donderdag 19 januari 2017

Mijn double do XL

De Double do XL is van de fabrikant Avec. Deze machine is al heel lang op het markt en overal verkrijgbaar.

Double Do XL in verpakking

Met de Double Do XL kun je snijmallen van diverse merken gebruiken, behalve de Tim Holtz Bigz Dies van Sizzix, die gaan er niet doorheen. 

Je kunt embossen met dubbele embossingfolders. 

En met metalen hand embossings mallen, kun je papier en karton tot een gewicht van 280 gram embossen, stansen of prikken.

Onder de machine zit een zuignap voor de machine vast te zetten.Met de speciale vacuüm voet kun je de Double Do XL op ieder glad oppervlak stevig vastzetten. Persoonlijk vind ik dat na verloop van tijd de voet zijn vacuüm verliest. 

Kleuren van de platen kunnen variëren, de kleur van de platen ligt aan de kleur van de machine.

De machine is niet in hoogte verstelbaar. 


Inhoud pakket 


Double Do XL 

 • 1 Double Do XL 
 • maten van de machine zijn 21 cm hoog en 24 cm breed, het doorvoer platform is 37 cm lang en dat is wel fijn je kunt de machine met 1 hand vast houden en met de andere hand de platen erdoor draaien zonder dat de platen vallen.
 • 2 blauwe platen 
 • 1 snijplaat grijs
 • 1 dunner groene plaat
 • Maten van de platen zijn 15.5 bij 24 cm
 • 1 embossings matje
 • 1 Handleiding

De service van Avec is uitstekend! Mijn machine heb ik gekocht in 2015 en wilde bij thuis komst enthousiast starten met het stansen. Er bleek iets fout te zijn want de platen gingen niet door de opening. Contact opgenomen met de firma Avec, ik kon kosteloos de machine naar hun opsturen en het werd keurig in orde gemaakt.  Ook na de garantie is er service, dat is wat ik van andere mensen hoor.

Het gebruik van de machine is vrij eenvoudig, voor mijn machine werkt het zo :
 • Grijze plaat, papier met de goede kant /patroon naar je toe. 
  • Zo kun je goed zien waar je de snij/ borduurmal wil neer leggen als er een patroon in je papier zit. 
  • Je kunt de mal vast zetten met speciale tape te verkrijgen bij de hobby shop. Of een goedkoper variant is schilders tape die je even een paar maal over je kleding haalt voor minder plak kracht..
 • Daar boven op de blauwe plaat en dit samen door de machine draaien. 
 • Heb ik de platen door de machine gehaald draai ik de 2 platen zodat de snijmal met de scherpe kant boven komt te liggen, 
 • Ik doe de 2 embossing matjes en de dunnere groenplaat erop. Dit alles nogmaals door de machine draaien. Het geheel is nu geembost.
 • Voor het embossen met een embossing folder is het even kijken hoe dik je embossingmal is. 
TIP! Van andere mensen heb ik gehoord dat ze de platen ook wel eens vervangen door snijplankjes wellicht om uit te proberen.


Mijn bevindingen van de machine, hij stanst prima uit ook de fijne snijmalen, het embossen van de snijmal vind ik minder. Bij mijn machine heb ik 2 embossing matjes nodig, de grijze plaat en de dunner groene plaat. Een andere combinatie is voor mijn machine niet mogelijk.

Het embossen met een embossing folder vind ik ook minder. Met mijn Double Do XL gaat het papier meestal stuk omdat de druk te hoog is. 
Tip!! Gebeurt als het papier stuk gaat tijdens embossen, spray wat water aan de boven en onderzijde van het papier. Dit verzacht het papier zodat dit gemakkelijk meegaat in de embossen en debossen. Onderstaande video is van Sissix met een Bigshot maar voor uitleg voldoende.Voor het uit stansen voldoet de machine.

Na verloop van tijd heb je wel dat je platen gaan vervormen er ontstaat een bolling in de plaat waar door het nodig is om je snijmal vast te plakken met tape. Je kunt natuurlijk nieuwe platen kopen als je portemonnee dit toelaat. 
Tip!! Platen kunnen met warmte weer plat gemaakt worden. Laat ze eens in de zoveel tijd eventjes in heet water liggen. 

