dinsdag 12 april 2016

Review: Creall Silky 3-in-1 krijtjes & Bruynzeel waskrijt

De afgelopen tijd heb ik een paar filmpjes bekeken van het nieuwe krijt van Ranger dat met water reageert. Toen zag ik een filmpje voorbij komen van Lindsay Weirich (The Frugal Crafter) waarin ze het had over Bic krijtjes die met water reageren. Nu heb ik even rondgekeken of ik deze bij mij in de buurt kon vinden. Helaas niet.

Ik bedacht toen dat Intertoys altijd Stabilo stiften en potloden en zo meer in de schappen heeft liggen. Dus even daar langs gegaan. Geen Bic merken, maar wel Creall en Bruynzeel. Beide merken hebben krijt dat met water reageert. Dus ook beide gekocht voor een review.

Bruynzeel waskrijt en Creall Silky 3-in-1

De prijs van de Creall Silky 3-in-1 en Bruynzeel waskrijt valt mee (€ 4,99 bij Intertoys), maar kan wel goedkoper. Even op internet checken waar je het goedkoper kunt krijgen.


Creall Silky 3-in-1


Ik vond de verpakking van de krijtjes echt handig. Deze is van plastic en de stiften passen allemaal op hun plaats en rollen niet heen en weer. Je kunt ze ook makkelijk opbergen. Er zitten 12 krijtjes in een verpakking.

De verpakking geeft het volgende aan:
 • 3-in-1 stift: geschikt als kleurstift, als pastel (kleuren blenden) en als aquarelstift (te verwerken met een penseel)
 • Heldere kleuren
 • Voor gebruik op papier en canvas

Waarschuwingen: 
 • Niet ontwikkeld voor gebruik op de huid
 • Bewaren op kamertemperatuur, bescherm tegen direct zonlicht
 • Na gebruik de applicator hersluiten om uitdroging te voorkomen
 • Draag een schort

De krijtstift zit in een handige draai applicator.

Krijtstift applicator

Dit doet denken aan lippenstift. De dop van de applicator klikt op zijn plaats als je deze sluit. Dus de dop valt er niet zomaar af.

Het ligt gemakkelijk in de hand.

Zelf had ik verwacht dat het krijt wat dikker zou zijn, maar dat geeft niet, want ik denk dat het krijt wel een tijdje meegaat.

Het krijt zelf voelt "nat" aan als je er met je vinger overheen wrijft, maar dat is het niet. Dat komt alleen omdat het krijt met water in plaats van bijenwas is gemaakt.

Voor de kleur heb ik een voorbeeld gemaakt op zwart en wit karton. Hier kun je ook zien hoe het er uitziet als pastel (bijvoorbeeld oliepastel met vermenging van kleur door middel van smeren en lagen) of waskrijt (bijvoorbeeld tekeningen zoals gemaakt door kinderen). Omdat de pastel- en waskrijttechniek voor de hand liggend zijn, concentreer ik me verder alleen op de aquareltechniek.

Kleurenvoorbeeld

De lichtere kleuren vallen mee op het zwarte karton, maar het zijn toch niet de kleuren die het moeten zijn. Op het witte karton kun je zien hoe helder ze zijn. Echt mooie kleuren.

Aquarellen met de krijtjes is goed te doen. Toch houd je hier en daar een harde lijn over. Let er wel op dat ik hier aquarelpapier gebruikt heb. Op ander papier kan het een ander effect hebben.

Penseel op krijt

Door met een natte penseel over de punt van het krijt te gaan neem je wel pigment op. Geeft dan wel een pastelkleur.
Penseel op stift

Vervagen en blenden

Bij de eerste test ben ik met de penseel over de punt heen gegaan om mee te schrijven, daarna heb ik de punt op het papier gedaan, zonder dat ik doorhad dat de punt nat was. Gelukkige blunder... hahaha.

Omdat de punt nat was bleef er niet zo'n harde lijn achter tijdens het vervagen. Hoe meer je met water over het beginpunt gaat, hoe meer pigment je kunt meeslepen tijdens het vervagen. Dus je kunt een heel langzame vervaging creëren.

Boven:Vervaging - nat punt op papier
Beneden: Blenden - droog punt op papier
Ook heb ik getest of je de kleur kunt blenden en ja, dat kan (zoals op de verpakking staat vermeld). Alleen heb ik hier met een droge punt de kleur aangebracht die ik wilde blenden. Vandaar dat er een harde lijn achterbleef. Mijn voorstel is om eerst je punt in water te dopen en dan op het papier aan te brengen.


