donderdag 10 november 2016

Basis heat embossing met alternatieven

De afgelopen tijd kreeg ik vaak bij mijn blogstatistieken te zien dat er met Google gezocht wordt naar wat embossing is of hoe je dit moet doen. Ik geef hier dan ook graag uitleg over de basis met een paar alternatieven.

Heat Embossing met alternatieven
Je hebt de volgende producten nodig om heat embossing te doen.

Inkt is de basis/ ondergrond om de poeder op het papier aan te brengen zodat je deze kunt smelten. Er zijn een paar mogelijkheden. VersaMark inkt (of soortgelijke inkten) is een inkt op oliebasis. Deze inkt blijft langer nat, zodat de poeder op het papier blijft kleven. Bijna een soort lijm op oliebasis. Er zijn alternatieven zoals VersaMarker pen en Ranger Emboss-it Dabber, maar je kunt ook Goosebumps, de VersaMark refill of water gebruiken.

Tape is een alternatief. Je kunt bijvoorbeeld foam- of scoretape gebruiken als basis als je geen embossing inkt hebt. Ook kun je schilderstape gebruiken om lijnen en motieven op je papier aan te brengen.

Stempels worden het meest gebruikt om embossing op kaarten of bij scrapbooking te doen. Ik gebruik hier de kerstreeks van Craft Sensations.  

Embossingpoeder is natuurlijk nodig voor deze techniek. Dit is een poeder die smelt als je het verhit en geeft een glanzende afwerking aan je motief. Ik gebruik Papermania clear en zilver poeder.

Een sprayfles met water is geen must, maar is best handig als je water als basis wilt gebruiken. Je kunt het water ook met een penseel aanbrengen.

Een penseel en antistatisch doekje (Emboss Buddy kan ook) helpt om het karton/ papier te neutraliseren zodat er geen poeder blijft zitten waar je dat niet wilt. Blijft er toch een beetje achter, dan kun je dit met de penseel verwijderen.

Als voorzorg, maar ook omdat het handig is, kun je een pincet gebruiken om losse stukjes vast te houden tijdens het verhitten met de heat tool. Zo brand je je vingers niet.

Voor de uitleg geef ik twee alternatieven waarop je kunt embossen, zoals lint en een bloemblad.

Natuurlijk heb je ook papier en karton nodig. Ik gebruik gewoon karton voor de uitleg, en om de overtollige poeder op te vangen gebruik ik een vel printpapier.

De heat tool is ook belangrijk. Hoewel deze op een föhn lijkt, is het dat niet. De heat tool gebruikt minder wind, maar veel meer hitte.

Voor de handelwijze vraag ik je om naar de volgende video te kijken waar ik uitleg geef over deze techniek.



"Techniek is wat jij ervan maakt."

Auteur: Sandie van der Graaf
Editor: Elske Kerkhof

2 opmerkingen:

  1. Hoi hoi Sandie,
    wat leuk dat je de video nu hebt ingesproken,
    het is nog persoonlijker geworden,
    leuk die embostechnieken,
    die met water kende ik nog niet..
    weer wat geleerd, dank je wel!!!
    Liefs van martha

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Martha,

      Dankjewel voor de compliment.

      De watertechniek kwam niet van mij maar van een Amerikaanse crea bea. Kleinere druppels geeft je een faux folie effect maar grotere druppels lijk meer op patina structuur.

      Verwijderen

=== Leuk dat je een reactie achterlaten! / Thank you for commenting! ===