Door het veelvuldig gebruik krijgt je snijplaat diepe sneden van het stansen en die zie je in je uit gestanste papier terug. 
Tip!! De grijze snijplaat kun je bewerken met een schuurmachine, ik ben er heel lichtjes overheen gegaan hij is weer glad geen shim nodig om. Doe dit niet met Acrylplaten.
 • als je dit vaker gaat doen let er wel op dat je hier dan een shim moet gebruiken om op te maken voor de dikte wat je weghaalt. 
 • Ook moet je de gehele plaat schuren en niet alleen op één plek omdat je dan ongelijke gedeeltes kan vormen op je plaat.
Heb je een tip of iets toe te voegen? Laat gerust een reactie achter. Ik lees het graag. 15 opmerkingen:

 1. Hallo ik heet ook anita en heb ook een double do stansmachine maarjij hebt het over een groene plaat maar ik heb een geleplaat erbij zitten maar soms snap ik niet hoe hrt werkt en verander de platen en krijg het er niet door heen nu heb en gaat het heel zwaar en dan stop ik er mee maar de gele plaat is bij mij dus om te embossen begrijp ik dat wilde ik even kwijt gr anita jansen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Anita,

  Inderdaad de kleuren van de platen kunnen verschillen van de Double do xl. Tot nu toe ben ik altijd 1 grijze plaat tegen gekomen dat is altijd de snijplaat. de andere 2 zijn dezelfde kleuren die kun je gebruiken om tegen de snijplaat te leggen. De groene / gele plaat is ook dunner en soepeler als de andere platen, deze is voor te embossen, embost hij niet goed dan is het passen en meten met een extra karton on de snijmal of een extra embossing matje zoals ik het doe. Draait de machine te zwaar of voel je teveel weer stand dan iet door draaien hij gaat dan stuk. Je kunt ook altijd contact opnemen met Avec.

  Groetjes, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ok dat is duidelihk maar ik heb deze machine al heel lang en de bon heb ik nirt meer maar ga het eerst nog maar eens opnieuw uit proberen bedankt voor de tip

   Verwijderen
  2. Dag Anita,

   Succes met het uit proberen en lukt het niet schroom niet om de firma Avce te contacteren vragen kost immers niets.

   Groetjes, Anita

   Verwijderen
 3. Hoi hoi Anita,
  bedankt voor de duidelijke uitleg,
  ik heb een BIGSHOT en die bevalt mij ook uitstekend!
  Liefs van Martha

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Handige tip wat betreft het nat maken van papier, als je het wilt embossen.
  Ik heb een Cuttlebug, maar vind het prettig te lezen, dat de Double Do ook een goed apparaat is.
  Groet, Maaike

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb ook de cuttlebug en die gebruik ik het meestmaar met de double do kan je ook je eigenstempels maken en uitsnijden van een voorbeeld maar dan heb je nog wel een doos met vinyl nodig

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Erg leuk om jullie reacties te lezen elke machine heeft zo zijn charmes. Binnen kort schrijf ik een review over de Pressboss die ik naast de Double do XL gebruik.

  Groetjes, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik heb al jaren de double Do xl altijd tot tevreden geweest tot voor kort , ineens begon hij heel zwaar te draai en kon hem niet meer gebruiken moest mijn hele gewicht gebruiken om het te draaien.heb heel erg pijn in mijn handen heb hem terug gestuurd naar Avec om na te laten kijken ben benieuwd

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie. Dit is altijd vervelend als iets plotseling niet meer werkt. Ik ben wel benieuwd wat Avec voor je gaat doen. Hou je ons op de hoogte van stand van zaken?

   Verwijderen
 8. het is nu drie weken geleden dat ik mijn machine heb opgestuurd van post nl bericht gekregen dat ze hem hebben afgeleverd niets meer van Avec vernomen dat vindt ik erg vervelend dat ze niets meer laten weten heb er een brief bij gedaan met naam adres tel. en mijn email adres hoop toch nog iets van Avec te horen

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel vervelend voor je zo ben je nog even in onzekerheid, wellicht maandag even met Avec telefoneren en vragen hoe het staat met je machine. Ik zelf heb dat ook gedaan en gelijk hun e-mailadres gevraagd. Hou je ons op de hoogte van stand van zaken?

  Groetjes, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heb met Avec gebeld en kreeg te horen dat hun geen reparaties meer doen dat de machine doorgestuurd is naar Joy .
  Ik vindt het slecht van Avec dat ze mij niet een berichtje sturen dat mijn machine naar Joy is gestuurd.
  22-2 naar Joy gebeld geen sorry of iets dergelijks kreeg te horen U krijgt een nieuwe machine toegestuurd, tot mijn verrassing werd hij 24-2 al bezorgt
  Mijn compliment dat ze het van de double do snel hebben afgehandeld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hartelijk dank voor je bericht. We zijn blij dat dit eindelijk goed is afgelopen en dat je een nieuwe hebt ontvangen. Maar ik stem dat dit niet zo netjes van Avec is geweest om je zo in de donker te houden qua je machine. Ieder een wilt graag weten waar ze aan toe bent. Ook dank voor de contact informatie.

   Verwijderen
 11. vergeet te vermelden schrijf eerst een mail of bel ze eerst even op voor dat je de machine opstuurd.
  Joy crafts BV 0344-642810 of info@joycrafts.nl

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...