vrijdag 13 januari 2017

Review: TODO Stansmachine

Afgelopen jaar heb ik een TODO Stansmachine aangeschaft. Zoals belooft ga ik de machine dan ook onder review nemen.

TODO Multifunctional hobby machine

Vergeet niet dat deze stansmachine de Grand Slam december prijstrekking is van de 2017 maandelijkse prijstrekking door de jaar. Regels zie je terug in deze bericht:
 Maandelijkse prijstrekking 2017

Omdat ik nog niet de gelegenheid had de folie van TODO aan te schaffen doe ik mijn review deze keer alleen over de mogelijkheden zoals stansen en embossen en de algemene werking van de machine. Ik voeg wel video's bij van andere hobbyisten dat de werking goed uitleggen. Later zal ik een vervolg bericht doen waar ik mijn eigen bevindingen delen over de foiling aspect.

Ik heb wel een eigen video opgenomen, maar die machine is t├ę groot om in zijn geheel in beeld te passen. Dat geeft een niet optimale video en daarom besloot ik deze niet te delen. Neem me niet kwalijk ­čśŐ. Maar ik heb wel andere video's toegevoegd over de algemene werking zowel als de foiling techniek.

Belangrijk om te weten, is de maten en gewicht van de machine. Deze machine is groot maar niet zo groot dat je dit niet kwijt kunnen. Waar ander machines de platen door de rollers bewegen, heeft de TODO machine een roller dat beweegt over de platen heen. Dus de platen en basis van de machine blijft op plek staan en alleen de rollers beweegt.

Zij- en bovenkant aanzicht

De maten zijn, in L x B,  zoals volgt
 • In totaal (inclusief handvat) = 56 cm x 35 cm 
 • Roller (exclusief handvat) = 8 cm x 32 cm
 • Basis werkoppervlakte = 31 cm x 21,5 cm
 • Heat pad oppervlakte = 14 cm x 12 cm
De machine is dus best groot, maar wat ik leuk vind ervan is dat de machine op een plek staat en je niet additionele ruimte moet vrijhouden voor platen dat heen en weer gaat. 

Hij weegt ongeveer 9 kg, maar dat maakt niet echt uit omdat dit niet nodig is de machine te verzitten wanneer je er op werkt. 

Bijhorende hulpmiddelen dat je meekrijgt, alsook de maten L x B x H,  zijn als volgt:

Bijhorende hulpmiddelen
 • A plaat - 30,5 cm x 21 cm x 4 mm (Snijplaat)
 • B plaat - 30,5 cm x 21 cm x 3 mm (Snijplaat)
 • C plaat - 30,5 cm x 21 cm x 1 mm (Embossing mat)
 • D plaat - 21 cm x 15,5 cm x 1,5 mm (Snijplaat)
 • Silicone mat - 14 cm x 12 cm (voor het afkoelen van snijmallen)
 • Magnetisch handvat voor het hanteren van warme snijmallen
 • Handleiding
 • Stroomkabel
Alle snijplaten zijn ook los te koop.

Omdat deze machine diverse gebruiken heeft staat hij juist uit boven andere machines. Hoewel er een stroomkabel in de verpakking is, is deze alleen voor de heat pad. 

De machine zelf is een mechanische machine, dus moet je de rollers met een handvat draaien. De werking van de handvat gaat soepel. Zelfs met mijn trillingen en ontijdige reuma pijnen kan ik de machine heel goed beheer met de handvat.

Ook zijn er antislip voetjes aan de onderkant van de machine wat de machine stevig laat staan tijdens gebruik. 

Omdat de machine een in hoogte verstelbare draaiknop heeft met maar liefs 24 settingen, heb je veel mogelijkheden.

Verstelbare hoogte doormiddel van een draaiknop.
 • Stansen met alle maten snijmallen
 • Stansen met Bigz dies van Sizzix
 • Embossen met snijmallen
 • Embossen met embossing folders
 • Embossen met textuurplaten
 • Embossen met d.i.y platen
 • Letterpress
 • Stempelen met rubberstempels
 • Foiling met heat pad
 • Foiling met lijm
Omdat niet alle papier/ karton dezelfde dikte heeft, kan je met de verstelbare knop gemakkelijk de doorvoer van de rollers verander om snijplaten/ embossing mat samen met verschillende dikte papier/ karton doorvoeren. Dus als je dikke aquarelpapier wilt embossen met een snijmal, verstel je de knop om wat meer speling te krijgen zodat dit niet stansen maar wel embossen. De richtlijnen vind je altijd terug in de gebruiksaanwijzingen.

