zaterdag 18 juli 2015

Memento inkt met uitleg van soortgelijke inkten

Ik ben er gewoon weg van. Memento inkt. En de kleuren... eigenlijk moet ik hier al stoppen, want dit kan een lang verhaal worden.

Het is verkrijgbaar in een gewoon vierkant formaat of in "Dew drop"-formaat.

Let wel op. Er zijn 4 inkten verkrijgbaar die heel veel op elkaar lijken (incl. Memento inkt)  maar er zit een reuzegroot verschil in. Aan het einde van dit bericht geef ik je een snelle uitleg van de verschillen met foto's erbij.

Memento inkt dewdrops


Memento is een zuurvrije, kleurechte dye inkt op waterbasis. Droogt snel op de meeste papiersoorten. Uitstekend geschikt voor gedetailleerde afdrukken.


Technieken
 • Achtergronden creëren met de V7 kwast of sponsjes / daubers 
 • Stempelen op papier, karton en glossy papier
 • Leuk met stencils (met rubber roller of gewoon met de kwast)
 • Je kunt de inkt ook in laagjes aanbrengen. Iedere keer dat je er overheen gaat wordt de kleur dieper.

Let op!
 • Glossy papier: Als je op glossy papier stempelt, kijk dan uit dat je stempel niet wegglijdt, en je moet de afdruk even met een heat tool laten drogen.
 • Aquarelpapier of soortgelijk papier: de inkt kan uitvloeien.


Memento dew drops kleurkaart van Nellie Snelle
Nadelen:
 • Je kunt er niet mee embossen. Dat maakt voor mij niet uit, want ik gebruik daar bij voorkeur VersaMark inkt voor. 

Verkrijgbaar in de kleuren zoals hiernaast weergegeven.

Ik begon met Tuxedo black, Lulu Lavender, Peanut Brittle en Morocco.

Nu heb ik er weer wat kleuren bij gekocht: Dandelion, Cantaloupe, Pear Tart, Bamboo leaves, Olive grove, Cottage Ivy, Teal Zeal, Summer Sky, Bahama Blue, Nautical blue.

Deze kleuren vallen onder geel, oranje, blauw en groen.

Mijn uitleg van vandaag gaat alleen over de kleuren die ik erbij heb gekocht.

Eigen test van de kleuren

Ik heb op een wit vel papier even de kleuren getest met de V7 kwast, een goedkope Mounted rubber stempel en een Clear stempel.


De uitslag zie je hiernaast.

Let op het groen tussen Cantaloupe en Bahama blue. Dat is van de kleuren Summer Sky en Cantaloupe

Klik op de foto voor een vergrote weergave.

Opruimen: Je sponsjes en kwast kunnen gewoon met water en zeep gewassen worden. Daubers kun je helaas niet wassen, en daarvan zul je er waarschijnlijk 1 voor iedere kleur inkt moet kopen of maken.


Andere variaties van inkten die op Memento Dew Drops inkt lijken, maar toch anders zijnFoto van Quiet Fire Design
Brilliance inkt
Hierbij een goede uitleg van De Stempelwinkel

Revolutionaire stempelinkt die op bijna alle materialen gebruikt kan worden. Ook op gladde materialen te gebruiken zonder te embossen. Brilliance inkt is kleurecht en zuurvrij (archival kwaliteit) en kan ook worden geëmbost. Verkrijgbaar in 13 pearlescent kleuren (met parelmoerglans), 7 matte kleuren en 6 driekleuren kussens. Er zijn zowel grote als kleine (dew drops) kussens verkrijgbaar. De driekleuren kussens zijn alleen in groot formaat leverbaar.


