woensdag 16 september 2015

5 tips voor budget en ruimtebesparingen

Heel Europa kent dit probleem. Je koopt of huurt een woning, maar er is zo weinig ruimte dat deze optimaal benut moet worden. Ook de kosten van spullen kunnen heel hoog oplopen.


Juist daarom ben ik eropuit gegaan om goede tips te vinden en te bedenken waar je geld en ruimte kunt besparen.




Tip 1 - Euro-aankooptip



Afbeeldingsresultaat voor 10 euro
Waarde voor je euro-aankopen


Deze tip is van Julie Fei-Fan Balzer, een bekende hobbyist uit de VS. Julie is een budgetvriendelijke hobbyist en gelooft dat je niet iets moet kopen alleen omdat iemand anders het ook heeft, of iets dat maar één doel heeft.

Wanneer je een hobbyproduct wilt kopen, gebruik dan deze tip. Zij noemt dit de "prijstip". Voor iedere euro moet je er iets anders mee kunnen doen. Als het product bijvoorbeeld 10 euro kost, bedenk dan 10 dingen die je met het product kunt doen. Kost het 5 euro, dan vijf dingen enzovoort. Als je niet zoveel dingen kunt bedenken, dan wordt dat product iets dat in je kast ruimte inneemt en alleen één keer in de zoveel tijd gebruikt wordt.







Tip 2 - Doe weg wat je niet gebruikt



Afbeeldingsresultaat voor declutter
6 maanden-inventarisatieproject
Wanneer je iets aankoopt, schrijf dan de datum van aankoop op de verpakking. Iedere keer dat je het gebruikt, schrijf je ook de datum waarop je het hebt gebruikt op de verpakking. Zo heb je een overzicht van je gebruik van het product.

Inventariseer je producten elke 6 maanden. Als er alleen nog maar een aankoopdatum op staat, is de kans klein dat je het product gaat gebruiken en neemt het gewoon te veel ruimte in.

Als het product nog in de originele verpakking zit, kun je het natuurlijk voor bijna hetzelfde bedrag verkopen en iets anders aanschaffen dat je wel gaat gebruiken.

Heb je iets één keer gebruikt en je gaat er toch niet mee aan de slag of je vind het product niets voor jou, doe het dan weg tegen een tweedehands prijs of doneer het aan een school of een goed doel.

Heel belangrijk is dat je dit ook zo opschrijft in je inventarisatieboek.



Tip 3 - Koop niet zomaar


Soms ga je even naar de winkel om brood te kopen en dan is de hobbywinkel in zicht. Snel even binnenlopen, dan zie je dingen die je leuk vindt. De verleiding is groot om iets te kopen. Doe dit dan niet. Koop alleen wat je nodig hebt of wat op je wenslijstje staat. Hier heb je trouwens rekening mee gehouden in je budget.


Tip 4 - Voorkom dubbele aankopen


Notitieboekje
Soms heb je zoveel producten dat je zelf niet meer weet wat je hebt. Ik heb het al vaker gehad over een inventarisatieboek en daarom voel ik dat het nodig is dit nogmaals hier te beschrijven.

Koop een klein notitieboekje dat je in je handtas kunt meenemen. Schrijf al je gekochte items erin, evenals je wenslijstje en budget.

Zie je iets dat je leuk vind, kijk dan eerst in je boekje of je dat niet überhaupt al hebt gekocht.

In een volgend bericht ga ik meer in detail het inventarisatieboek bespreken met sjablonen om te downloaden.




Tip 5 - Doe je huiswerk!


Wanneer je iets hebt voor je wenslijstje, ga dan op internet zoeken naar de beste prijs. De markt is vol hobbywinkels en iedereen concurreert met elkaar om klanten binnen te halen. Dus je kunt overal korting krijgen.

Laat je niet meeslepen met de OP=OP acties. De verleiding is groot om producten te kopen die je niet gaat gebruiken, maar die je alleen koopt omdat ze goedkoop zijn.


"Houd niet vast aan iets dat geen doel dient"
Editor: Elske Kerkhof

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

=== Leuk dat je een reactie achterlaten! / Thank you for commenting! ===