Vermengen van nieuwe kleuren

Het is ook makkelijk om nieuwe kleuren te vermengen. Zorg ook hier dat je eerst de punt in water doopt en dan op het papier aanbrengt.

1. Roze, 2. Paars, 3. Donkerblauw, 4. Turkoois 5. Donkergroen 

Nadat ik de kleuren had vermengd, heb ik met mijn penseel het pigment opgenomen en daarmee geschreven. Zo kun je ook de kleur hergebruiken in andere gedeelten van je creatie.

Bruynzeel waskrijt


Ik vond de verpakking van de krijtjes niet echt handig. Ze zitten in een kartonnen doos met een makkelijk breekbare plastic binnenkant. Er zitten 8 krijtjes in. Die zijn wel veel dikker dan de Creall Silky 3-in-1.

De verpakking geeft aan dat de krijtjes speciaal zijn ontworpen voor kleine kinderhandjes.

Verder:
 • Stimuleert de fijne motoriek
 • Gemakkelijk afwasbaar van de huid
 • Uitwasbaar uit de meeste textielsoorten
 • Kleuren zijn mengbaar met water

Aquarellen met de stiften is niet echt van dezelfde kwaliteit als de Creall Silky 3-in-1, maar is wel te doen. Omdat ik dezelfde tests heb gedaan als hierboven, plaats ik één plaatje voor de vergelijking.

Bruynzeel vervaging, blenden,
vermengen van kleur en
kleurvoorbeelden

Mijn bevindingen


Met de Creall Silky 3-in-1 kun je veel doen en het pigment is van hoge kwaliteit. Zelf ben ik enorm onder de indruk van dit product en ik ga dit zeer zeker meerdere keren gebruiken.

Er is wel het een en ander waar je op moet letten bij het gebruik van dit product.
 • Als pastel en krijt blijft het langer "nat". Het drogen kan een tijdje duren, zorg dus dat je je creatie goed beschermt zodat die niet uitgesmeerd wordt.
 • Als aquarel droogt het sneller, maar het blijft reageren met water. Dus let er op, als je het op kaarten gebruikt, dat je de nodige voorzorg treft om het te beschermen als het met de post verstuurd wordt. 

Met het Bruynzeel waskrijt zou ik doen wat op de verpakking staat: gewoon aan je kinderen geven om mee te kleuren. Ik zou het niet aanbevelen voor volwassen creativiteit. 

"Soms levert een kinderwinkel schatten op voor een creatieve ziel"

Auteur: Sandie van der Graaf
Editor: Elske Kerkhof

8 opmerkingen:

 1. Wat een mooie kleuren van de creall...ik had er nog nooit van gehoord Ik heb zelf krijtjes van Lyra en van Stampin Up en de Faber Castell..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik wis er ook niet van. Was benieuwd naar de Bic krijten. Wanneer mijn portemonnee een miljonaire is geworden zal ik de duurdere spul ga kopen, maar aan de andere kant, as een goedkoop product hetzelfde doet.... mmmmm hahahahaha

   Verwijderen
 2. Wat een goed idee, om dit te testen, veel goedkoper en een erg mooi resultaat vind ik.
  Ik ga gauw eens op zoek naar de krijtjes, bedankt voor de test.
  Groetjes, Daphne
  (PS: ik hou enorm van je blog, wat een leuke dingen vertel jij hier.
  Veelal goedkope alternatieven en daar hou ik erg van, bedankt daarvoor)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan en dank je voor het compliment.

   Goedkope alternatieven is voor mij ook belangrijk. Soms valt dit mee maar een andere weer niet.

   Verwijderen
 3. Ik heb na aanleiding van jouw review deze Creall stiften gekocht. Ze zijn geweldig. De goedkope variant van Gelatos/gel sticks, zeg maar. Ik gebruik ze voornamelijk in mijn kleurboek voor volwassenen. Voor de technieken die toepasbaar zijn, is de prijs naar mijn mening goedkoop! Plus ze zijn van Nederlandse bodem :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat fijn om te horen. Welke kleurboek voor volwassenen heb je? een op aqaurelbasis of de andere?

   Verwijderen
  2. Ik heb een gewoon boek :(, met het krijt blenden gaat dat gewoon goed, ook met een water brush kleine oppervlakte gaat goed. Echter zag ik bij Xenos een kleurboek voor op reis, met dik papier en een ringband...40% korting. Morgen even op stap!

   Verwijderen
  3. Goed dat je dat zegt... Ik moet er ook morgen langs hahaha...

   Verwijderen

=== Leuk dat je een reactie achterlaten! / Thank you for commenting! ===

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...