woensdag 26 augustus 2020

Technieken en Tips: Foil-a-Shine Toner Sheets en Oplegkaders

Afgelopen maandag was de launch van mijn eigen producten lijn Foil-a-Shine. Graag wil ik in dit bericht een aantal technieken en tips met jullie delen van hoe je de toner sheets, teksten en kaders/ oplegkaarten kunt gebruiken.

Meeste van de technieken zijn snel te maken, en kan door iedereen gedaan worden, zolang je een Minc- of  lamineer machine hebt. Let er wel op dat je meerdere types lamineer machines krijgt. Zo heb je bv lamineer machines die koud, warm of koud en warm kunnen lamineren. De laatste twee kunnen gebruikt worden. 

Waarom toner sheets als die al reeds bestaan vraag je je waarschijnlijk af. Nou, gewone toner sheets werken alleen met zwarte toner inkt. De inkt waarmee ik mijn toner sheets maak, heeft een poederlijm toegevoegd aan de inkt. Dit geeft de mogelijkheid om met meerdere kleuren toner sheets te foilen. Met gekleurde folie maak het niet uit welke kleur inkt eronder is want dit zie je niet terug in het eindproduct. De meerwaarde hiervan komt kijken bij clear hot stamp folies. Deze folies hebben geen zilver laagje achterop. Dus heb je de mogelijkheid om met de gekleurde inkt een andere uitstraling te creëren. 

Foil-a-Shine zwart en groen
Voorbeeld: Carina Veling - Verschil groen en zwart inkt met clear foil

Alleen de toner sheets komen in verschillende kleuren. De kaders/ oplegvellen, teksten en eventueel kleurkaarten komen allemaal in zwarte toner inkt. 

Er zijn zóveel folies verkrijgbaar. Welke folies kun je gebruiken met Foil-a-Shine? Dat is een goede vraag.

Je wordt gewoon gebombardeerd met de informatie over folies, maar als je de termen onthoudt dan wordt het een stuk makkelijker. 

HTF (hot transfer foil/ heat foil) is folie wat met hitte en druk werkt. Dit is de type foil die gebruikt wordt met een machine zoals weergegeven in de volgende afbeelding.

Foil Systemen
TODO, Spellbinders Glimmer Hotfoil System, Gemini Foilpress, WRMK Foil Quill

De TODO, Glimmer Hot Foil System van Spellbinders, Gemini Foilpress van Crafters Companion en soortgelijke machines heb je steelrule mallen nodig en die lijken op een snijmal. Alternatief tot deze machines heb je ook de Foil Quill series van WRMK wat met deze folies werkt. Hoe de verpakkingen er uitzien zie je op de volgende afbeelding: 

Hot Foil 1
HTF Folies

RTF (reactive transfer foil) en HSF (hot stamp foil) werkt ook met hitte maar dit heeft een reactieve ondergrond nodig om te plakken op je project zoals toner inkt, transfer gel en transfer paint. Voor deze folies heb je ook een machine nodig. De duurdere optie is de Minc machine van Heidi Swapp of een gewone lamineer machine. Let er wel op dat de lamineer machine op hitte werkt, want je krijgt verschillende lamineer machines. Sommige werken alleen koud, warm of op beiden koud en warm. Hoe de verpakkingen van de folies er uitzien zie je op de volgende afbeelding:

RTF & HSF
Minc, iCraft en Gina K Designs RTF en HSF folies

Heb je ergens anders folie gezien en weet je niet zeker of het met deze systemen kan werken, kijk dan op de verpakking. Daar moet een aanduiding staan van welk type folie het is. 

AF (adhesive foil) en ROF (rub on foil) is folie die een vloeibare lijm of dubbelzijdige tape nodig hebben om te plakken op je project. Dit is ook de meest verkrijgbare folies bij budget winkels zoals de Action. (er is wel één soort die wel gebruikt kan worden met de tonersheets). Hoe de verpakkingen er uitzien zie je op de volgende afbeelding: 

Prima, Ranger Ink & Re-design deco foils

Het voorafgaande is wat je nodig heb om te weten. Nu kan ik verder gaan met tips voor mijn eigen merk Foil-a-Shine toner sheets. Alle tips zijn ook te zien in mijn filmpje verderop in mijn bericht.

