donderdag 24 maart 2016

Haal meer uit je stempels #2

Tegenwoordig willen we allemaal meer waar voor ons geld. Juist daarom begon ik een tijd terug de "Haal meer uit je..." reeks.

Dit bericht is dan ook bedoeld om meer uit je stempels te halen. Hier kun je een eerder bericht bekijken dat ook over dit onderwerp gaat.

Er zijn zoveel stempels met fijne lijnen, maar soms heeft het creatieve moment toch een stempel met een eenvoudig oppervlak nodig. Daar is een heel makkelijke oplossing voor. Draai gewoon je stempel om en gebruik de achterkant van de stempel. Je hebt dan niet alleen een eenvoudig stempeloppervlak, maar ook een stempel met een unieke vorm.

Ik geef een paar voorbeelden (met een paar technieken als bonus), dan kun je zelf verder creatief aan de slag gaan.

Zelf heb ik een goedkope stempelset van de Hema gebruikt, maar het kan met elke stempel gedaan worden.


De achterzijde van je stempel kun je dus als stempel gebruiken, met een variatie aan technieken. Een hiervan is de veegtechniek en hier zijn een paar varianten van. Ik bespreek hier twee daarvan.
De stempel-veegtechniek (vegen met stempel over het papier) zie je later terug in dit bericht.
Met de inkt-veegtechniek veeg je als het ware met je inktkussen over de stempel in plaats van het aan te drukken.Dat geeft een faux structuur aan je afdruk.


Inkt-veegtechniek met achterzijde van stempel


Op het plaatje hiernaast zie je bij de bovenste stempelafdruk dat je met de inkt-veegtechniek een echt mooi effect kunt creëren. Ook heb ik de afdruk met embossingpoeder bewerkt en dan heb je een glasachtig effect.


Gebruik je sommige stempels niet zo graag omdat je de afdruk eerst nog moet inkleuren, dan is deze techniek echt iets voor jou. Let wel op dat je een stempel gebruikt die symmetrisch is. Anders past de voorzijde van je stempel niet op de afdruk van de achterzijde.
Een volgende techniek, die ook goed werkt met de achterzijde van je stempel, is de overlaptechniek.

Overlaptechniek met achterzijde van stempel
Bij deze techniek stempel je een of meerdere vormen over elkaar heen. Is ook leuk te gebruiken om een achtergrond te creëren.

Op het plaatje hiernaast heb ik gewoon de inkt aangedrukt, maar je kunt ook de inkt-veegtechniek gebruiken.

Ook met de voorzijde van je stempels kun je veel meer doen dan datgene waar de stempel eigenlijk voor bedoeld is.


Eerder in dit bericht gaf ik een korte uitleg over de stempel-veegtechniek. Deze techniek is het tegenovergestelde van de inkt-veegtechniek en is precies wat de naam zegt.


Stempel-veegtechniek met voorzijde van stempelBreng de inkt aan op je stempel en veeg de stempel over het papier. Dat geeft een soort bewegingseffect. Op het plaatje hiernaast heb ik de voorzijde van de stempel gebruikt om het effect beter weer te geven. 


Maar je kunt ook bouwen met je stempels. Voor een voorbeeld heb ik één stempel gebruikt om aan te tonen hoe je er iets groters van kunt maken.

Bouwen met een stempel


Door selectief inkt op je stempel aan te brengen kun je per keer gedeelten ervan afdrukken. Takjes kunnen langer worden en je kunt ook een samengestelde tak creëren door de steel overal te laten vertakken.


Bovenstaande technieken zijn makkelijk te doen. Het enige wat nodig is, is dat jij als hobbyist even verder denkt dan wat je ziet. En onthoud het volgende:

"De presentatie van een product geeft altijd maar één idee en dat is wat je ziet als je het koopt. Door te experimenteren vind je soms leuke ideeën om meer uit het product te halen."


Auteur: Sandie van der Graaf
Editor: Elske Kerkhof

6 opmerkingen:

 1. Er is zoveel mogelijk,en dat is zo leuk aan deze hobby!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hé, deze stempel van de Hema heb ik laatst ook gekocht. Min of meer vanwege dat bloemetje dat je hier gebruikt.
  Leuk om weer nieuwe ideetjes op te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Coby, bedankt voor je reactie. Ja Hema heeft soms echt mooie stempelsetjes. Lekker goedkoop en je kunt er veel mee doen.

   Verwijderen
 3. Hoi hoi Sandie,
  allereerst fijn dat je mijn volger bent geworden!
  Wat heb je een leuke tip doorgegeven!
  Ga ik vast ook uitproberen!
  ik vind bepaalde stempels erg mooi,
  maar ben niet zo dat ik perse, merkstempels moet hebben,
  hele fijne paasdagen en tot snel, liefs van Martha!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Martha, Ik vind dat je ook een leuke blog hebt, dus ik werd er graag lid van. Stuur me een link als je dit hebt gedaan dan ga ik ook kijken.

   Ik koop alleen stempels als dit me aanspreekt en als ik er veel mee kan, ongeacht de merknaam.

   Ook aan jullie fijne Paasdagen

   Verwijderen

=== Leuk dat je een reactie achterlaten! / Thank you for commenting! ===

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...