dinsdag 19 maart 2019

Een 'Royal Crown' voor Willie

Hallo lieve knutselaars! Wij zijn Hobby Alternatief, en dat betekend dat wij jullie af en toe alternatieve hobby's laten zien, dus niet allen kaarten maken. Ik haak ook en dit heb ik mijzelf aangeleerd! Dus vandaag heb ik iets gehaakt voor jullie en dat wil ik graag laten zien.


Dit project duurt voor mijn bijna 3 uur om te haken, en nog een dag om het stevig te maken met suikerwater. Het is een gemiddeld project, dus niet geschikt voor beginnende hakers.Het patroon was gevonden door Sandie voor mij op Ravelry.  Ravelry is een engelsetalig website waar je veel patronen kan vinden voor haken en breien, en je vind er ook allerlei informatie over alle sorten wol. Jij kan een gratis account maken, dan kun je bijvoorbeeld patronen bewaren op je eigen profiel.

Hier is een direct link naar het patroon op Ravelry: Royal Crown door Lotta Breyer (Knitter Nutter)

De mooie wol.
De wol die ik heb gebruikt is ONline Linie 175 Saphir. De wol is met een 3.25mm naald te gebruiken en het patroon vraagt om een 3.5mm. Dit is geen probleem, maar dit kan het eindresultaat wel veranderen.  In dit geval maakt de grotere naald met een dunnere wol de kroon breder en losser.

Tip! Maak altijd een proeflap (gauge)!  Ook als je de aanbevolen naald en wol gebruikt van een patroon, want iedereen haakt en breit anders. Met een proeflap, zie je dat er misschien een kleinere of grotere naald nodig als je dezelfde maat wilt krijgen.

Een paar (nuttige) weetjes!
Lotta Breyer, de patroonontwerper, had een gewone witte wol gebruikt en haakte dit samen met een metalen draad. Ik vond het makkelijker om met een wol met een ingeweven metalen draad te werken.  Maar dan kun je geen pailleten of kralen inweven in de kroon. Wat ik heb gedaan was pailleten direct op de kroon lijmen met een lijmpistool. (Ik raad je niet aan om pailletten of kralen te verlijmen als je een kroon maakt voor een jong kind.)

Dit is een Amerikaans patroon, dus u moet de Amerikaanse haaktermen volgen.

Er zit een foutje in de patroon pdf! Tussen rondje 6 en 7, moet je 7 single crochet (sc) doen op elke chain (ch). Deze informatie zit ook onder "ERRATA" in de patroonomschrijving op Ravelry.

Hoe heb ik de kroon stijf gekregen? Met suikerwater! Dit was mijn eerste keer dat ik met suikerwater werkte, dus vond ik het eerst een beetje raar om te doen. Ik dacht dat ik misschien straks overal mieren zou hebben en de kroon ruikt als snoep!  Maar ik denk dat de suiker is afgebroken in het water en dan krijg jij dus stijfsel. Het suikerwater smaak natuurlijk zoet, en alles was plakkerig toen het nat was, maar na een dag drogen was het lekker stevig en ruikte het niet zoet. Hoe dan ook, als je suikerwater toch niet prettig vindt, heb ik gelezen dat je ook ook maizena kan gebruiken of wittelijm met water. Maar meestal maken mensen zoiets met suikerwater.

Wanneer de suiker volledig is gesmolten, moet het suikerwater zo helder zijn!
Het suikerwater recept kun je heel makkelijk op de Internet zoeken. Een paar belangrijke tips die niet in meeste recepten zitten: 1. gebruik witte suiker, 2. de verhouding is 1:1, 3. het suiker+water mag niet koken, dus af en toe roeren, 4. wacht totdat de suiker helemaal is opgelost (het water word weer helder), en 5. leg jouw wol project tenmisten 1 minuut in het suikerwater, maar als je het een beetje meer flexibel wil hebben, doe dan maar 10-20 seconden.

Tip! Je kan ook stijfsel kopen zoals Mod Podge Stiffy, maar suikerwater is goedkoper en meestal hebben mensen hebben al witte suiker thuis.

Zo ziet de kroon uit over de keukenrol-handdoek-vershoudfolie ding, hihi!
Dus, ik heb de kroon geweekt in suikerwater, daarna heb de kroon laten drogen om een keukenrol die gewikkeld was in een handdoek en vershoudfolie.  Daarna heb ik met spelden en mijn vingers de puntjes vorm gegeven.

De blozende aanstaande bruid!
Zoals je in de titel heb kunnen lezen, heb ik dit gemaakt voor Willie uit ons DT! Zij gaat binnenkort trouwen en deze kroon was voor haar Bachelorette feestje met de Hobby Alternatief Design Team leden.

Wat vind jij van deze kroon?  Is het iets dat je ook zou willen doen?

Hou jij van haken?  Of is haken iets dat je wil leren?

Bedankt voor het kijken naar mijn gehaakte kroon.  Heb je vragen ik hoor het graag!


      

===LIJST VAN PRODUCTEN/ PRODUCT LIST===
In de webwinkel vind je een assortiment van de meest gebruikte producten. Vind je niet wat je zoekt, neem gerust contact met ons op en wij proberen dit zo voordelig mogelijk voor je te bestellen. 
*Overig/Rest*
ONline Linie 175 Safir [Kleur: 0026]
Haaknaald 3.5mm
Witte suiker
Water
Spelden

7 opmerkingen:

 1. Je creatie is heel goed gelukt Emma! Hij past de aanstaande bruid ook prima :-)
  Fijne dag en lieve groetjes, Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! Ik denk dat het past ook prima aan Willie. :)

   Verwijderen
 2. Hoi hoi Emma
  Leuk gehaakte kroon heb je gemaakt!
  Knap dat je jezelf hebt leren haken!
  Leuk dat het voor Willie is !
  SUIKERWATER gebruikte mijn oma al, die altijd haakte en een kanten kleedje om een kommetje maakte en dan verstevigde met SUIKERWATER, als het kommetje was weggehaald had je een mooi kanten schaaltje, een oude mooie techniek!
  Liefs Martha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! Het was mijn eerste keer met suikerwater, en ik vind het geweldig! Zo makkelijk (en goedkoop)!

   Verwijderen
 3. Hoi Emma, Ik vond je kroon helemaal geweldig, en hij paste ook nog precies. :)
  Mijn moeder gebruikte ook suikerwater om haar doilies stijf te krijgen.

  Liefs Carina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Carina! Ik was bang dat de kroon word te groot, maar ik was so blij dat hij paste precies op Willie's hoofd! Nu moet ik ook iets maken voor mijn dochter, hihihi!

   Verwijderen
  2. hahahaha, ja zo blijf je bezig, wat "mag" je voor haar gan maken. :D

   Verwijderen

=== Leuk dat je een reactie achterlaten! / Thank you for commenting! ===