donderdag 21 januari 2016

2016 Trends van de CHA (deel 1)

Het was weer dé gebeurtenis van het jaar. De Craft & Hobby Association (CHA) wordt ieder jaar in januari gehouden in de VS en daar worden dan de nieuwste trends tentoongesteld. Het is hetzelfde als de hobbybeurs in Nederland. Het enige verschil is dat de hobbybeurs gewoonlijk in alle delen van Nederland gehouden wordt en de CHA alleen maar in januari in Florida.

Een groot deel van de Nederlanders vindt de trends uit de VS interessant en juist daarom plaats ik dit bericht.

Er is niet veel veranderd in de trends van 2015, behalve dat er nieuwe producten op de markt zijn gekomen die de trends van 2015 vergemakkelijken.

Folie was dé trend van 2015. Dat werd vooral gebruikt in scrapbooking, mixed media canvas, kaarten, stof en huisinterieur. Noem het maar op en folie was ervoor te gebruiken.

Folie 
Er waren twee soorten van verkrijgbaar. Thermal Foil (te gebruiken met toner en een lamineermachine of strijkbout) en Transfer/ Rub-off Foil (te gebruiken met stempels en een kleverige ondergrond zoals lijm).
Ik zag wel dat iemand de Thermal Foil ook met stempels en lijm heeft gebruikt en dat dat er ook goed uitziet. Alleen de Transfer/ Rub-off Foil werkt niet met de toner en de lamineermachine, maar meer zoals afwrijfplaatjes.

Nu zijn er voor 2016 nieuwe producten op de markt. De meeste hiervan zijn afkomstig van Heidi Swapp (eigenaar van de Minc reeks). In de video die volgt krijg je in de eerste helft een uitleg over haar nieuwe producten en aan het eind krijg je te zien welke effecten je kunt krijgen met haar nieuwe Reactive Paint, Reactive Mist en Art Screen Ink. Helaas heeft ze hier geen uitleg gegeven over de Toner Ink Pen, maar ja, die is zo te vinden op internet.
Kleuren voor volwassenen is ook een trend van 2015. Dit jaar gaat dat weer een stapje verder. Iedere fabrikant doet er nu aan mee, sommigen met papier van betere kwaliteit. Kleurboeken en kleurplaten zijn nu beschikbaar op canvas, aquarelpapier en schetspapier. De meeste zijn verkrijgbaar in 12 x 12 inch (30,48 x 30,48 cm) en kunnen gestanst worden met snijmallen voor kaarten, ingelijst worden of gewoon bij scrapbooking gebruikt worden. Hieronder valt natuurlijk ook zentangling/ doodling en zo meer.


Cosmo Cricket Swatch Sticks en waterpenseel
Aquarellen heeft dit jaar evenals afgelopen jaar een grote toename aan producten. Een hiervan, dat voor mij uitsteekt boven de rest, is de Swatch Sticks van Cosmo Cricket.

Nu zou je denken dat deze heel veel lijken op Gelatos, maar het tegendeel is waar. De Swatch Sticks zijn dual tip houders. Dus iedere houder heeft twee kleuren. De punten zijn sponsachtig met daarin het pigment. Dit reageert met water zoals Color Burst en bister. Ze zijn verkrijgbaar in een verpakking van 6 met een waterpenseel.

Cosmo Cricket heeft ook in 2016 een Resist Pen uitgebracht die ideaal te gebruiken is met de Swatch Sticks.

In de volgende video kun je een uitleg zien over deze producten.
Weven krijgt ook veel aandacht dit jaar. Op Pinterest zijn altijd mooie creaties te vinden van zelf geweven stukken die mensen aan hun muur hangen. Maar weven gaat ook gepaard met sieraden maken. Denk aan armbanden en er zijn heel veel ideeën.

Fiber Arts Kit van Prima
Er is van Prima de Fiber Arts Kit. Hiermee kun je echt leuke creaties maken. Het gaat om een volledige set met alles erop en eraan.

De werking lijkt heel makkelijk, en de hulpmiddelen die erbij horen kan iedereen gebruiken.

Weven is niet meer alleen voor de industrie, maar kunstenaars maken mooie kunststukken hiermee.

Je kunt wol, gerecyclede t-shirts en plastic tasjes gebruiken. Uitleg hierover is ruimschoots te vinden op internet.


Ook in de weefcategorie is van Heart Song de i-Loom uitgebracht. De i-Loom koppelt je patroon met de iPad. De loom heeft een software app die je kunt downloaden. In de volgende video zie je de review van dit product.
Houtnerfstructuur & houtpapier is erg populair in 2016. In 2015 is er al aandacht gegeven aan houtpapier door Sandy Allnock en andere hobbyisten.

Ranger Wood Grain Paper
Van Ranger is er Wood Grain Paper uitgebracht dat als het ware de structuur van houtnerf heeft.

De voorbeelden op het plaatje hiernaast zijn als het ware vooraf geëmbost papier. Het is onbewerkt verkrijgbaar en laat je je eigen creatie maken. Die kun je dan bewerken met twee of zelfs drie kleuren inkt of verf.

Het is makkelijk uit te stansen met een snijmal en ik begreep dat het ook niet plat gedrukt wordt als je het door de stansmachine stuurt.Birchwood Sheet van Ellen Hudson
Van Ellen Hudson zijn er ook de Wood Sheets die je net als papier kunt gebruiken.

Maar in tegenstelling tot die van Ranger zijn deze echt van hout en verkrijgbaar in een variatie van houtsoorten.

Je kunt hier op aquarellen en de sheets met alcoholmarkers bewerken.

Ook kun je vormpjes uitstansen.

Let wel op!! Ik zag voorbijkomen dat deze sheets, als je ze kniptsamen met de nerf kunnen scheuren. Wees er dan wel voorzichtig mee en let op splinters in dat geval.De algemene opvatting van hobbyisten is dat de 70's terug zijn qua kleur.

Ik zal waarschijnlijk een tweede bericht plaatsen over de CHA, omdat het anders te veel wordt.


"Blijf op de hoogte van de trends, maar volg ze niet blindelings. Blijf trouw aan je eigen stijl."

Auteur: Sandie van der Graaf
Editor: Elske Kerkhof

4 opmerkingen:

 1. Leuke blog post Sandie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Welkom terug, heb je reacties heel veel gemis.

   Verwijderen
 2. Oh heb ik niet iedere keer gereageerd?
  heb ik wat gemist?
  ik zal kijken wat ik niet gezien heb....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee hoor, maar dit viel me op dat je erg stil ben geweest. ;) Dacht dat je op vakantie ben geweest.

   Verwijderen

=== Leuk dat je een reactie achterlaten! / Thank you for commenting! ===

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...