donderdag 19 januari 2017

Mijn double do XL

De Double do XL is van de fabrikant Avec. Deze machine is al heel lang op het markt en overal verkrijgbaar.

Double Do XL in verpakking

Met de Double Do XL kun je snijmallen van diverse merken gebruiken, behalve de Tim Holtz Bigz Dies van Sizzix, die gaan er niet doorheen. 

Je kunt embossen met dubbele embossingfolders. 

En met metalen hand embossings mallen, kun je papier en karton tot een gewicht van 280 gram embossen, stansen of prikken.

Onder de machine zit een zuignap voor de machine vast te zetten. Met de speciale vacuümvoet kun je de Double Do XL op ieder glad oppervlak stevig vastzetten. Persoonlijk vind ik dat na verloop van tijd de voet zijn vacuüm verliest. 

Kleuren van de platen kunnen variëren, de kleur van de platen ligt aan de kleur van de machine.

De machine is niet in hoogte verstelbaar. 


Inhoud pakket 


Double Do XL 

 • 1 Double Do XL 
 • maten van de machine zijn 21 cm hoog en 24 cm breed, het doorvoer platform is 37 cm lang en dat is wel fijn je kunt de machine met 1 hand vast houden en met de andere hand de platen erdoor draaien zonder dat de platen vallen.
 • 2 blauwe platen 
 • 1 snijplaat grijs
 • 1 dunner groene plaat
 • Maten van de platen zijn 15.5 bij 24 cm
 • 1 embossingsmatje
 • 1 Handleiding

De service van Avec is uitstekend! Mijn machine heb ik gekocht in 2015 en wilde bij thuis komst enthousiast starten met het stansen. Er bleek iets fout te zijn want de platen gingen niet door de opening. Contact opgenomen met de firma Avec, ik kon kosteloos de machine naar hun opsturen en het werd keurig in orde gemaakt.  Ook na de garantie is er service, dat is wat ik van andere mensen hoor.

Het gebruik van de machine is vrij eenvoudig, voor mijn machine werkt het zo :
 • Grijze plaat, papier met de goede kant /patroon naar je toe. 
  • Zo kun je goed zien waar je de snij/ borduurmal wil neer leggen als er een patroon in je papier zit. 
  • Je kunt de mal vast zetten met speciale tape te verkrijgen bij de hobby shop. Of een goedkoper variant is schilders tape die je even een paar maal over je kleding haalt voor minder plak kracht..
 • Daar boven op de blauwe plaat en dit samen door de machine draaien. 
 • Heb ik de platen door de machine gehaald draai ik de 2 platen zodat de snijmal met de scherpe kant boven komt te liggen, 
 • Ik doe de 2 embossing matjes en de dunnere groenplaat erop. Dit alles nogmaals door de machine draaien. Het geheel is nu geembost.
 • Voor het embossen met een embossing folder is het even kijken hoe dik je embossingmal is. 
TIP! Van andere mensen heb ik gehoord dat ze de platen ook wel eens vervangen door snijplankjes wellicht om uit te proberen.


Mijn bevindingen van de machine, hij stanst prima uit ook de fijne snijmallen, het embossen van de snijmal vind ik minder. Bij mijn machine heb ik 2 embossing matjes nodig, de grijze plaat en de dunner groene plaat. Een andere combinatie is voor mijn machine niet mogelijk.

Het embossen met een embossing folder vind ik ook minder. Met mijn Double Do XL gaat het papier meestal stuk omdat de druk te hoog is, maar dat is weer aan te passen door verschillende diktes karton. 
Tip!! Gebeurt als het papier stuk gaat tijdens embossen, spray wat water aan de boven en onderzijde van het papier. Dit verzacht het papier zodat dit gemakkelijk meegaat in de embossen en debossen. Onderstaande video is van Sissix met een Bigshot maar voor uitleg voldoende.Voor het uit stansen voldoet de machine.

Na verloop van tijd heb je wel dat je platen gaan vervormen er ontstaat een bolling in de plaat waar door het nodig is om je snijmal vast te plakken met tape. Je kunt natuurlijk nieuwe platen kopen als je portemonnee dit toelaat. 
Tip!! Platen kunnen met warmte weer plat gemaakt worden. Laat ze eens in de zoveel tijd eventjes in heet water liggen. 

