woensdag 16 september 2020

Techniek: Embossing

Vandaag gaan we embossing technieken toepassen. Met embossing creëer je reliëf op je papier. 
Er zijn verschillende manieren om te embossen. Je hebt natte embossing, droge embossing, heat embossing en machine embossing.
Ik ga voor jullie de laatste 2 technieken uitwerken.
 
 
Heat embossing:
Neem een basis kaart van 10,5 x 14,5 cm. Voor het te bewerken kaartje neem een stukje aquarel papier van 9,5 x 13,5 cm. Ik gebruik hier aquarelpapier omdat ik veel water ga gebruiken. Neem een achtergrondstempel, hier een tekststempel gebruikt. Deze goed beïnkten met versamark en afdrukken op het aquarelpapier. Clear embossing poeder erover strooien en verhitten met de heat tool.
 
tekststempel met versamark

 Als alles goed droog is kan je het bewerken met bv. distress inkt. Nu koos ik voor aquarelverf. Door in dit geval verschillende kleuren groen te gebruiken, krijg je een leuk effect. Eerst het gedeelte wat je wil inkleuren met een kwastje en water goed nat maken. Dan de verschillende kleurtjes aanbrengen. Je zult zien dat de achtergrond stempel wit tevoorschijn komt. Om de kaart af te maken nog een flamingo uitgestanst uit aquarelpapier en een paar bijpassende sequins opgeplakt. 

Tip: voor je de achtergrond stempel afdrukt, eerst met een powder tool over het papier gaan. Dit zorgt ervoor dat de embossing poeder zich niet overal gaat hechten. Gebeurt dit toch, dan kan je het met een kwastje voorzichtig wegpoetsen.
 
Machine embossing:
Met deze techniek krijg je heel eenvoudig een mooi reliëf in je achtergronden. Hiervoor heb je een stansmachine (ik gebruik een big shot) nodig en diverse embossing folders. Je legt je papier in de embossing folder en draait het - volgens de instructies - door de machine.

Embossing folder beïnkt

Ook hier een voorbeeld van gemaakt met een kleine twist.
De basiskaart is 15 x 15 cm. Het groene cardstock is 14 x 14 cm en het witte cardstock is 13 x 13 cm.
Een embossing folder met blaadjes motief uitgezocht. Deze aan een kant beïnkt met distress inkt in de kleuren twisted citron, peeled paint en cracked pistachio. Het witte cardstock erop gelegd en door de machine gedraaid. Nog even nagedroogd met de heatgun.
Nog twee takjes uit groen cardstock en een labeltje uit wit cardstock gestanst. Hier de heat embossing nog toegepast. De tekst met versafine clear zwart (nocturne) gestempeld en met clear embossing poeder bewerkt. Hierdoor wordt de tekst nog dieper zwart. De takjes opgeplakt en het labeltje met 2 splitpennetjes vastgezet. Beide kaartjes op de witte basis kaart geplakt.
 
Kaart met embost achtergrond

Tip: Als je de embossing folder beïnkt, doe dit niet met een inktpad maar gebruik een brayer. Hierdoor gebeurt het minder snel dat de inkt op plaatsen komt waar dit niet bedoeld is.
Ik hoop dat de uitleg duidelijk is, maar heb je nog vragen, laat het mij gerust weten.
En hebben jullie zelf nog leuke ideeën, laat het zien op onze facebook groep HA Creative Tips & Trucs.

Ik wens jullie veel knutsel plezier en tot de volgende keer!         


===LIJST VAN PRODUCTEN/ PRODUCT LIST===

In de webwinkel vind je een assortiment van de meest gebruikte producten. Vind je niet wat je zoekt, neem gerust contact met ons op en wij proberen dit zo voordelig mogelijk voor je te bestellen.

* Papier/ Paper * 
Cardstock

* Stempels/ Stamps * 
Onbekend - achtergrond tekst stempel

* Snijmallen/ Dies* 
Sizzix - flamingo
Ali - label

* Inkt / Ink* 
Versamark - Clear embossing
TsukinekoVersafine clear nocturne

* Embossing * 
WOW - clear
Action - embossing folder

*Overig/Rest*
Action - kaarten en enveloppen
Rayher - lijm
CraftEmotions - score-tape

6 opmerkingen:

=== Leuk dat je een reactie achterlaten! / Thank you for commenting! ===