dinsdag 4 april 2017

Pyrografie & Review: Vaessen Houtbrander

Daar ben ik weer met een review. Deze keer gaat dit om de Houtbrander van Vaessen Creatief.Ik moet zeggen dat ik geen expert ben met pyrografie, maar dit is wel makkelijk op te pakken. Je moet er wel goed opletten naar de volgende:
 • De metalen delen van de houtbrander word extreem warm, let er wel op dat je dit niet aanraakt.
 • Laat de hete punt niet op de hout liggen, dit kan ontvlamt.
 • Er komt een brandlucht vrij, zo ook rook. Zorg voor een goed geventileerde werkruimte wanneer je met de houtbrander werkt. 
 Hier is een diavoorstelling van wat ik heb gemaakt tijdens mijn uittesten van de houtbrander.


De Houtbrander zelf is niet zwaar. Is makkelijk te bewegen. De aanbeveling is wel om hout te gebruiken wat glad is. Hout met te veel structuur geeft dat je niet mooie afbeeldingen kunt maken. 

Ook in de verpakking krijgt je 5 punten bij. Vier hiervan is voor de pyrografie (Universeel, Schaduw, Script, Dunne punt) en de vijfde voor soldering.

In de verpakking komt ook standaard meegeleverd.

Close-up foto's van de tests

Natuurlijk wil ik testen hoe dit werkt met schrijven. 

Eerst schrijf ik de woord met potlood. 


Deze test heb ik gedaan met de Script punt. Deze punt gebruik je meestal met schrijven. Gezien dat dit mijn eerste keer is met pyrografie vind ik dat dit me goed gelukt is. Je moet wel de nodige geduld gebruiken. Je moet rustig werken, maar ook een vaste hand hebben. Als je trilt is dit niet te doen. Gelukkig had ik een vaste hand vandaag.

Je kunt er goed van dun naar dik gaan, Ik werk hier op MDF en dan heb je heel veel kleine stukjes dat net anders liggen dan de rest van de hout en dat is dan best lastig om dit met mooie randen te schrijven.

Voor de volgende twee voorbeelden gebruik ik de Universele punt. 

Abstracte letters met schaduw
Ik heb geprobeerd heel veel schaduw aan te brengen met de Universele punt. Hoe sneller je beweegt hoe lichter de graad van verbranding. Je kunt zo heel veel textuur aanbrengen. Hoe rustiger je werkt hoe donkerder de verbranding. Daarmee kan je goede schaduw aanbrengen.

Bij de volgende plaatje zie je bij de punten van de E wat de verschil is in verbranding. Bij iedere volgende heb ik de punt langer op de hout gelaten.

Voorbeeld van verbrandingen.
Je kunt ook heel goed schetsen met de houtbrander. Voor de eerste plaatje heb ik de bloem snel geschetst met een potlood en daarna overgenomen met de Script punt. Zo zie je dat je ook met andere punten schaduw kunt creëren.

Eerste probeersel
Met de volgende voorbeeld had ik alles met de Schaduw punt gedaan.

Bloem met Schaduw punt
Eerst heb ik de Schaduw punt snel rond bewegen op de hout om de vorm van een bloem te creëren. Vervolgens heb ik met de punt fijne lijntjes aangebract en de center gedaan. 

Met de volgende bloem heb ik ook de Schaduw punt gebruiken. 

Bloem met schaduw punt
Eerst deed de punten van de bladen. Daarna trok ik lijnen naar binnen en toen de circel. De schaduw bracht ik ook aan. Deze is goed gelukt al moet ik dit zelf zeggen.

Verder heb ik gekeken hoe makkelijk dit is om textuur aan te brengen, maar ook hoe je kunt schetsen en een paar alternatieve vormen.

Bomen
Lijnen is super makkelijk te maken. Ook kan je makkelijk textuur creëren.

Onderstaande voorbeeld bevat een paar texturen en schetsen.

Verschillende vormen en texturen

Van links naar rechts gekeken... Ik begon met schubben, maar dit kan ook makkelijk planten of mensen worden. Daarnaast een omgevallen boom met grassen. Daarnaast sporen met een klip. Daarnaast  een afgekapte boom met een nieuwe tak. hahaha mijn verbeelding he? 

Voor de volgende voorbeelden heb ik gekeken hoe je lijntjes kunt maken, wat er gebeurt als je de punt in het rondte draait op een plek.

Alternatieve vormen. 
Ik denk dat een houtbrander echt verborgen technieken hebt. Ik ga er nog veel mee spelen.

Hier is een close-up van de creatie wat ik ermee heb gemaakt.

Plaatje met pyrografie gedaan en daarna afgewerkt met
3D Pearl Paint en Lint van Craft Sensations

Mijn bevinding is dat voor de prijs dit een goede product is.

Niet alleen kan je dit tool gebruiken voor pyrografie, je kunt ook nog solderen. Alternatieve gebruik voor de houtbrander is om stencils te maken uit harde plastic verpakkingen.

Is geen product voor een expert maar voor hobbyisten kan ik dit echt aanbevelen.

Heb je interesse in dit product kan je met mij contact opnemen. Binnenkort is die te vinden in mijn webwinkel maar tot dan kan je vooraf bestellen. 

"I begin with an idea, then it becomes something else"
- Pablo Picasso

2 opmerkingen:

 1. Hoi hoi Sandie,
  even een verlaat berichtje van mij,
  heel mooi wat je met de houtbrander hebt gemaakt!
  Liefs van martha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Martha. En een bericht van je is nooit laat... hihihi Ik begrijp ook dat je een heel drukke levensstijl hebt en neem je niks kwalijk...

   Verwijderen

=== Leuk dat je een reactie achterlaten! / Thank you for commenting! ===

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...