Door het veelvuldig gebruik krijgt je snijplaat diepe sneden van het stansen en die zie je in je uit gestanste papier terug. 
Tip!! De grijze snijplaat kun je bewerken met een schuurmachine, ik ben er heel lichtjes overheen gegaan hij is weer glad geen shim nodig om. Doe dit niet met Acrylplaten.
 • als je dit vaker gaat doen let er wel op dat je hier dan een shim moet gebruiken om op te maken voor de dikte wat je weghaalt. 
 • Ook moet je de gehele plaat schuren en niet alleen op één plek omdat je dan ongelijke gedeeltes kan vormen op je plaat.
Heb je een tip of iets toe te voegen? Laat gerust een reactie achter. Ik lees het graag. 33 opmerkingen:

 1. Hallo ik heet ook anita en heb ook een double do stansmachine maarjij hebt het over een groene plaat maar ik heb een geleplaat erbij zitten maar soms snap ik niet hoe hrt werkt en verander de platen en krijg het er niet door heen nu heb en gaat het heel zwaar en dan stop ik er mee maar de gele plaat is bij mij dus om te embossen begrijp ik dat wilde ik even kwijt gr anita jansen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Anita,

  Inderdaad de kleuren van de platen kunnen verschillen van de Double do xl. Tot nu toe ben ik altijd 1 grijze plaat tegen gekomen dat is altijd de snijplaat. de andere 2 zijn dezelfde kleuren die kun je gebruiken om tegen de snijplaat te leggen. De groene / gele plaat is ook dunner en soepeler als de andere platen, deze is voor te embossen, embost hij niet goed dan is het passen en meten met een extra karton on de snijmal of een extra embossing matje zoals ik het doe. Draait de machine te zwaar of voel je teveel weer stand dan iet door draaien hij gaat dan stuk. Je kunt ook altijd contact opnemen met Avec.

  Groetjes, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ok dat is duidelihk maar ik heb deze machine al heel lang en de bon heb ik nirt meer maar ga het eerst nog maar eens opnieuw uit proberen bedankt voor de tip

   Verwijderen
  2. Dag Anita,

   Succes met het uit proberen en lukt het niet schroom niet om de firma Avce te contacteren vragen kost immers niets.

   Groetjes, Anita

   Verwijderen
 3. Hoi hoi Anita,
  bedankt voor de duidelijke uitleg,
  ik heb een BIGSHOT en die bevalt mij ook uitstekend!
  Liefs van Martha

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Handige tip wat betreft het nat maken van papier, als je het wilt embossen.
  Ik heb een Cuttlebug, maar vind het prettig te lezen, dat de Double Do ook een goed apparaat is.
  Groet, Maaike

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb ook de cuttlebug en die gebruik ik het meestmaar met de double do kan je ook je eigenstempels maken en uitsnijden van een voorbeeld maar dan heb je nog wel een doos met vinyl nodig

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Erg leuk om jullie reacties te lezen elke machine heeft zo zijn charmes. Binnen kort schrijf ik een review over de Pressboss die ik naast de Double do XL gebruik.

  Groetjes, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik heb al jaren de double Do xl altijd tot tevreden geweest tot voor kort , ineens begon hij heel zwaar te draai en kon hem niet meer gebruiken moest mijn hele gewicht gebruiken om het te draaien.heb heel erg pijn in mijn handen heb hem terug gestuurd naar Avec om na te laten kijken ben benieuwd

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie. Dit is altijd vervelend als iets plotseling niet meer werkt. Ik ben wel benieuwd wat Avec voor je gaat doen. Hou je ons op de hoogte van stand van zaken?

   Verwijderen
 8. het is nu drie weken geleden dat ik mijn machine heb opgestuurd van post nl bericht gekregen dat ze hem hebben afgeleverd niets meer van Avec vernomen dat vindt ik erg vervelend dat ze niets meer laten weten heb er een brief bij gedaan met naam adres tel. en mijn email adres hoop toch nog iets van Avec te horen

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel vervelend voor je zo ben je nog even in onzekerheid, wellicht maandag even met Avec telefoneren en vragen hoe het staat met je machine. Ik zelf heb dat ook gedaan en gelijk hun e-mailadres gevraagd. Hou je ons op de hoogte van stand van zaken?