Een aantal mogelijkheden:
-        op gewoon papier droogt de inkt heel snel en geeft een scherpe afdruk. De afdruk kan worden ingekleurd met waterverf, markers enzovoort. Op zwart of donker papier komen de kleuren heel helder naar voren. Pearlescent kleuren blijven levendig. De inkt kan worden geëmbost, maar door de korte droogtijd moet dat heel snel gebeuren.
-        op vellum droogt de inkt als een dun reliëf op. Droogtijd ca. 4 uur, afhankelijk van de dikte van het vellum. Embossen kan, maar vellum kan daardoor gaan bobbelen.
-        op glossy papier (dat is papier met een gladde glanslaag, zoals foto's). Dit vraagt een langere droogtijd, liefst een nacht over laten drogen. De afdruk kan ook worden geëmbost.
-        op overheadsheet kan ook worden gestempeld. Een nacht over laten drogen, ook hierop droogt de inkt als een dun reliëf. Geeft een scherpe afdruk. Inkleuren (bv. met glasverf) aan de achterkant om doorlopen te voorkomen. Embossen is mogelijk, mits kopieerbare sheet is gebruikt.
-        op krimpie het oppervlak hoeft niet meer geschuurd te worden. Afdrukken die uitgeknipt moeten worden een nacht over laten drogen. Na het krimpen lijkt de afdruk gegraveerd.
-        op hout droogt de inkt net zo mooi als op gewoon papier. Het hout moet ongelakt zijn, maar op acrylverf kan wel worden gestempeld.
-        op metaal kan ook worden gestempeld, als het eerst goed schoon en droog wordt gemaakt. Een nacht over laten drogen. Meerdere embossinglagen zien er prachtig uit en geven een 3D effect.
-        op leer zowel op suède als op gelooid leer, geverfd of naturel. Brilliance inkt blijft flexibel zonder te breken. Pearlescent en metallic inkt blijven kleurecht en levendig.

Brilliance inkt is dus te gebruiken op materialen waarop andere inktsoorten nooit drogen! 
Er zijn voor deze kussens ook navulflesjes verkrijgbaar.


foto gevonden op Pinterest
VersaMagic inkt
Hierbij een uitleg van Kitty's Craft

Versa Magic is een mooie en dekkende inkt met chalk pigment.
Hierdoor is Versa Magic bij uitstek geschikt voor gebruik op donkere kleuren mat papier. 
De chalk zorgt voor een matte finish die een soft touch aan je werkstuk geeft.
Versa Magic is geschikt voor: 

Embossing met embossingpoeder 
Gebruik op matte tot zeer gladde papiersoorten.

Ook verkrijgbaar in regenboogkleuren.Foto van Noolibird
Versacolor inkt 
Let op!! Is geen VersaMark.

Hierbij een uitleg van Keli hobby

 • Pigmentinkt voor een mooie, scherpe afdruk
 • Handzaam formaat
 • Sneldrogend
 • Veegvast
 • Uitwasbaar
 • Geschikt voor veel verschillende doeleinden
  Bijna alle pigment inkten zijn geschikt om te heat embossen, afhankelijk van de ondergrond en droogtijd. Pigment inkt droogt langzamer dan Dye inkt wat u tijd geeft om embossingpoeder aan te brengen.

Alternatieve link over inkt op het internet (helaas in het Engels)


mementoes in time


Zoals altijd geef ik de informatie en de keus blijft die van jou.


Disclaimer: Ik ben niet geaffilieerd met de genoemde producenten, winkels of webeigenaren. De gegeven uitleg is van hun eigen ervaringen. Ik zelf heb (nog) niet met de andere inkten gewerkt en kan er dus geen mening over geven. 


"Geef je mening alleen over iets waar je ervaring mee hebt."

Editor: Elske Kerkhof

4 opmerkingen:

 1. Fijn dat de verschillen worden uitgelegd. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn nu al zoveel nieuwe inkten op het markt, maar dit wordt meestal ingedeeld op pigment, dye, archival. Binnenkort doe ik een uitleg over hybrid inkten.

   Verwijderen
 2. Ik snap het niet goed. Waarom kan je met de memento inkt niet embossen ? Ben een nieuweling hoor ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kim, geeft niet hoor, ik leg dit graag uit. Je hebt inkten dat in de papier trekt (Memento) en andere dat bovenop de papier blijven liggen (Chalk-/pigment inkt). Inkt dat bovenop de papier blijft liggen blijft normaal gesproken langer nat, dan kan de embossing poeder er aan kleeft zodat je dit met de heat tool kunt smelten.

   Je hebt wel de uitzondering van Ranger distress inkt. Dit is een dye inkt (evenals de Memento dye inkt), maar deze blijft langer nat omdat je herhaaldelijk over de papier heen gaan met de blending tool. Is dit wat beter uitgelegd?

   Verwijderen

=== Leuk dat je een reactie achterlaten! / Thank you for commenting! ===