woensdag 17 februari 2016

Review: Hema kleurpotloden en kleurboek voor volwassenen

Ik heb weer even bij de Hema lopen rondsnuffelen. Ik zag twee producten die ik wilde testen. Ze horen bij elkaar en daarom bespreek ik ze in één bericht.

Er is een set kleurpotloden (36 stuks) te koop en twee kleurboeken voor volwassenen (Grafisch en Romantisch), beide onder de merknaam van de Hema. Het boek waar deze review over gaat is het romantische kleurboek.

Links: kleurpotloden,  Midden: Voorzijde kleurpotloden, 
Rechts: Kleurboek voor volwassenen

De kleurpotloden zitten in een blikverpakking met een scharnierend deksel. Deze set potloden kost €7,00. Beschrijving op de verpakking is als volgt:
"Kleurpotloden 36 stuks. Sterke dikke 3,3 mm stift van hoge kwaliteit pigmenten voor een extra goede kleurafgifte." 
Het kleurboek voor volwassenen heeft 24 pagina's die aan beide kanten bedrukt zijn, dus je krijgt 48 kleurplaten. Dit boek kost € 4,95. De kleurplaten wisselen tussen fijne en grove schetsen. Sommige hebben fijnere lijnen, andere weer dikkere. De platen zijn gedrukt op glad papier. Wel een leuk kleurboek, alleen zou ik een boek met structuurpapier leuker vinden. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur qua papier.


Tests


Op het eerste gezicht zien de potloden er echt mooi uit. De dikte van het potlood is standaard en het ligt dan ook vertrouwd in de hand.

Om een goede review te geven, moet je de potloden wel testen in vergelijking met een andere set potloden. Nu heb ik zelf kleurpotloden van het merk Creacolor Karmina. Deze potloden zijn niet goedkoop, maar ik weet dat ze een goed pigmentgehalte hebben en aangezien er op de verpakking van de Hema-kleurpotloden staat dat de potloden een hoge kwaliteit pigment bevatten, lijkt het me toch goed om ze met mijn eigen potloden te vergelijken.

Ook moet ik erbij zeggen dat mijn bevindingen gebaseerd zijn op tests op het gladde papier van het kleurboek. De uitkomst kan anders zijn op papier met meer structuur.

De uitkomst van de test voor pigmentsterkte valt een beetje tegen.

Pigmenttest

Ik heb gekozen voor drie rode en drie groene potloden die qua kleur direct op elkaar volgen . Om alles samen te blenden heb ik gekozen voor een zacht geel.

Zoals je ziet is het pigment nogal flauw vergeleken met dat van Creacolor Karmina. Gezien het prijsverschil is dat ook te verwachten.De test voor het opbouwen van laagjes kleur geeft een gemengd gevoel.

Opbouwen van laagjes kleur


Door met zachte hand te kleuren kun je veel diepte creëren door laagjes kleur aan te brengen en deze dan te blenden.

De Hema-potloden vormen snel een waslaagje. Dat maakt het natuurlijk veel moeilijker om de kleuren te blenden.

Op zich gaat het wel goed voor goedkope potloden. Wat ik niet leuk vind is de korreligheid die samengaat met het waslaagje dat zich vormt.De test voor de sterkte van de potloden en de pigmentstaafjes bracht een vervelende kwaal aan het licht.

 • Er waren drie potloden bij waarvan het pigmentstaafje in zijn geheel los was van het potlood zelf. Dus als je op de punt duwt, wordt het pigmentstaafje aan de achterzijde van het potlood naar buiten geduwd. Het blijkt dat de staafjes niet vastgeplakt zijn aan het omhulsel, maar los zitten.  
 • Het slijpen van de punten ging goed, de pigmentstaafjes braken niet af. 
 • De potloden zelf zijn wel sterk en zullen niet zomaar breken.


Mijn algemene bevindingen over deze producten zijn een beetje gemengd, maar dat komt omdat ik gewend ben aan duurdere potloden en omdat ik de voorkeur geef aan ander papier. Voor kinderen zijn deze potloden aanvaardbaar, of zelfs voor iemand die gewoon wil kleuren zonder na te denken over een "kunstwerk". Voor de prijs moet je er niet al te veel van verwachten.


"Kleuren is yoga voor de ziel"

Auteur: Sandie van der Graaf
Editor: Elske Kerkhof

2 opmerkingen:

 1. leuke review Sandie..
  het is een hype nu kleurpotloden en kleurboeken...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik zien dat bijna ieder fabrikant van hobby producten nu een of ander kleurboek en stiften hebben. Wel leuk en ontspannend.

   Verwijderen

=== Leuk dat je een reactie achterlaten! / Thank you for commenting! ===

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...