  Groetjes, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heb met Avec gebeld en kreeg te horen dat hun geen reparaties meer doen dat de machine doorgestuurd is naar Joy .
  Ik vindt het slecht van Avec dat ze mij niet een berichtje sturen dat mijn machine naar Joy is gestuurd.
  22-2 naar Joy gebeld geen sorry of iets dergelijks kreeg te horen U krijgt een nieuwe machine toegestuurd, tot mijn verrassing werd hij 24-2 al bezorgt
  Mijn compliment dat ze het van de double do snel hebben afgehandeld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hartelijk dank voor je bericht. We zijn blij dat dit eindelijk goed is afgelopen en dat je een nieuwe hebt ontvangen. Maar ik stem dat dit niet zo netjes van Avec is geweest om je zo in de donker te houden qua je machine. Ieder een wilt graag weten waar ze aan toe bent. Ook dank voor de contact informatie.

   Verwijderen
 11. vergeet te vermelden schrijf eerst een mail of bel ze eerst even op voor dat je de machine opstuurd.
  Joy crafts BV 0344-642810 of info@joycrafts.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben ook aan het snijden gegaan met de double do. Nu komt bij mij niet goed het patroon door.ik kan niet goed het papier eruit drukken. Wat doe ik fout of is mijn papier te dik?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dag Ton, het is nooit leuk als je snijmal niet goed door het papier gaat.

  Welke snijmal en papier heb je gebruikt? Ton

  Je zou het volgende kunnen doen, je grijze plaat daar leg je het papier op dan bakpapier daar weer boven je snijmal. Tenslotte blauwe plaat. Lukt dit niet goed, lijkt het erop dat er niet genoeg druk op je platen komt. Je zou kunnen kijken of een extra dun papier toevoegen meer resultaat geeft. je snijmal meer aan de kant leggen wil ook helpen daar is de meeste druk. Zelf heb ik het nog niet gehad dat de snijmal niet goed er uit kwam. Een zeer bewerkte mal kan wel eens voor problemen zorgen, deze dien je steeds een kwart slag te draaien en dan nogmaals door je Double do te halen. Groetjes, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Anita,
   Dank u wel voor de informatie. Ik heb ontdekt dat niet alle mallen door de double do kunnen. Ook met bovenstaande tips kon ik veel uit de voeten.
   Welke mallen zijn er nu geschikt voor de Double Do?

   Verwijderen
 14. Dat is jammer om te horen, welke snijmallen gaan er bij jou niet door de machine ik hoor het graag van je, wellicht kan ik je op weg helpen. Zelf gebruik ik heel veel verschillende merken snijmallen, en ben zelf erg tevreden over de Double Do wat betreft het snijden. Alleen de dikke Tim Holtz die gaan er helaas niet door. Groetjes, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Anita,
  De snijmal en die er niet goed doorheen gaan zijn mallen die ik via marktplaats heb aangeschaft. De machine kraakt en draait heel zwaar als ik deze mallen gebruik. Van boven en aan de zijkant zag ik de double do wijken en dat is niet goed, volgens mij.ik gebruik eerste grijze plaatdaarboven op het papier dan de mal én als laatste de blauwe plaat. Ik denk dat dit de juist volgorde is toch? Graag. Annemieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Annemieke, dit kan even duren voor Anita antwoorden. Ze heeft heel veel last van een ontstoken kiest en heeft een paar dagen vrij. Ze komt zo spoedig mogelijk terug op je bericht.

   Verwijderen
 16. Dag Annemieke, Als je Double do zulke geluiden maakt en wijkt dat is niet goed dan is de druk echt teveel. Ik gebruik 1 grijze snijplaat daar op het papier de snijmal en dan de blauwe plaat precies zo als jij het doet. Het zou geen probleem moeten zijn om zo de Double do te gebruiken. Alle snijmallen bv van Joy , Marianne design, enz. die moeten er echt moeiteloos door heen kunnen. Zou je mij de naam kunnen noemen van je snijmallen die zo moeilijk er door heen gaan.