De machine heeft een groene, in centimeters zowel als inches ge├źtst werkoppervlak. Best handig omdat je dit ook kan gebruiken om je kaart te plannen en zo meer.Wanneer je deze uithaalt kan je Bigz dies van Sizzix gebruiken. Ook kan je hier rubber achtergrond stempels (op hout blokken) plaatsen om een goede afdruk te krijgen, maar ook om mee letterpressing te doen. 


Hier volgt video's over de werking van de machine. 

Videouitleg van Blitzy over de algemene werkingVideouitleg van CraftLiners over hotfoilingMijn bevindingen zijn zeer positief, Ik kan dit niet anders stellen maar ik ben zeer geïmponeerd. Dan heb ik nog niet eens de foil gedeelte gedaan. In een volgende bericht meer over de foiling.

De druk is evenredig en als dit een snijmal met veel details is, doe je gewoon de drukken lager zitten. 

Hoewel dit een mechanische machine is, is er bijna geen last bij de draaien van de handvat en rollers.

De feit dat de machine niet glijden tijdens de stansen is al een groot plus voor me. Hij staat stevig.

De verstelbare knop doet wat die belooft. Je bepaalt zelf welke drukte voor je de beste resultaten geven.

Je moet er wel een beetje meer voor betalen, maar gezien wat je alles met de machine kunnen doen, is dit machine een echte aanrader. Heb je interesse in dit machine kan je met me contact opnemen.

Heb ik vergeet te zeggen:
Vergeet niet dat deze stansmachine de Grand Slam december prijstrekking is van de 2017 maandelijkse prijstrekking door de jaar. Regels zie je terug in deze bericht:  Maandelijkse prijstrekking 2017

"Goedkoop is altijd leuk, maar niet altijd goedkoop."


Editor: Wacht correctie af.

7 opmerkingen:

 1. Hoi hoi Sandie,
  bedankt voor het duidelijke review!
  Lijkt me een fijn machientje!
  Liefs van martha

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb jij deze verplicht nodig voor kaarten maken en misschien verkopen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Ismay, Als je met snijmallen werkt is een stansmachine wel nodig. Dit is handig om sneller te werken met vooraf bedachte designs van bekende merken. Maar dit is niet verplicht. Als je goede alternatieve manieren hebt waarmee je al reeds kaarten maken van eigen designs is dat ook goed. De machines en snijmallen is gewoon handig voor mensen die een stapje verder willen met de hobby.

   Verwijderen
 3. Ik zag deze machine online, kon niet zoveel reviews vinden, maar zijn de resultaten met hotfoil mooi met deze machine? Kan je alle merken hot foil gebruiken? En is de machine makkelijk in gebruik? Ben even nieuwsgierig want was van plan om er een voor mijn verjaardag te kopen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Myrddin,
   De machine is makkelijk te gebruiken. Ik gebruik dit nu al vanaf 2016. Voor de foiling kan je enige foilmallen gebruiken (zolang dit niet groter is dan de warmplaat) maar met deze machine heb je een extra plaat nodig om de foil gedeelte te gebruiken. Dit plaat is glad waar de warm plaat van de machine een grid op heeft. Voor foil kan je enige foil gebruiken die voor hotfoil bestemd is. Dit werkt niet met transfer foil (foil voor lijm of afwrijf folie en ook niet met foil wat met inkt gebruikt worden). Zelf gebruik ik de foil gedeelte maar heel weinig omdat ik meestal stansjes met de lamineermachine doen.

   Verwijderen
 4. Hallo ik ben door een paar verhuizingen mijn stroomkabel voor de TODO kwijt geraakt, waar kan ik die los kopen??? Of wil je de wattage's even doorgeven.
  Vast bedankt Ria

  BeantwoordenVerwijderen

=== Leuk dat je een reactie achterlaten! / Thank you for commenting! ===