te volgen als ik de uitleg doe in de komende berichten/ video's.


Wat is een V-vouw?


Als je naar het bijhorende plaatje kijkt, zie je dat dit een V met 3 scorelijnen is, waar alle scorelijnen bij elkaar komen op het dal (vouwlijn) van de basiskaart.

V-vouw 

Deze vouw is herkenbaar aan de V-vorm. Je kunt zelf bepalen hoe diep of breed je de V wilt.

De V-vouw wordt gebruikt voor de bouw van een pop-up design (draagsteun). Er zijn veel mogelijkheden met deze vouwtechniek. Deze zie je in latere berichten terug.


Wat is een parallel vouw?

Als je naar het bijhorende plaatje kijkt, zie je dat dit een blokvorm is met drie scorelijnen die parallel aan weerskanten van het dal (vouwlijn van de basiskaart) liggen.

Parallel vouw

Ook hier kun je zelf bepalen hoe groot je het blok wilt. In latere berichten zie je dat er veel mogelijkheden zijn met deze vouw. Alleen moet je in gedachten houden dat A+B = A+B.


Welke hulpmiddelen heb je nodig?

De volgende hulpmiddelen zijn niet allemaal nodig voor de basis pop-up kaarten, maar wel voor de meer gevorderde technieken.

Hulpmiddelen


  • Karton/ papier (160 gr is volgens Duncan het beste)
  • Schaar
  • Hobbymes
  • Metalen liniaal
  • Gradenboog voor het meten van hoeken
  • Passer voor cirkels
  • Rilpen
  • Lijm (geen lijm op waterbasis, omdat die het papier vervormt; ook geen stift, want die gaat kraken)


Ten slotte

Bovenstaande informatie is echt belangrijk bij pop-up kaarten. In elk bericht zal ik terugverwijzen naar dit bericht omdat dit de basis is van elke pop-up kaart.

Tot het volgende bericht!!

"Als je weet hoe iets werkt, is dat al een goed begin voor mooie creaties."

Auteur: Sandie van der Graaf
Editor: Elske Kerkhof

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

=== Leuk dat je een reactie achterlaten! / Thank you for commenting! ===