woensdag 22 juli 2015

Uitleg: Maskering


Er is zo'n grote variatie aan maskeren in de hobbywereld. Denk bijvoorbeeld aan maskeren bij aquarellen, stempelen, bewerken met inkt, en ook de "resist" technieken.

Met dit bericht tracht ik een heel duidelijke uitleg te geven van welke maskeertechnieken er zijn en waarvoor je deze gebruikt.

Maskers zijn verkrijgbaar in vloeistof, poeder, wax en plakplastic.



Uitleg


Aquarellen:

Bij aquarelverf  wordt meestal een vloeibaar masker gebruikt. Bekende merken zijn: Winsor and Newton, Dalor Rowney, Masque Pen, Gum of Aramic. Dat zijn maar vier namen, maar er zijn veel meer merken om uit te kiezen, De keus is aan jou welke je wilt gebruiken.

Rob Dudley
Foto van ArtTutor.com
Rob Dudley is een bekende kunstenaar in Engeland en hij geeft deze tips voor maskeren met vloeistof.
  • Plan goed hoe je schilderij eruit moet komen te zien. Onthoud dat de maskeervloeistof altijd als eerste op je papier moet komen (na je potloodschets dan).
  • Soms is de maskeervloeistof heel dik en bijna niet aan te brengen. Je kunt deze verdunnen met water, maar je moet hem heel voorzichtig verdunnen, anders kun je de vloeistof niet meer van je papier verwijderen.
  • Schud nooit met je maskeervloeistof. Dit kan klonten veroorzaken en dan heb je veel meer moeite om de vloeistof te verwijderen.
  • Maak gebruik van verschillend gereedschap om de maskeervloeistof aan te brengen. Als je het met een kwast wilt doen, moet je een oude kwast gebruiken die geen veerkracht meer heeft. Ook kun je bijv. een tandenstoker gebruiken of een kleurbewerker (gewoonlijk een rubber punt). Ieder ander item wat je gebruikt geeft een andere structuur aan je eindresultaat.
  • Varieer je techniek met de maskeervloeistof. Je kunt ook spetteren, druppels vormen, verven. Wat je maar wilt.
  • Breng nooit maskeervloeistof aan op nat papier. Dit heeft als gevolg dat de maskeervloeistof in je papier trekt en je hem niet meer kunt verwijderen zonder je papier te beschadigen. 
  • Wanneer je de maskeervloeistof verwijdert, doe dat dan met de nodige voorzichtigheid. Onthoud dat het een soort lijm is die je aanbrengt.
  • Wanneer de vloeistof verwijderd is, moet je de randjes verzachten tussen wit en kleur.

Hier is een video van Rob Dudley met een heel duidelijke uitleg over maskeervloeistof.





"Resist" technieken

Deze techniek wordt meestal in de kaarten- of "scrapbooking"-wereld gebruikt. Hier zijn ook veel mogelijkheden voor. Denk bijvoorbeeld aan kleurloze embossingpoeder, wax (kaars / crayons / waxpapier) en afhankelijk van de techniek waarvoor je het gaat gebruiken, kun je ook VersaMark inkt of vaseline gebruiken.

Deze technieken gaan gewoonlijk gepaard met het verwijderen van het "resist medium" dat je gebruikt. Met embossingpoeder en was moet je gewoonlijk het "resist medium" met een strijkbout verwijderen. De vaseline en VersaMark inkt kun je met een nat doekje verwijderen (ook afhankelijk van de techniek waar je het voor gebruikt).

De volgende video geeft een uitleg van 4 "resist" technieken. Je kunt er nog veel meer op YouTube vinden.






Plakplastic / Doe-het-zelf maskers

Clarity stamps heeft kleefmaskers die al voor je voorgekauwd zijn. Maar je kunt deze ook zelf maken. Hier volgen een paar voorbeelden:

  • Stempel op een stukje papier, plaats dit op een stukje verwijderbaar dubbelzijdig plakband en snijd het met een schaar uit. Plak het nu waar je het masker nodig hebt.
  • Je kunt natuurlijk ook Post-it notitieblaadjes gebruiken, maar deze kun je niet echt opbergen om later alsnog te gebruiken.
  • Met je snijmallen kun je een vorm stansen en deze ook op dezelfde manier als bij het eerst genoemde voorbeeld gebruiken.
De volgende video geeft een uitleg van één van de technieken:




Stencils

Natuurlijk vergeten we de stencils niet. Stencils zijn leuk om met sprays, inkt en verf te gebruiken. 
  • Stencils en verf is de meest gebruikte techniek bij monoprint op gelliplaten. 
  • Stencils en sprays is de meest gebruikte techniek bij scrapbooking.
  • Stencils en inkt is de meest gebruikte techniek bij kaarten maken.



Dit is een korte weergave van deze uitgebreide techniek. Maskeren is bruikbaar in ieder type kunst. Deel je het even met mij als je een van deze technieken hebt gebruikt? Dat zie ik graag.

"Alles in de schaduw is zichtbaar in de winter..."

Editor: Elske Kerkhof

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

=== Leuk dat je een reactie achterlaten! / Thank you for commenting! ===