donderdag 26 november 2015

D.I.Y. Waspapier

Ik moet zo nu en dan iets anders dan kerstkaarten doen. Dus heb ik een project aangepakt dat me al een week of zo niet loslaat. Zoals beloofd aan de leden van de Facebookgroep Creatieve Hobby Tips is hier een blogbericht over het gebruik van bakpapier dat te koop is bij Action, Xenos, Zeeman en soortgelijke budgetwinkels.

Toen ik het witte bakpapier zag bij de Action, dacht ik eerst dat het waspapier zou kunnen zijn. Maar dat was het niet. Het heeft wel een heel andere structuur en voelt anders aan dan het normale bruine bakpapier dat ik altijd koop bij de Zeeman.

Elektrische bakplaat, bakpapier (wit en bruin) en kaars

Nu, de belofte was dat ik wel iets zou vinden om het toch als waspapier te gebruiken. Ik had al een paar ideeën geprobeerd, zoals met waskrijt insmeren en dan met een strijkbout de "resist" aanbrengen op fotopapier. Dat lukte me niet.

Toen had ik wel de kaars geprobeerd, maar zonder die te smelten. Dat lukte ook niet zoals ik het wilde.

Nou, met de techniek die ik vandaag uitleg kun je beide bovengenoemde dingen proberen en het zal lukken.

In alle eerlijkheid, de "resist"-techniek met waspapier bestaat al zo lang, maar ik had er nog nooit van gehoord dat je zelf waspapier kunt maken voor deze techniek. Daarom heb ik YouTube en Google door en door ondervraagd. Daar kwam ik een video tegen in het Engels, waarin goed uitgelegd wordt hoe je waspapier kunt maken. De video deel ik aan het einde van dit bericht.

Waarom wil ik het zelf maken? De prijs natuurlijk. Het is veel goedkoper en je hoeft niet een hele rol te kopen, want je maakt alleen zoveel als je nodig hebt.
Een overzicht van de kosten:

Papier
Prijs
Grootte verpakking
Bakpapier wit
€ 1,50
18 vellen van
38 x 42 cm
Bakpapier bruin
€ 0,99
10 meter
Kopieerpapier
€ 2,50
250 vel
Waspapier
€ 5 - € 6
6 meter per rol


Let wel op de veiligheid!!


 • Er wordt gewerkt met hete platen en strijkbouten. Doe dit niet waar kinderen bij zijn of let er op dat de snoeren niet makkelijk te bereiken zijn voor kleine handen om aan te trekken.
 • Dit proces gaat gepaard met het smelten van was. Dit is op zich ook heet. Raak het niet met je vingers aan en houd het buiten bereik van kinderen. 
 • Wanneer je het papier uit de bakplaat verwijderd kunnen er druppels op je werktafel komen, dus dek deze goed af om schade te voorkomen.
 • Voer dit project uit in een goed geventileerde ruimte. 


Wat heb ik gebruikt • Elektrische bakplaat
 • Bakpapier (wit en bruin)
 • Kopieerpapier
 • Fotopapier / Glossy Cardstock
 • Kaars
 • Pincet
 • Plastic tasje
 • Stansmachine
 • Embossing folder
 • Handdoek
 • Strijkbout
 • Memento Dye inkt
 • Sponsje


Zo doe je dat...Zet de elektrische bakplaat aan, maar alleen op stand 1. Neem de kaars en smelt deze totdat je een heel klein laagje was onderin de bakplaat ziet. Het papier moet niet ronddrijven in de was. Er moet alleen genoeg was zijn om opgenomen te kunnen worden.

Zo ziet het papier eruit met een waslaagje
1. Wit bakpapier
2. Bruin bakpapier
3. Kopieerpapier
Leg het papier van je keuze in de was. Als je bakpapier gebruikt (wit of bruin) moet je het papier ook omdraaien. Het fijne beschermende laagje erop laat de was niet intrekken. Als je maar een kant wilt gebruiken is dat natuurlijk niet nodig, maar als je het papier wel omdraait kun je twee achtergronden maken. 

Zodra het papier genoeg was heeft opgenomen, haal je het eruit met een pincet en legt het op een plastic tasje neer tot het afgekoeld is. 

Zoals je op het plaatje ziet, zijn er verschillen in het resultaat. 

Op het bakpapier krijg je druppels, maar ook een laagje was. Dit geeft een heel bijzonder effect op het fotopapier. Dat zie je straks. Geëmbost waspapier
1. Kopieerpapier
2. Wit bakpapier
3. Bruin bakpapier


Neem nu het papier, plaats het in een embossing folder van je keuze en voer deze door je stansmachine. 

Haal het papier uit de embossing folder. 

Het kopieerpapier is erg dun en daarom zul je op sommige plekken zien dat het papier gestanst is in plaats van geëmbost. Dat maakt op zich niet uit, omdat je alleen de "resist" gaat afdrukken op je papier. 

Plaats het geëmboste waspapier tussen twee op maat gesneden vellen fotopapier / glossy card stock. Let erop dat de glanzende kant het waspapier raakt. Leg dit op een handdoek en ga er met een strijkbout overheen om de "resist" over te brengen op het fotopapier/ glossy card stock.

Bewerk het nu met een sponsje/ brayer en inkt. 
Mijn resultaten


Wit bakpapier

Met het witte bakpapier kreeg ik niet een echte weergave van de embossing folder, maar ik vond de "resist" toch mooi. Het geeft een soort distress-uitstraling. Let erop dat ik er maar één laagje inkt overheen heb gedaan en dat ik fotopapier gebruikt heb. Het resultaat kan verschillen op glossy card stock.


Bruin bakpapier 

Met het bruine bakpapier kom ik al beetje in de buurt. Er is ook een groot verschil tussen de boven- en onderkant van de "resist", Ook hier ben ik enorm blij mee. 


Kopieerpapier - 1. Voorzijde van fotopapier, 2. Achterzijde van fotopapier.

Door de resultaten van het kopieerpapier ben ik zeer verrast. Ik kreeg een heel mooie "resist" aan de glanzende kant. Nu zegt iedereen dat deze techniek niet op gewoon karton / papier werkt, maar ik zag dat de was doorgesmolten was naar de achterkant van het fotopapier. Ik kreeg dus ook een mooi effect toen ik de achterkant met inkt bewerkte. 

Nou, voor mij was dit een heel leuk project om te doen. Aan jou de keus, zelf maken of kopen?


Video-uitleg


Van Design Matters TV heb ik een video gevonden waarin een heel goede uitleg gegeven wordt over hoe je je eigen waspapier kunt maken. Geniet ervan...
"Het geeft een goed gevoel wanneer je iets uitprobeert en je het tegendeel kunt bewijzen van wat iedereen zegt"

Auteur: Sandie van der Graaf
Editor: Elske Kerkhof

2 opmerkingen:

 1. Leuke idees en video..
  prachtig wat die mevrouw maakt...zelf doe ik niet graag zulke dingen...ik kan niet goed tegen de geuren..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ja als de geurtjes niet goed zitten dan is het best dit niet te doen. Ik vond het wel leuk, en zal als ik dit nodig heb maken. Ga gelukkig heel snel

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...