zaterdag 19 november 2016

Basis Droog Embossing met alternatieven


Als aanvulling op het vorige bericht, Basis Heat Embossing met alternatieven, geef ik vandaag uitleg over embossingfolders en hoe je deze met een machine gebruikt. Ook hier heb je verschillende technieken voor het gebruik van de embossingfolders en dat zie je terug in de video verderop in dit bericht.

Basis Droog Embossing met alternatieven

Voor deze uitleg heb je wel een aantal producten nodig.

Het belangrijkste product is een machine. Een embossing- of stansmachine kunnen beide gebruikt worden.

Links boven: Sizzix Big Shot met basisplaat
Rechts boven: Olba stansmachine
Onder: ToDo Multifunctional Machine
Er zijn al zoveel machines beschikbaar. Je kunt er veel mee doen, bijvoorbeeld stansen, embossen, foilen en druk aanbrengen om iets te bevestigen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Ik gebruik een kleine machine van Olba omdat je dan makkelijker kunt zien wat ik bedoel en ook omdat deze machine goed in de video beeld past.

Het is goed om de technische werking van een machine te kennen. Er zijn gewoonlijk twee ijzeren rollers die gaan werken wanneer je aan het handvat draait. Dit is ook de plaats waar je snijplaten doorheen gaan.

Er zijn machines, zoals Todo, die in hoogte verstelbaar zijn met een knop. Dat is wel handig als je papier van verschillende dikte wilt embossen. Ook zijn er machines met een basisplaat, zoals de Bigshot van Sizzix. Hierbij is het denkwerk al voor je gedaan, zodat je de hoeveelheid druk krijgt die je nodig hebt. De machine waar ik nu mee werk kan niet zo veel als de andere machines.

Naast de machine heb je ook een embossingfolder nodig.

Craft Concepts Budding Vine Embossingfolder

Hiervan zijn veel merken en motieven verkrijgbaar. Ik gebruik voor de uitleg de Budding Vine van Craft Concepts. Deze embossingfolder is te gebruiken in alle seizoenen. Door verschillende kleuren te gebruiken bij de verwerking kun je bepalen bij welk seizoen de kaart hoort.

Ook bij embossingfolders is er het een en ander wat je moet weten. Als je het papier in de embossingfolder doet, let er dan op dat je papier precies bovenop het motief ligt en niet ernaast of erboven, anders krijg je een lijn die er niet altijd zo mooi uitziet op je kaart. Het embossing-gedeelte van deze embossingfolder is 9,5 cm x 13 cm. Er zijn ook wat grotere maten, zoals 15 cm x 15 cm of A4-formaat. De machine die je hebt, bepaalt de grootte van de embossingfolders die je nodig hebt.

Een embossingfolder levert een geëmbost en een gedebost motief. De kant waar de naam staat is normaal geproken het embossing-gedeelte en de andere kant het debossing-gedeelte. Hoe onthoud je welke het is? Bij embossing voeg je hoogte toe aan je papieroppervlak. Bij debossing haal je iets weg van het papieroppervlak, dus het motief wordt in het papier geduwd. Gelukkig kun je met een embossingfolder beide effecten creëren, dus je kunt zelf bepalen welke kant je wilt gebruiken.

Er zijn natuurlijk alternatieve manieren om je embossingfolders te gebruiken.

Folie- of montagetape is verkrijgbaar bij de Gamma of de Action.
Folie Montage tape

Waarschijnlijk kun je het veel goedkoper bij de Action halen. Deze folie wordt voornamelijk in de bouw gebruikt. Het is sterk klevend, dus je moet proberen om het zo glad mogelijk op je papier aan te brengen zonder kreukels. Let er wel op dat je deze tape niet meer los kunt krijgen als je hem eenmaal vastgeplakt hebt. Je kunt als alternatief aluminiumfolie dubbel vouwen, dit aan elkaar plakken en het dan op je kaart bevestigen. Daarna kun je het door de machine laten gaan in de embossingfolder. Je kunt de folie achteraf bewerken met spray op alcoholbasis of de navullingen van stiften op alcoholbasis.

Inkt kun je gebruiken voor bewerking voor, tijdens of na het embossen. Ik gebruik hier Memento Dye inkt en voor de tekst gebruik ik StazOn Jet Black inkt. Je kunt ook VersaMark inkt gebruiken tijdens het embossen voor een tint op tint-techniek of om het resultaat een glanzende look te geven met embossingpoeder. De stempel die ik gebruik is van een stempelset van Craft Sensations, die nu bij sommige filialen van de Action verkrijgbaar is. Er komt nog een review over.

Keukenpapier en water zijn nodig om je embossingfolder schoon te maken als je deze met inkt gaat insmeren.

Het gebruik van een diffuser is een alternatieve techniek om leuke gedeeltelijke embossing mogelijk te maken.

Diffusers

Een diffuser is een stuk hard plastic dat normaal gesproken een opening heeft waar je dan niet kunt embossen. Op het plaatje zie je wat ik bedoel. Heb je geen diffuser, dan kun je dit effect makkelijk bereiken met snijmallen en dik karton. Je kunt zowel het positief als het negatief gebruiken als diffuser. Ik heb zelf karton gebruikt van een verpakking die gestanst is met de snijmallen van Quality Toys BV, die onlangs bij de Action te koop waren. Voor deze uitleg vind ik de dikte goed, maar voor een kaart zou ik echt voor dikker karton gaan dan deze verpakking. Dit zie je verderop in de video.

Hier volgt de uitleg-video.




“Alternatieve manieren om iets te gebruiken zijn voedsel voor je creativiteit.”

Auteur: Sandie van der Graaf
Editor: Elske Kerkhof

2 opmerkingen:

  1. Hoi hoi Sandie,
    leuk weer te zien hoe je het verwoord!
    Dat met die diffuser ken ik nog niet, bedankt voor de tip!
    Liefs van martha

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt er echt leuke diffusers maken met je snijmallen. Dan kan je mooie kaders of motieven aanbrengen op je kaarten of oplegkaarten.

      Verwijderen

=== Leuk dat je een reactie achterlaten! / Thank you for commenting! ===