dinsdag 14 juni 2016

Review: Grafix Artist's Kleurpotloden


Let op: De producten in dit bericht zijn gesponsord door RMS Europe BV Grafix voor een review. Ik ontvang hiervoor geen financiële vergoeding. De producten zijn wel gratis aan mij geleverd, maar dat heeft geen invloed op mijn bevindingen. Ik geef altijd een eerlijk oordeel, dat gerelateerd is aan de prijs waarvoor het product in de winkel ligt.


Tijdens mijn rondleiding bij RMS Europe BV kreeg ik potloden mee van het merk Grafix voor een review.

Grafix Artist's kleurpotloden
Omdat niet alle producten van RMS Europe BV bij de Action te koop zijn, ben ik even gaan zoeken waar deze potloden in het schap liggen. Ze zijn online te vinden op de website van TimToys. De normale prijs is € 12,95, maar op het moment van publicatie van dit bericht zijn de potloden in de aanbieding voor € 7,98.

Ze worden geleverd in een handig blik. Hierop wordt ook aangegeven dat het product voor jonge kinderen is vanaf de leeftijd van 3 jaar. Er staat wel 3+, maar ik ben een beetje (positief) verrast door deze potloden. Je kunt ze NIET vergelijken met wat duurdere merken, want dat zou een beetje oneerlijk zijn.


Alle kleuren van de regenboog

Het is een set van 45 kleurpotloden in alle kleuren van de regenboog.

Allereerst wil ik de potloden van dichterbij bekijken. Het houten omhulsel zegt veel over de kwaliteit van een potlood. Dit is namelijk de enige bescherming die het pigment heeft.


A: nieuw uit het blik, B: punt geslepen

Op het eerste gezicht ziet het hout er niet zo goed uit. Het lijkt op versplinterd hout dat samengeperst is. Maar als je de punt slijpt, zie je daar weinig van terug. Ik raad wel aan om jonge kinderen te helpen tijdens het slijpen, omdat er splintertjes af kunnen komen. Heb je een slijper met een opvangreservoir, dan is het een andere zaak.
Vervolgens wilde ik de variatie in tint van het pigment in de potloden testen.

Tint variaties
Ik kon maar drie tinten krijgen. Heel licht, medium en hard. Maar dat geeft al veel mogelijkheden. Bij bepaalde potloden kom je niet verder dan één laagje.

Een verdere test van het pigment is of er korreltjes worden gevormd tijdens het kleuren. Dat is een nadeel van sommige potloden.


Korreltjes tijdens kleuren

Waarom geven sommige potloden deze korreltjes af? Omdat ze meer was bevatten dan normaal. Dat voel je ook aan de punten van potloden als je kleurt. Hoe harder het potlood over het papier glijdt, hoe meer was er gebruikt is voor het binden van het pigment.

Deze potloden bevatten veel was en daarom gaat het korrelen. Maar de korreltjes zijn zo licht dat je ze kunt wegblazen.

Je kunt de korrels ook opvangen en fijnmalen, dan heb je een poeder om mee te werken.

Nu ik wist dat de potloden veel was bevatten, wilde ik testen hoe snel de was opgebouwd wordt op een kleurplaat.


A: bovenaanzicht, B: zijaanzicht
Op het plaatje hierboven heb ik twee bladen van de bloem gekleurd. Eén met licht- en donkerrood en -roze. De andere met licht- en donkerblauw en -paars. Dus vier kleuren op ieder blaadje.

Bij (A) zie je dat de kleuren wel te mengen zijn. Je moet er wel moeite voor doen om goed te mengen, maar het is wel te doen.  

Bij (B) zie je dat er, na al het werk om de kleuren te mengen, wel redelijk veel was is opgebouwd. Dat geeft dan een glanzend laagje op je schets.

Tips!! Als je kleurt met potloden met veel was in het pigment:

 • Houd het potlood bijna plat tegen het papier en kleur met de zijkant tijdens het opbouwen van lagen. Waar je reeds hebt gekleurd wordt het donkerder en wordt er sneller een waslaag opgebouwd. Als je dichter bij je laatste laag komt, kun je met de punt verder werken.
 • Zorg dat je punt scherp is tijdens het kleuren. Een botte punt bouwt sneller was op en zorgt dat je een streperig eindresultaat krijgt.
 • Draai de punt altijd in het rond terwijl je kleurt. Dat zorgt ervoor dat je potlood evenredig bot wordt.
 • Duw nooit hard aan als je kleurt, breng liever meerdere zachte lagen aan. Niet alleen zorgt dit ervoor dat het langer duurt voordat er was wordt opgebouwd, maar je creëert ook diepte.

 

Mijn bevindingen


Gezien de prijs is bovenstaande geen groot probleem. Je moet alleen weten hoe je ermee om kunt gaan. De mensen die reeds gewend zijn aan potloden zoals Creacolor of Prismacolor en zo meer hoeven hiermee niet aan de slag te gaan. Wel kun je deze potloden gebruiken als je les geeft in kunst of creatieve groepjes hebt en daar niet je allerduurste potloden wilt gebruiken.
Deze potloden zijn echt voor de beginner die (nog) niet weet of kleuren of schetsen iets is dat hij wil doen. Ook voor scholieren of jonge kinderen zijn het goede potloden.

Zoals altijd blijft de keus aan de lezer.

"Beperk je kennis van producten niet door altijd het duurste te willen. Goedkope producten helpen je om te bepalen welke positieve en negatieve resultaten er zijn."

Auteur: Sandie van der Graaf
Editor: Elske Kerkhof

5 opmerkingen:

 1. Leuke review!Wat weet jij veel van Potloden en hoe je ze moet gebruiken Sandie!
  Ik heb sinds een half jaar denk ik potloden,de:Lyra's Rembrandt/Faber Castell Polychromos en Caran d'Ache Pablo's ....dus veel potloden...allemaal op was basis,en ik vind ze erg fijn werken...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sorry bedoelde op olie basis.....,wilde alleen potloden op olie basis,dan krijg je een ander effect...op was basis krijg je meer zo'n laagje,en kun je moielijker in heel veel lagen werken....ik gebruik soms ook baby olie als ik het wil blenden,maar met heel veel laagjes werken vind ik het mooist...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Holly, Ik denk dat ik zoveel weten omdat ik altijd potloden testen. Dit is belangrijk te weten wat één potlood doet en wat een andere niet kunt. Voor je dat niet weten kan je niet met zekerheid zeggen waarom je een voorkeur hebt in een zekere merk. Zelf heb ik Creacolor Karmina. Dat is leuke potloden om mee te werken. In mijn achterhoofd doet ik altijd daarmee vergelijken, maar houd altijd in de gaten dat dit wat ik testen van een mindere/ meerdere kwaliteit is. Potloden op oliebasis is leuk om mee te werken.

   Verwijderen
 3. Sandie Gefeliciteerd met je 1-jarig Blog !!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Holly!! Dit wordt oprecht in mijn hart opgenomen...

   Verwijderen

=== Leuk dat je een reactie achterlaten! / Thank you for commenting! ===

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...