  De Double do is gemaakt door Avec deze heeft het overgedragen aan Joy crafts BV 0344-642810 of info@joycrafts.nl Neem gerust met hun contact op om tot een oplossing te komen. in de eerdere reacties hierboven is een goed resultaat geboekt.

  Ik hoor het graag van je. Groetjes, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anita,
   Allereerst de beste wensen voor 2018. Ik hoop dat het goed gaat met je kies.
   De dikkere snijmallen heb ik 2e hands gekocht via marktplaats. Er stond geen merk bij de omschrijving.
   Idd heb ik in bovenstaande reacties gelezen dat Avec er niets meer aan doet. Dank je wel voor het meedenken.Als het probleem blijft dan ga ik zeker contact met hun opnemen.
   Groetjes, Annemieke

   Verwijderen
 17. Ook voor jou de beste wensen voor het nieuwe jaar. Graag gedaan Annemieke.
  Groetjes, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Anita,
  Daar ben ik weer. Op een filmpje van boekenvoordeel zag ik dat ze een geel matje gebruikte bij de embossingfolder. Nu zit dat bij mijn doublé dp er niet bij,kan ik die ergens los kopen?

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Dag Annemieke, Ja die zijn los te koop bij Boekenvoordeel, zat er bij jouw Double Do geen groene of gele plaat bij.In mijn doos zat in 1 grijze 2 blauwe en 1 dunne groene.Groetjes, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hier hetzelfde. Geen groene of gele plaat in de doos erbij. Wel 2 blauwe,een grijze en het rubberen matje. Gekeken bij de boekenvoordeel maar alleen die 3 kan je los kopen. Heel jammer want heb een 3d embossing folder die ik nu dus niet kan gebruiken. Is er een trucje ter vervanging van de gele/groene plaat? Groetjes Tamara

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hallo Tamara, ik heb een groene embossing folder van Service pack gekocht bij de Action. een soort van 3D en deze leg ik op de grijze plaat, daarop de embossing folder en daarboven op zo`n geel foam achtig vaatdoekje. Dun karton gaat ook het is even uitproberen wanneer je de goede dikte te pakken hebt.
  Ik heb foto`s gemaakt, die kan ik je laten zien als je even naar onze Hobby Alternatief Facebook pagina gaat en een berichtje stuurt. Ik hoop dat ik je zo verder heb kunnen helpen.
  Groetjes, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 22. betreft embossingfolder voor double do xl, deze plaat is t.k. bij
  Dekoratief Marian en is van Joy!- nr; 6200/0939.
  hopelijk hebben jullie hier wat aan, de groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Dag Peter, dank je wel voor je reactie, binnenkort zijn de platen ook bij ons in de webwinkel verkrijgbaar.

  Groetjes, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Goedendag,
  ik ben ook al jaren een gebruiker vd Double Do, ik gebruikt hem de laatste tijd wel meer als voorheen.
  Ik heb wel een probleem met mallen waar kleine stukjes uit gestanst moeten worden, deze lukken nl niet goed, ik heb al veel geprobeerd met( bak) papier ertussen, kaart/papier ertussen enz.
  Kunnen mijn platen aan vervanging toe zijn?
  Is mijn machine misschien iets mee? zijn er nog tips?
  Andere mallen komen er vaak goed gesneden uit. weet u raad?

  MVG, Annelies

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Dag Annelies, ik denk niet dat er iets stuk is aan de machine of de platen van je DD, omdat hij andere snijmallen goed uit snijd. Je kunt proberen iedere keer als je hebt gestanst de stans een kwart slag te draaien en dan nogmaals door de machine draaien. Ik heb ook wel eens blokje handzeep over de snijmal gehaald, papier dan bakpapier en dan de snijmal dan door de machine halen. Soms wil dat ook wel eens helpen. Succes met de snijmal.
  Groetjes, Anita

  BeantwoordenVerwijderen

=== Leuk dat je een reactie achterlaten! / Thank you for commenting! ===