TIP 1 - Een zachte bronzer brush is je grootste vriend met foilen. Soms komt het voor dat er stofdeeltjes op je papier én folie terecht komen. Stofdeeltjes hebben invloed op het eindresultaat. Door eerst met de zachte kwast er over heen te gaan haal je alle stofdeeltjes weg. 

Essence Bronzer Brush

Je kunt enige kwast gebruiken zolang de haartjes echt zacht zijn. Dus een make-up kwast werkt het beste. Kwasten met harde haren kunnen krasjes maken op de folie. 

TIP 2 Gebruik de gepaste drager voor je machine.

Met de Minc machine heb je een plastic drager om het papier met folie te bewerken. Bij lamineer apparaten kan je een dubbelgevouwen vel bakpapier of print papier gebruiken. 

Voorbeeld: Negatief van teksten als banners
 

TIP 3 Gooi de overgebleven stukjes foil niet weg. Deze kun je namelijk nog een keer gebruiken.

Als je bijvoorbeeld teksten foilen, kan je de overgebleven foil op maat snijden en dit vervolgens op een stukje tonersheet foilen. 

Voorbeeld: weggesneden stukjes uit de achtergrondje

TIP 4 Laat je creativiteit niet aan banden leggen. Speel rond met vormpjes en/ of gekartelde randen en gebruik meerdere kleuren op hetzelfde design. 

Meestal krijgt je designs waarvan je denkt dat je er niks meer aan kunt toevoegen. Het tegendeel is waar. Met Foil-a-Shine krijg je reeds ontworpen designs dat jou als creativeling de mogelijkheid biedt om meer uit de designs te halen. Zo heb je bijvoorbeeld gedeeltes die uitgestanst/ uitgesneden kunnen worden. Ook zijn er ruimtes aangebracht om nog op te stempelen. Sommige gedeeltes kunnen weggesneden worden voor een speelse of juist een chique effect.

In mijn filmpje zie je hoe ik mijn kaarten heb gemaakt en bovenstaande tips gebruikte. 

Heb jij ook al met folie gewerkt? Welke type folie werk je het liefst mee? Heb je enige tips? Deel dit dan met onze creatieve volgers.

Fijne dag voor jullie!!


             Carina Veling


===LIJST VAN PRODUCTEN/ PRODUCT LIST===

In de webwinkel vind je een assortiment van de meest gebruikte producten. Vind je niet wat je zoekt, neem gerust contact met ons op en wij proberen dit zo voordelig mogelijk voor je te bestellen.

* Papier/ Paper * *
PaperMania - Basiskaarten 13,5 x 13,5

 Stempels/ Stamps * 
Marianne Design - Karin Joan "Vertrouw" - KJ1725

* Pennen/Stiften/Potloden/ Pens/Markers/Pencils * 
Sakura - GelliRol pen Wit

*Overig/Rest*
Heidi Swapp - Minc Foil machine
Cosmic Shimmer - Quick Grab glue
 Sticky Red adhesive tape
Hobbymes
HSF Foil 
Blush Brush

9 opmerkingen:

  1. Duidelijke uitleg Sandie!
    Het filmpje ga ik op mijn gemak nog eens bekijken
    De foilsheets geven een mooi resultaaat
    Liefs Martha

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Krijg nu eindelijk even det tijd om je bericht te lezen, heel goed uitgelegd alleen nog een extra tip of waarschuwing of hoe je het wil noemen, gebruik in de laminator of in je Minc machine nooit wax papier, ik kreeg via de Foil Club door dat dit je machine kapot kan maken.
    Dus gewoon printer papier of standaard bakpapier is het beste.

    Ga nu ook even naar je filmpje kijken.

    Liefs Carina

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel leuk! Gefeliciteerd met je launch!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lang gebeden dat ik hier kwam.
    Ik heb veel gemist zie ik, ga zo even terug lezen.
    Waar vind ik het filmpje?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het filmpje staat in het blog bericht hierboven als ook op haar youtube kanaal.

      https://www.youtube.com/c/SandievdGraaf/videos


      Leuk dat je weer eens op bezoek komt trouwens.
      Liefs Carina

      Verwijderen
    2. Hoi Daphne,ik zach dat dit een probleem van Blogger is. Op het computer staat het filmpje netjes erbij,maar op mobiel niet. Bedankt voor je bericht. Nu kan ik dit doorsturen naar Google Blogger

      Verwijderen

=== Leuk dat je een reactie achterlaten! / Thank you for commenting! ===