vrijdag 22 december 2017

Opberging van Stempels

Stempels. Naast inkt en snijmallen, is dit waarschijnlijk één van de onderdelen van hobbyen wat het meeste gekocht word. Dit wordt op een gegeven moment zó veel en neemt dan ook veel ruimte in. Veel mensen hebben een eigen idee voor de opberging van stempels en andere hebben weer inspiratie nodig.Ik heb een aantal mensen gesproken over hoe die hun stempels opbergen. Ook ga ik in dit bericht mijn idee bespreken, maar zal ook kijken of ik een aantal alternatieven voor jullie op een rij kan zetten.

Koop je producten gewoon voor privé gebruik, dan maakt dit niet zo veel uit hoe je je stempels opbergt, maar doe je dit zoals ik voor mijn werk, dan speelt het merk, uitgave en bijhorende producten er een rol bij.

Voor privé gebruik is het wellicht een goed idee om je stempels in een map te doen met insteekhoesjes. Maar dit kan ook in CD/ game/ DVD kastjes. Deze ga ik afzonderlijk bespreken.

Mappen
Voor mappen kun je dit makkelijk opdelen per thema. Ieder thema krijgt een eigen map. Geef iedere insteekhoes een nummer. Stempel de stempels af op een papier en doe dit in een insteekhoes als index. Schrijf het nummer van het insteekhoesje waar dit in is bij de afdruk. Dit is dan zo teruggevonden. Voor het map systeem heb ik een video van Linsay Weirich (the frugal crafter).Hier zijn wel merken, waaronder Nellie Snellen en Marianne Design, beschikbaar. Deze kan ook gebruik worden voor snijmallen. Zelf vind ik deze optie een beetje aan de dure kant.

Marianne Design heeft een soort van koffer met de mogelijkheid om extra sheets te kopen.

Marianne Design stamp and die storage

Nellie Snellen heeft weer een rits map. Deze map kan tot en met 40 sheets opbergen.
Nellie Snellen folder en snijmal map

CD/Game/DVD kastjes
Net zoals bij de mappen is het goed als je de kastjes een nummer geeft. Alleen hier moet je dan een boek bijhouden met daarin de stempelafdrukken als index met het nummer van het kastje waar die in opgeborgen is. Dit is bijna hetzelfde opbergsysteem als wat Stamp'n Up gebruikt.

Foto van Stamp'n storage
Wat leuk is van deze methode is dat je oude CD/ DVD rekjes kunt gebruiken om dit op te bergen. Je kunt hiermee wel veel verticale ruimte besparen omdat je dit kunt draaien en stapelen.


Bakken
Natuurlijk zijn daar mensen die dit eerder per set apart willen houden. Daar zijn de bakken leuk voor. De meeste mensen houden dit dan in de originele verpakking. Het probleem hiermee is dat niet alle verpakkingen dezelfde grote zijn, en dit dan slordig overkomt. Kleine sets zijn niet zo makkelijk terug te vinden, en lange smalle stempels verbergen weer andere sets.

Jennifer McGuire heeft een tijd terug een video gemaakt van hoe ze haar stempels in een plastic hoesje doet met een stuk karton in het midden. Dit zie je terug in het volgende filmpje.Dat geeft dan dat je stempels allemaal op dezelfde maat opgeborgen kunnen worden. Dit proces is dan wel duurder omdat je iedere keer die hoesjes moet kopen en die zijn niet altijd goedkoop.

Daar heb ik een alternatief voor maar daar zijn ook kosten aan verbonden, maar dit houd je stempels overzichtelijk en je krijgt een voorbeeld afdruk erbij. Ik zelf gebruik enveloppen.

Omdat dit mijn werk is, moet ik zorgen dat ik de opberging per merk en serie doe. Aan de voorzijde breng ik stempelafdrukken aan. Ook plak ik de bovenkant van de originele verpakking aan de voorzijde.
Voorzijde van enveloppen

Sommige sets kan ik combineren en in één envelop doen. Ik probeer wel van hetzelfde merk, alsook dezelfde serie bij elkaar in één envelop te voegen.

Op de achterzijde plak ik de rest van de originele verpakking zodat ik altijd het serienummer alsook bijgaande stempelsets kan terugzien.

Achterzijde van enveloppen

Maar ik heb dan ook nog ruimte om informatie bij te schrijven zoals: Bijgaande snijmallen, probleempuntjes, welke inkt beter werkt etc. Ook schrijf ik een datum op wanneer ik dit voor het laatst heb gebruikt. Als ik dit niet binnen 6 maanden gebruik (behalve thema stempels) dan zie ik dit als overbodig en deze verkoop ik weer.

Er zijn nog andere manieren, maar deze nemen veel meer ruimte in. Daarom bespreek ik dit niet in dit bericht.

Welke van de drie manieren vind je een betere optie?

6 opmerkingen:

 1. Hoi hoi Sandie,
  ik berg mijn stempels in fotoboekjes op, elke stempel op een plastic vel en in de verpakking in het plastic hoesje van het fotoboekje,
  meestal sorteer ik ze op merk op en in grote mappen op thema, zachtjesaan groeit de verzameling stempels...
  Bedankt voor het delen van deze tip!
  Fijne feestdagen!
  Liefs martha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Martha, ja de fotoboekjes werkt op dezelfde basis als de mappen denk ik. Maar dit is idd ook een slim idee. Fijne Kerst ook voor jullie alsook een gezonde nieuwe jaar.

   Verwijderen
 2. Bedankt voor deze uitgebreide uitleg, ik heb zo langzamerhand zoveel stempels dat ik door de bomen het bos niet meer zie.
  Ik ga nu alles uitzoeken en de grote verpakkingen in een schoenendoos doen. Jouw idee, van de enveloppen, vind ik echt SUPER!!
  Helemaal omdat je dan op de envelop de stempels kan zetten, zodat je weet wat erin zit.
  Ik ga ermee aan de slag, nogmaals bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Daphne, deze enveloppen past er goed in een schoenendoos hoor. Heb ik ook voor tijd en wijl tot ik bakken heb gevonden wat voor me gaat werken. Hopelijk heb ik dit niet nodig wanneer mijn nieuwe inbouwladen gedaan zijn. Ik vind de enveloppen echt goed werken. Doe een stuk mica in de envelop en de stempels op de mica. Zo kan je meerdere sets in een envelop doen.
   Fijne Kerst en voorspoedige nieuw jaar

   Verwijderen

=== Leuk dat je een reactie achterlaten! / Thank you for commenting! ===

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...